Kysnuté koláčiky s jahodami a tvarohom sú jedným z tých tradičných dezertov, ktoré dokážu potešiť každého bez ohľadu na vek. Tieto jemné a nadýchané koláčiky sú plné chuti a vône, ktoré vás prenesú do kuchyne vašich starých mám, kde sa vždy pieklo niečo lahodné a domáce. Kombinácia sladkého, krémového tvarohu a šťavnatých jahôd je dokonalým spojením, ktoré vytvára neodolateľnú harmóniu chutí. Navyše, kysnuté cesto pridáva jemnú a vzdušnú textúru, ktorá sa perfektne dopĺňa s krémovou náplňou.
História kysnutých koláčikov siaha hlboko do minulosti, kde boli neoddeliteľnou súčasťou slávností a rodinných stretnutí. Ich príprava bola vždy znakom starostlivosti a lásky, ktorú gazdiné venovali svojej rodine. Kysnuté cesto, aj keď môže pôsobiť zložito, je v skutočnosti veľmi jednoduché na prácu a výsledok je vždy odmenou za vašu trpezlivosť a úsilie.
Jahody a tvaroh sú obľúbené ingrediencie v slovenskej kuchyni. Jahody sú symbolom leta a ich sladká a šťavnatá chuť je neodolateľná. Tvaroh, na druhej strane, je v našej kuchyni veľmi univerzálny a používa sa v mnohých sladkých aj slaných jedlách. V tomto recepte na kysnuté koláčiky s jahodami sa oba tieto prvky spájajú do lahodnej náplne, ktorá dodáva koláčikom ich charakteristickú chuť.
Príprava kysnutých koláčikov si vyžaduje trochu času a trpezlivosti, ale výsledok je viac než uspokojivý. Počas kysnutia cesto nádherne narastie a po upečení sú koláčiky nadýchané a jemné. Pečenie tiež naplní vašu kuchyňu úžasnou vôňou, ktorá priláka každého, kto je v okolí.
Kysnuté koláčiky s jahodami a tvarohom recept
Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 200 ml mlieka (vlažného)
- 100 g masla (roztopeného)
- 50 g cukru
- 2 vajcia
- 25 g čerstvého droždia alebo 7 g sušeného droždia
- Štipka soli
Náplň
- 250 g tvarohu
- 1 vajce
- 50 g cukru
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 200 g čerstvých jahôd (nakrájaných na drobno)
Na dokončenie
- 1 vajce (na potretie)
- Práškový cukor na posypanie (voliteľné)
Postup
- Vo vlažnom mlieku rozpustite 1 čajovú lyžičku cukru a pridajte droždie. Nechajte stáť 5-10 minút, kým droždie nezačne peniť.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, zvyšný cukor a štipku soli. Pridajte aktivované droždie, roztopené maslo a vajcia. Vymiešajte cesto, kým nie je hladké a elastické. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte trochu múky.
- Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
- V miske zmiešajte tvaroh, vajce, cukor a vanilkový extrakt, kým nevznikne hladká hmota.
- Po vykysnutí cesto jemne preložte a vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku asi 1 cm. Z cesta vykrajujte malé kolieska (približne 8 cm v priemere).
- Každé koliesko jemne sploštite a uprostred urobte malé priehlbiny. Do každej priehlbiny dajte lyžičku tvarohovej náplne a na vrch pridajte nakrájané jahody.
- Koláčiky preložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ich ešte 15-20 minút kysnúť.
- Predhrejte rúru na 180 °C. Koláčiky potrite rozšľahaným vajcom a pečte približne 20-25 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé.
- Po upečení nechajte koláčiky vychladnúť a posypte ich práškovým cukrom, ak chcete.
Kysnuté koláčiky s jahodami a tvarohom otázky a odpovede
Môžem použiť sušené droždie namiesto čerstvého droždia?
Áno, môžete použiť sušené droždie namiesto čerstvého droždia. Na tento recept na kysnuté koláčiky s jahodami budete potrebovať 7 g sušeného droždia, čo zodpovedá 25 g čerstvého droždia.
Ako dlho môžem skladovať kysnuté koláčiky?
Kysnuté koláčiky môžete skladovať v uzavretej nádobe pri izbovej teplote až 2 dni. Pre dlhšiu trvanlivosť ich môžete uložiť do chladničky, kde vydržia až 5 dní. Pred podávaním ich môžete jemne ohriať v mikrovlnnej rúre alebo v rúre.
Môžem použiť mrazené jahody namiesto čerstvých?
Áno, môžete použiť mrazené jahody. Pred použitím ich nechajte úplne rozmraziť a odstráňte prebytočnú tekutinu, aby ste predišli prílišnej vlhkosti v koláčikoch.
Čo môžem použiť namiesto tvarohu?
Namiesto tvarohu môžete použiť mascarpone, ricottu alebo krémový syr (cream cheese). Každá z týchto alternatív dodá koláčikom trochu inú chuť a textúru, ale všetky budú vynikajúce.
Ako zistím, že cesto správne kysne?
Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem počas kysnutia. Ak sa tak nestane, môže to byť spôsobené príliš chladným prostredím alebo neaktívnym droždím. Uistite sa, že cesto kysne na teplom mieste a droždie je čerstvé.
Môžem pripraviť cesto vopred?
Áno, cesto môžete pripraviť vopred a nechať kysnúť v chladničke cez noc. Pred tvarovaním a plnením koláčikov nechajte cesto dosiahnuť izbovú teplotu.
Môžem pridať iné ovocie do náplne?
Áno, môžete experimentovať s rôznymi druhmi ovocia. Skúste použiť maliny, čučoriedky, marhule alebo broskyne. Uistite sa, že ovocie je nakrájané na malé kúsky, aby sa rovnomerne rozložilo v náplni.