Preskočiť na obsah

Rebarborové muffiny s kúskami bielej čokolády, ideálne na raňajky alebo ako snack

    Rebarborové muffiny s kúskami bielej čokolády, ideálne na raňajky alebo ako snack

    Rebarborové muffiny s kúskami bielej čokolády predstavujú neobyčajnú, ale neodolateľnú kombináciu chutí, ktorá obohatí vaše raňajkové menu alebo popoludňajšie chvíle oddychu. Tento jedinečný recept vychádza z tradičnej lásky k pečeniu muffín, no prináša do neho sviežu novinku v podobe rebarbory, ktorá je známa svojou charakteristickou kyselkavou chuťou. Táto sezónna zložka v kombinácii so sladkosťou bielej čokolády vytvára nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.

    V srdci tohto receptu je snaha o vytvorenie muffinov, ktoré sú nielen chutné, ale aj esteticky príťažlivé a jednoduché na prípravu. Ide o dokonalý spôsob, ako privítať jarné a letné mesiace, keď je rebarbora najšťavnatejšia a najchutnejšia. Zároveň, tieto muffiny sú ideálnym riešením pre tých, ktorí hľadajú rýchlu, ale pôsobivú pochúťku, či už na zdieľanie s rodinou a priateľmi alebo ako sladké potešenie len pre seba.

    Výber bielej čokolády ako doplnku k rebarbore nie je náhodný. Biela čokoláda s jej krémovou a bohatou chuťou dodáva muffinom luxusný rozmer a zároveň zjemňuje kyselkavý nádych rebarbory, čím vzniká harmonická symfónia chutí. Tento recept je dôkazom, že spojením tradičných surovín s trochou kreativity môžeme dosiahnuť úžasné výsledky.

    Pripravte sa na to, že tieto rebarborové muffiny s kúskami bielej čokolády sa stanú novou obľúbenou pochúťkou vašej rodiny. Či už ako výnimočný štart dňa alebo ako odmena po dlhom dni, tieto muffiny sú vždy správnou voľbou. Ich príprava je jednoduchá a rýchla, čo vám umožní užívať si čaro domáceho pečenia bez zbytočného stresu. Pustite sa teda do pečenia a nechajte sa unášať vôňami a chuťami, ktoré ozvláštnia každý váš deň.

    Recept Rebarborové muffiny

    Ingrediencie

    • 250 g polohrubej múky
    • 150 g cukru
    • 2 1/2 ČL prášku do pečiva
    • 1/2 ČL sódy bikarbóny
    • Štipka soli
    • 1 veľké vajce
    • 240 ml mlieka
    • 60 ml rastlinného oleja
    • 1 ČL vanilkového extraktu
    • asi 100 g nakrájanej rebarbory
    • 130 g kúskov bielej čokolády

    Postup

    1. Predhrejte rúru na 190°C a pripravte si formu na muffiny vložením papierových košíčkov.
    2. V jednej mise zmiešajte suché ingrediencie: múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
    3. V druhej mise zmiešajte mokré ingrediencie: vajce, mlieko, rastlinný olej a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte, kým nevznikne hladká zmes.
    4. Pridajte mokré ingrediencie k suchým a jemne zamiešajte, aby sa spojili. Dôležité je cesto nemiešať príliš dlho, aby boli muffiny nadýchané.
    5. Do cesta vmiešajte nakrájanú rebarboru a kúsky bielej čokolády.
    6. Rozdeľte cesto do pripravenej formy na muffiny, každý košíček naplňte približne do 3/4.
    7. Pečte 20-25 minút alebo kým vrchol muffinov nezhnedne a špajdľa vložená do stredu muffina nevyjde čistá.
    8. Po upečení nechajte muffiny chvíľu vychladnúť vo forme, potom ich vyberte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.

    Rebarborové muffiny otázky a odpovede

    Môžem použiť mrazenú rebarboru namiesto čerstvej?

    Áno, môžete použiť mrazenú rebarboru. Nie je potrebné ju pred použitím rozmraziť; len ju pred pridaním do cesta mierne posypte múkou, aby sa nezlepila.

    Čo môžem použiť namiesto bielej čokolády?

    Ak nemáte radi bielu čokoládu alebo ju nemáte po ruke, môžete použiť tmavú čokoládu, mliečnu čokoládu alebo dokonca čokoládové chipsy. Každá z týchto možností pridá muffinom iný rozmer chuti.

    Ako dlho vydržia muffiny čerstvé?

    Tieto muffiny vydržia čerstvé pri izbovej teplote 2-3 dni, ak sú uskladnené v uzavretej nádobe. Ak chcete predĺžiť ich trvanlivosť, môžete ich uložiť do chladničky, kde vydržia až týždeň.

    Je možné rebarborové muffiny zamraziť?

    Áno, tieto muffiny sa dajú dobre zamraziť. Nechajte ich úplne vychladnúť, zabaľte ich do potravinárskej fólie a vložte do mrazničky. Vydržia až 3 mesiace. Pred podávaním ich nechajte pri izbovej teplote postupne rozmraziť.

    Ako môžem zabezpečiť, aby boli moje muffiny nadýchané a nie hutné?

    Kľúčom k nadýchaným muffinom je nemiešať cesto príliš dlho. Zmiešajte suché a mokré ingrediencie len do spojenia. Prílišné miešanie aktivuje lepok v múke, čo spôsobí, že muffiny budú hutné.

    Môžem do cesta pridať aj iné ovocie?

    Áno, do cesta môžete pridať aj iné druhy ovocia. Vyskúšajte napríklad kombináciu rebarbory s jahodami alebo malinami pre rôzne chuťové variácie.

    Ako viem, že sú muffiny hotové?

    Muffiny sú hotové, keď vrchol muffinov mierne zhnedne a špajdľa vložená do stredu muffina vyjde čistá. Každá rúra pečie inak, preto je dobré muffiny kontrolovať už po 18 minútach pečenia.

    Ďalšie inšpirácie