Vyskúšajte túto skvelú kombináciu jahôd a mascarpone a túto dobrotu už nevymeníte za nič iné.
Ingrediencie
- 850 g čerstvých jahôd
- 300 g kryštálového cukru a 2 PL cukru
- 170 g zmäknutého masla
- 3 vajcia
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ½ ČL mandľového extraktu
- 320 g hladkej múky
- 15 g prášku do pečiva
- 160 g mascarpone
- 60 ml a 1 PL vody
- Štipka soli
Postup
- Rúru si predhrejeme na 190 ° C. Plech vystelieme papierom na pečenie a vložíme doň jahody, 50 g cukru a štipku soli. Premiešame a pečieme, kým nie sú jahody veľmi mäkké a kým nevypustia dosť šťavy ( asi 30 minút), pričom každých 10 minút ich premiešame. Vyberieme z plechu a necháme vychladnúť. Šťavu z jahôd prelejeme do hrnčeka.
- Ohraničený plech vystelieme papierom na pečenie.
- Teplotu rúry znížime na 180 °C a formu na bábovku vymažeme maslom a vysypeme múkou.
- V mise od kuchynského robota vyšľaháme maslo a 300 g cukru na strednej rýchlosti (asi 5 minút). Postupne zašľaháme vajcia a nakoniec vanilkový a mandľový extrakt. Šľaháme, kým sa zmes nespojí.
- V druhej mise zmiešame múku s práškom do pečiva a v tretej mise vymiešame mascarpone s 1 PL vody. Do maslovej zmesi postupne striedavo zašľahávame múčnu zmes a mascarpone, kým sa zmes nespojí.
- Vychladnuté jahody nakrájame na malé kúsky a primiešame do cesta. Bábovkovú formu vymažeme maslom a vysypeme múkou. Nalejeme cesto a formou niekoľkokrát poklepeme po pracovnej doske, aby sme odstránili vzduchové bublinky.
- Pečieme 50 minút až 1 hodinu, pokiaľ špajdľa zapichnutá doprostred nebude suchá.
- Po dopečenínecháme 15 minút chladnúť vo forme, potom bábovku otočíme a necháme 5 minút a potom bábovku vyklopíme.
- V hrnci zmiešame 2 PL cukru a 60 ml vody. Privedieme do varu a občas premiešame, kým sa cukor nerozpustí. Odstránime z tepla a prilejeme šťavu z jahôd. Premiešame, necháme 5 minút vychladnúť a touto zmesou potrieme upečenú bábovku. Pred podávaním necháme úplne vychladnúť.