Paella je tradičné španielske jedlo, ktoré pochádza z Valencie, regiónu na východnom pobreží Španielska. Tento jedinečný ryžový pokrm má dlhú históriu a jeho pôvod siaha až do 18. storočia. Paella je obľúbená nielen v Španielsku, ale aj po celom svete.
Ingrediencie
- 500 mililitrov zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 450 mililitrov vody
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 125 gramov chorizo
- 500 gramov vykostených kuracích pŕs alebo stehien bez kože (alebo mix)
- 1x väčšia cibuľa
- 3x strúčiky cesnaku
- 1x červená paprika
- 2x čili papričky
- 250 gramov španielskej ryže paella
- 4x stredné paradajky
- 75 gramov mrazeného hrášku
- 250 gramov uvarených kreviet so škrupinou
- Malá hrsť plochej petržlenovej vňate nasekanej na servírovanie
- Šafrán
- Soľ
- Nakrájané kolieska citróna
Postup
- Nechajme lúhovať šafrán vo vývare, pokiaľ nepripravíte paellu.
- V panvici na paellu rozhorúčime 1 polievkovú lyžicu oleja a vložíme chorizo nakrájané nahrubo.
- Smažíme približne 3 minúty do chrumkava.
- Vyberieme chorizo a olej ponecháme na panvici.
- Pridáme pokrájané kuracie mäso a smažíme pokiaľ nebude dozlatista prepečené.
- Mäsko vyberieme, do panvice pridáme ďalšiu polievkovú lyžicu oleja, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nadrobno pokrájaný cesnak a opekáme za stáleho miešania až do sklovita.
- Primiešame korenie a červenú papriku so zvyšnou lyžicou oleja a za stáleho miešania opekáme cca 1 minútu.
- Rýchlo vmiešame ryžu, aby bola obalená v oleji a potom ju zalejeme vývarom so šafránom spolu so 450 mililitrov vriacej vody.
- Do panvice vrátime opečené kuracie kúsky a pridáme pokrájané paradajky.
- Panvicu prikryjeme a na miernom ohni za občasného miešania varíme 10 minút.
- Mrazený hrášok, krevety a chorizo naukladáme navrch, prikryjeme a necháme variť ďalších 5- 10 minút, pokiaľ nie je ryža uvarená.
- Nakoniec stiahneme panvicu z ohňa, prikryjeme pokrievkou a necháme 5 minút odpočívať.
- Niekoľkokrát premiešame, aby sa ingrediencie spojili, osolíme podľa chuti a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Servírujeme s citrónom pokrájaným na mesiačiky a pokvapkáme olivovým olejom.