Preskočiť na obsah

Pomarančové madlenky sú zvláštnym druhom koláčikov, ktoré prinášajú do sveta tradičných madleniek sviežu chuť pomaranča. Tieto dezerty sú obľúbené pre svoju kombináciu jemnej textúry a citrusovej príchute, ktorá dodáva klasickým madlenkám nový a svieži rozmer. Pomarančové madlenky sú ideálnym dezertom na slávnostné príležitosti alebo na každodennú pohodu.

Pomarančové madlenky zahŕňajú bežné ingrediencie, ako je cukor, múka, vajcia, maslo a prášok do pečiva. K tomu sa pridáva čerstvá pomarančová kôra a pomarančová šťava, ktoré dodávajú dezertu intenzívnu citrusovú chuť.

Pomarančové madlenky majú jemnú, vláčnu textúru s osviežujúcou a jasne citrusovou chuťou. Príchuť pomarančovej kôry a šťavy dodáva dezertu sladkosť a kyslosť, ktoré sú dobre vyvážené. Sú ideálnym dezertom pre tých, ktorí milujú ovocné a svieže chute.

Vizuálny efekt: Podobne ako klasické madlenky majú aj pomarančové madlenky charakteristický tvar mušličky.. Ich zlatistá farba a jemné pomarančové bodky v kôre ich robia vizuálne atraktívnymi. Pomarančová glazúra zvýrazňuje ich vzhľad a zintenzívňuje pomarančovú vôňu a chuť.

Pomarančové madlenky môžu byť podrobené rôznym variáciám. Niektoré recepty pridávajú kúsky sušeného alebo kandizovaného ovocia, ako sú sušené čerešne, pre textúru a chuť.

Pomarančové madlenky sú vhodné pre mnohé príležitosti, od rodinných osláv po sviatočné večere. Ich svieža chuť ich robí ideálnym dezertom na jar a leto, ale môžu byť tiež výborným doplnkom v chladnejších mesiacoch, ideálne na Vianoce.

Pomarančové madlenky sú unikátnym a osviežujúcim variantom tradičných madleniek. Ich kombinácia jemnej textúry a výraznej pomarančovej chuti robí z týchto dezertov obľúbený pokrm medzi milovníkmi koláčikov. Pomarančové madlenky pridávajú citrusový rozmer do sveta sladkých dezertov a môžu byť vynikajúcim spoločníkom k šálke čerstvej kávy alebo čaju.

Ingrediencie

  • 115 g masla 
  • 2 vajcia 
  • 100 g práškového cukru 
  • Kôra z 1 pomaranča 
  • 15 ml pomarančovej šťavy 
  • 110 g hladkej múky 
  • ½ ČL prášku do pečiva 
  • Štipka soli 

Pomarančová glazúra 

  • 150 g práškového cukru 
  • 30 ml pomarančovej šťavy 

Postup

Príprava na pečenie

Rúru si predhrejeme na 180 °C a formy na madlenky vymažeme rozpusteným maslom a zľahka ich poprášime múkou. Kým sa nerozohreje rúra, formičky dáme do chladničky.  

Šľahanie

V mise si vyšľaháme vajcia, cukor a pomarančovú kôru do krémova. Potom prilejeme pomarančovú šťavu a poriadne zašľaháme.  

Miešanie

V druhej mise si zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ.

Miešanie cesta

Suchú zmes postupne prisypávame k mokrej zmesi. Poriadne premiešame. Na miernom ohni necháme rozpustiť maslo a jemne ho pomocou gumenej stierky zapracujeme do cesta. Misu prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme do chladničky na 3 hodiny, ideálne cez noc.

Pečenie

Pomocou lyžice naplníme formičky a pečieme dozlatova asi 8 – 10 minút. Po dopečení necháme asi 10 minút chladnúť na plechu a potom ich jemne vyklopíme.  

Pomarančová glazúra

Do misky si preosejeme práškový cukor na glazúru a pridáme pomarančovú šťavu. Vyšľaháme dohladka. Vychladnuté madlenky namočíme do glazúry a ukladáme na papier na pečenie, aby odkvapkali a stuhli.  

Čo sú pomarančové madlenky?

Pomarančové madlenky sú variantom tradičných madleniek s jemnou textúrou a osviežujúcou citrusovou chuťou pomaranča. Sú obľúbeným dezertom pre svoju výraznú príchuť a eleganciu.

Aké sú varianty pomarančových madleniek?

Okrem základnej verzie môžete do pomarančových madleniek pridať kúsky sušeného ovocia, ako sú sušené čerešne alebo hrozienka, alebo experimentovať s rôznymi druhmi citrusových plodov, ako je grapefruit alebo citrón.

Môžem použiť citrónovú kôru namiesto pomarančovej?

Áno, ak nemáte k dispozícii pomarančovú kôru, môžete použiť citrónovú kôru na pridanie citrusovej príchute do madleniek. Chuť bude trochu odlišná, ale stále osviežujúca.

Ako dlho sa pomarančové madlenky môžu skladovať?

Pomarančové madlenky sa môžu skladovať v uzavretej nádobe pri izbovej teplote po dobu približne 3-5 dní. Môžete ich tiež zmraziť na dlhodobejšie skladovanie.

Sú pomarančové madlenky vhodné na rôzne príležitosti?

Áno, pomarančové madlenky sú vhodné pre mnohé príležitosti, od rodinných osláv po formálne udalosti. Ich svieža chuť ich robí ideálnym dezertom na jar a leto alebo ako neoddeliteľná súčasť Vianoc.

Ako dosiahnem charakteristický tvar madleniek?

Tvar madleniek sa získava vďaka formám na madlenky, ktoré si môžete kúpiť v ktoromkoľvek obchode s cukrárskymi potrebami.

Ďalšie inšpirácie