Táto jednoduchá a fantastická Red Velvet bábovka s krémovou náplňou osvieži každú oslavu alebo nedeľné popoludnie. Hrejivá príchuť a farba tohto chutného dezertu ku vám prinesie radosť a sviatočnú atmosféru kedykoľvek, počas celého roka.
Ingrediencie
Bábovka
- 250 g hladkej múky
- 280 g masla izbovej teploty
- 400 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 1 vaječný žĺtok
- 1 a ½ ČL vanilkového extraktu
- 2 PL kakaa
- 1 a ½ ČL prášku do pečiva
- 240 g cmaru
- Tekuté červené potravinárske farbivo
- Štipka soli
Krémová náplň
- 230 g smotanového syra
- 15 g zmäknutého masla
- 60 g práškového cukru
- 1 vaječný žĺtok
- ½ ČL vanilkového extraktu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 ° C a formu na bábovku vymažeme maslom a vysypeme múkou.
- V mise od kuchynského robota vyšľaháme maslo s cukrom na strednej rýchlosti asi 5 minút. Postupne po jednom zašľaháme vajcia a žĺtok a nakoniec zašľaháme vanilkový extrakt.
- V druhej mise zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva a soľ. Postupne primiešavame do maslovej zmesi striedavo sypké ingrediencie s cmarom. Poriadne zašľaháme, kým sa zmes nespojí. Nakoniec primiešame potravinárske farbivo.
- Pripravíme si smotanovú náplň. V miske si vyšľaháme smotanový syr s maslom pri strednej rýchlosti, kým sa zmes nespojí a nebude hladká (cca 2 minúty). Pridáme cukor, vaječný žĺtok a vanilku. Šľaháme do hladka, asi 1 minútu.
- Do formy nalejeme asi 2/3 bábovkového cesta a niekoľkokrát ňou poklepeme po pracovnej doske. Malou lyžičkou urobíme uprostred priehlbinku, ktorú naplníme smotanovou zmesou a jemne poklepeme po pracovnej doske, aby sa uvoľnili vzduchové bubliny. Nožom jemne premiešame plnku s cestom, pričom dávame pozor, aby sa plnka nedotkla okraja formy. Na vrch nanesieme zvyšné cesto a znova poklepeme, aby sa uvoľnili vzduchové bublinky a cesto sa vyrovnalo.
- Pečieme cca 1 hod, alebo pokiaľ špajdľa zapichnutá doprostred bábovky nebude čistá.
- Po vytiahnutí z rúry niekoľkokrát poklepeme formou o pracovnú dosku a necháme vo forme chladnúť asi 30 minút. Potom formu otočíme na mriežku a necháme vo forme ďalších 5 minút. Nakoniec bábovku vyklopíme a necháme úplne vychladnúť. Pred podávaním posypeme cukrom alebo dozdobíme ovocím.