Preskočiť na obsah

Jahodový chlieb, vyskúšajte recept na šťavnatý jahodový chlebík

    Jahodový chlieb, vyskúšajte recept na šťavnatý jahodový chlebík

    Jahodový chlieb je lahodný dezert alebo sladká pochúťka, ktorá kombinuje čerstvé jahody s vôňou a chuťou chlebového cesta. Je to skvelý spôsob, ako využiť sezónne jahody a vytvoriť jedinečný a osviežujúci dezert pre celú rodinu.

    Pri príprave jahodového chleba sa čerstvé jahody môžu pridať priamo do cesta alebo byť použité na vrchnú vrstvu pečiva. Chuť jahôd sa krásne kombinuje so sladkosťou a vláčnosťou chlebového cesta, čo vytvára vynikajúci kontrast.

    Jahodový chlieb sa môže podávať samostatne, ale tiež sa skvele hodí s ľahkou šľahačkou alebo zmrzlinou. Môžete ho tiež ozdobiť čerstvými jahodami alebo posypať práškovým cukrom, aby ste vytvorili vizuálny efekt a zvýraznili jahodovú chuť.

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Ingrediencie na jahodový chlieb

    • 180 g celozrnnej múky  
    • 2 ČL mletej škorice 
    • Štipka soli   
    • 1/2 ČL sódy bikarbóny 
    • 130 g kryštálového cukru 
    • 3 PL oleja  
    • 150 g  gréckeho jogurtu 
    • 2 veľké vajcia  
    • 1 ČL vanilkového extraktu  
    • 230 g jahôd  
    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Postup prípravy jahodového chleba

    Príprava rúry

    Rúru si predhrejeme na 180 °C. Formu na chlieb vymažeme olejom a vystelieme papierom na pečenie tak, aby prečnieval z formy. (Ľahšie sa vyberie). Papier na pečenie môžeme jemne vymazať olejom. 

    Miešanie ingrediencií

    V miske zmiešame celozrnnú múku, škoricu, cukor, soľ a sódu bikarbónu. V druhej miske zmiešame vajcia, olej, grécky jogurt a vanilkový extrakt. Mokré ingrediencie vareškou primiešame do suchých, kým sa zmes nespojí. Výsledné cesto bude veľmi husté.  

    Primiešanie jahôd

    Nakoniec zľahka primiešame nakrájané jahody a prelejeme do pripravenej formy.  

    Pečenie

    Pečieme 45 – 55 minút, kým špajdľa zapichnutá doprostred nebude suchá. Po 30 minútach pečenia prikryjeme alobalom, aby chlieb príliš rýchlo nezhnedol.  

    Chladenie a podávanie

    Po dopečení vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť.  

    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Videorecept na jahodový chlieb

    Najčastejšie otázky o jahodovom chlebe

    Aký je rozdiel medzi jahodovým chlebom a inými druhmi chleba?

    Rozdiel medzi jahodovým chlebom a inými druhmi chleba spočíva v pridaní čerstvých jahôd do cesta. Tento krok pridáva do chleba jahodovú chuť a vôňu, čo robí jahodový chlieb jedinečným a osviežujúcim.

    Ako sa jahodový chlieb pripravuje?

    Príprava jahodového chleba je podobná príprave iných druhov chleba. Miešajte suché a mokré ingrediencie oddelene, potom ich spolu zmiešajte a pridajte čerstvé jahody nakrájané na kúsky. Vylijte cesto do formy na chlieb a pečte v predhriatej rúre, kým nevyjde pekný zlatohnedý chlieb.

    Môžem použiť iné ovocie namiesto jahôd?

    Áno, môžete experimentovať s inými druhmi ovocia v jahodovom chlebe. Napríklad, môžete pridať maliny, čučoriedky, alebo hrušky, aby ste vytvorili rôznorodé ovocné kombinácie. Dôležité je mať na pamäti, že niektoré ovocie môže byť mäkšie a musí sa prispôsobiť príslušným úpravám receptu.

    Ako sa jahodový chlieb skladuje?

    Jahodový chlieb sa najlepšie skladuje v chladničke, najlepšie v dobre uzavretom kontajneri. Týmto spôsobom sa udrží čerstvý a chutný po dlhšiu dobu. Pred podávaním ho môžete trochu zohriať v mikrovlnke alebo v rúre.

    Je jahodový chlieb vhodný pre alergikov na lepok?

    V prípade, že ste alergický na lepok, môžete pripraviť jahodový chlieb pomocou bezlepkových múk alebo alternatívnych múk, ako je mandľová múka alebo kukuričná múka. Skontrolujte však všetky ingrediencie, ktoré používate, aby ste sa uistili, že neobsahujú žiadne stopové množstvá lepku.

    Môže sa jahodový chlieb zmraziť?

    Áno, jahodový chlieb je vhodný na zmrazenie. Pred zmrazením ho nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a zabaľte ho do vhodného obalovacieho materiálu alebo plastovej fólie. V mrazničke by mal vydržať približne 2-3 mesiace. Pred podávaním ho nechajte rozmraziť a zohrejte podľa potreby.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie