Preskočiť na obsah

Svieža jahodová torta, najlepšia ovocná torta s mascarpone

    Svieža jahodová torta - najlepšia ovocná torta s mascarpone

    Táto jednoduchá jahodová torta je lahodným a osviežujúcim dezertom, ktorý využíva sezónne jahody vo svojej najlepšej forme. Táto torta je obľúbená po celom svete a je často súčasťou letných osláv, narodenín a rodinných stretnutí.

    Pri príprave sviežej jahodovej torty je dôležité vybrať si čerstvé a kvalitné jahody, ktoré sú dostupné počas jahodovej sezóny. Zaručí to, že torta bude mať intenzívnu jahodovú chuť a pekný vzhľad. Je tiež možné prispôsobiť túto tortu podľa vlastných preferencií pridávaním ďalších ovocných plodov ako napríklad malín, čučoriedok alebo ananásu.

    Najlepšia jahodová torta je skvelým spôsobom, ako si vychutnať sezónne jahody v kombinácii s lahodným krémom. Je to vynikajúci dezert, ktorý poteší vaše chuťové poháriky a prinesie do vašej letnej oslavy alebo rodinnej večere osvieženie a sladkú radosť.

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Ingrediencie na jahodovú tortu

    • 170 g masla  
    • 330 g hladkej múky  
    • 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva 
    • štipka soli 
    • 1/2 ČL sódy bikarbóny 
    • 300 g cukru  
    • 240 g jahodového kompótu 
    • 4 vajcia 
    • 3/4 ČL vanilkového extraktu 
    • 1/4 ČL červeného potravinárskeho farbiva  
    • 120 g Cmaru 
    • 250 g smotany na šľahanie  
    • 230 g mascarpone 
    • 2 – 3 PL práškového cukru 
    • 230 g jahôd  
    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Postup prípravy jahodovej torty

    Príprava rúry

    Rúru si predhrejeme na 180 °C a tortovú formu vyložíme papierom na pečenie a vymažeme maslom.  

    Príprava ingrediencií

    Múku, prášok do pečiva, soľ a sódu bikarbónu preosejeme a odložíme bokom.  

    Vyšľahanie základu

    Maslo a cukor vyšľaháme do peny. Potom postupne zašľaháme vajcia a jahodový kompót. Nakoniec pridáme vanilkový extrakt a potravinárske farbivo. Zoškriabeme steny misy a potom postupne primiešavame po tretinách suché ingrediencie striedavo s cmarom, pričom končíme suchými ingredienciami.  

    Pečenie

    Cesto rovnomerne rozotrieme pripravenej formy a pečieme na strednom rošte asi 20 – 30 minút alebo kým špajdľa zapichnutá doprostred nevyjde čistá. Po dopečení necháme vychladnúť na mriežke.  

    Zdobenie a podávanie

    Vyšľaháme smotanu s cukrom a mascarpone. Krém rovnomerne rozotrieme navrch a dozdobíme čerstvými jahodami.  

    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Videorecept na jahodovú tortu

    Najčastejšie otázky o jahodovej torte

    Ako dlho trvá príprava sviežej jahodovej torty?

    Celkový čas prípravy svieže jahodovej torty sa môže líšiť v závislosti od konkrétneho receptu, ale väčšinou trvá približne 1 hodinu. Tento čas zahŕňa prípravu a pečenie cesta, prípravu krému, rezanie jahôd a zostavenie torty.

    Môžem použiť iné ovocie namiesto jahôd?

    Áno, samozrejme! Svieža jahodová torta môže byť prispôsobená podľa vašich preferencií. Ak nie ste fanúšikom jahôd, môžete použiť iné ovocie ako maliny, čučoriedky, marhule alebo broskyne. Dôležité je vybrať si zrelé a čerstvé ovocie, aby sa dosiahol najlepší výsledok.

    Môžem použiť zamrazené jahody na prípravu torty?

    Zamrazené jahody sa môžu použiť na prípravu svieže jahodovej torty, ale ich chuť a textúra môžu byť trochu odlišné. Je dôležité dôkladne rozmraziť jahody a nechať ich odkvapkať pred použitím, aby sa znížil obsah tekutiny v torte.

    Je svieža jahodová torta vhodná pre alergikov?

    Svieža jahodová torta obsahuje základné prísady ako pšeničnú múku, vajcia a mlieko, ktoré môžu byť alergény. Pre alergikov je dôležité prispôsobiť recept a použiť náhrady za alergénne prísady. Napríklad, môžete použiť bezlepkovú múku, vajcia nahradiť vajcovým náhradným produktom a mlieko nahradiť rastlinným mliekom.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie