Veľkonočné plnené vajíčka sú tradičným jedlom počas veľkonočného obdobia. Jedná sa o tvrdé varené vajíčka, ktoré sa po uvarení nechajú vychladnúť a potom sa ich okraj opatrne odlúpne a vydlabú sa z nich vaječné žĺtky. Tieto žĺtky sa potom zmiešajú s kyslou smotanou, majonézou, korením a ďalšími prísadami, aby vznikla náplň, ktorá sa opäť vleje do vydlabaných vajíčok. Plnené vajíčka sa potom môžu ozdobiť čerstvým kôprom alebo pažítkou a podávajú sa ako súčasť veľkonočného menu alebo ako sviatočné občerstvenie.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na veľkonočné plnené vajíčka
- 10 vajec
- 150 g masla
- Tavený syr v črievku
- 1 – 2 ČL horčice
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Červená mletá paprika
- Čerstvý petržlen
Postup prípravy veľkonočných plnených vajíčok
- Vajíčka uvaríme natvrdo. Po dovarení schladíme, ošúpeme a prerežeme na polovice.
- Do väčšej misy vyberieme žĺtky, pridáme maslo, tavený syr, horčicu, soľ a mleté čierne korenie. Vyšľaháme, podľa potreby dosolíme alebo dokoreníme. Môžeme pridať viac masla alebo syra podľa chuti.
- Do cukrárenského vrecka vložíme zmes a plníme vaječné bielky podľa vlastnej fantázie.
- Nakoniec dozdobíme mletou červenou paprikou a petržlenom.