Jahodovo-rebarborový koláč je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý kombinuje sladké jahody s kyslou rebarborou v jednoduchom a chutnom koláči. Tento koláč je skvelým spôsobom, ako využiť sezónne ovocie a vytvoriť dokonalú harmóniu sladkej a kyslej chuti. Mäkké a vláčne cesto je v kombinácii s plnkou z jahôd a rebarbory, ktoré sa počas pečenia stávajú príjemne mäkkými a šťavnatými. Jahodovo-rebarborový koláč je ideálnym dezertom pre letné dni, ktorý si získava srdcia milovníkov ovocných koláčov.
Ingrediencie na jahodovo-rebarborový koláč
Cesto
- 320 g hladkej múky
- 230 g masla
- 1 PL cukru
- Štipka soli
- 4 – 8 PL studenej vody
Náplň
- 250 g rebarbory
- 250 g jahôd
- 300 g práškového cukru
- 2 PL krupice
- 1 PL hladkej múky
- 1/2 ČL citrónovej kôry
- 1/2 ČL citrónovej šťavy
- 1/2 ČL mletej škorice
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 3 PL masla
- Kryštálový cukor
- 1 bielok
Postup prípravy jahodovo-rebarborového koláča
- Do misy od kuchynského robota dáme asi 150 g múky, cukor, soľ a premiešame. Potom pridáme na kocky nakrájané maslo a miešame asi 10 – 15 sekúnd, kým sa maslo nezačne spájať s múkou. Zmes zasypeme zvyšnou múkou a miešame, kým nevznikne drobivé cesto. Nakoniec pridávame postupne po lyžiciach vodu ( najprv začneme so 4 lyžicami) a miešame, kým nevznikne hladké a kompaktné cesto.
- Vzniknuté cesto rozdelíme na polovice a zabalíme do potravinovej fólie. Odložíme do chladničky na 2 hodiny, ideálne na celú noc.
- Rúru si predhrejeme na 200 °C a formu na tart vymažeme maslom. Jednu polovicu cesta rozvaľkáme a vložíme do formy tak, aby zakrývala celé dno a boky.
- Do veľkej misy dáme očistenú a nakrájanú rebarboru, odstopkované a nakrájané jahody, cukor, krupicu, hladkú múku, kôru a šťavu z citróna, štipku škorice a vanilku. Poriadne premiešame a vlejeme do pripravenej formy. Na vrch plnky dáme kúsky masla.
- Druhú polovicu cesta rozvaľkáme a môžeme spraviť na vrch mriežku, prípadne povykrajujeme kvietky alebo iné tvary a pokryjeme ním vrch. Cesto potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme kryštálovým cukrom.
- Pečieme asi 10 – 15 minút, potom znížime teplotu na 180 °C a pečieme ďalších 50 minút alebo kým nezačne plnka bublať a vrchné cesto nebude zlatohnedé.
- Po dopečení necháme na mriežke vychladnúť.
Najčastejšie otázky o jahodovo-rebarborovom koláči
Aké je hlavné zloženie jahodovo-rebarborového koláča?
Hlavnými zložkami jahodovo-rebarborového koláča sú jahody, rebarbora a cesto. Jahody a rebarbora tvoria plnku koláča, zatiaľ čo cesto slúži na zakrytie a podporu plnky.
Môžem použiť mrazené jahody a rebarboru na prípravu koláča?
Áno, môžete použiť mrazené jahody a rebarboru na prípravu koláča, ale musíte ich rozmraziť a odkvapkať prebytočnú vlhkosť pred použitím. Mrazené ovocie môže vytvárať viac šťavy, takže môžete potrebovať pridať trochu viac múky na zahustenie plnky.
Ako sa skladuje jahodovo-rebarborový koláč?
Jahodovo-rebarborový koláč môžete skladovať v chladničke. Pred uložením by ste ho mali nechať vychladnúť na izbovú teplotu a potom ho môžete zabaliť do fólie alebo umiestniť do vzduchotesnej nádoby. V chladničke vydrží koláč obvykle 2-3 dni, no najlepšie chutí, keď je čerstvý.
Môžem použiť iné ovocie namiesto jahôd?
Samozrejme! Ak nie ste fanúšikom jahôd, môžete experimentovať s inými druhmi ovocia. Napríklad môžete použiť maliny, čučoriedky, broskyne alebo slivky. Výber ovocia závisí od vašich preferencií a sezóny.
Môže sa jahodovo-rebarborový koláč podávať aj studený?
Áno, jahodovo-rebarborový koláč môžete podávať aj studený. Môže byť osviežujúci dezert počas horúcich letných dní.