Preskočiť na obsah

Red Velvet bábovka s krémovou náplňou

    Red Velvet bábovka s krémovou náplňou - domáci recept

    Táto jednoduchá a fantastická Red Velvet bábovka s krémovou náplňou osvieži každú oslavu alebo nedeľné popoludnie. Hrejivá príchuť a farba tohto chutného dezertu ku vám prinesie radosť a sviatočnú atmosféru kedykoľvek, počas celého roka.

    Ingrediencie

    Bábovka 

    • 250 g hladkej múky 
    • 280 g masla izbovej teploty 
    • 400 g kryštálového cukru 
    • 3 vajcia  
    • 1 vaječný žĺtok  
    • 1 a ½ ČL vanilkového extraktu 
    • 2 PL kakaa 
    • 1 a ½ ČL prášku do pečiva 
    • 240 g cmaru 
    • Tekuté červené potravinárske farbivo 
    • Štipka soli 

    Krémová náplň 

    • 230 g smotanového syra 
    • 15 g zmäknutého masla 
    • 60 g práškového cukru 
    • 1 vaječný žĺtok 
    • ½ ČL vanilkového extraktu 

    Postup

    1. Rúru si predhrejeme na 180 ° C a formu na bábovku vymažeme maslom a vysypeme múkou. 
    2. V mise od kuchynského robota vyšľaháme maslo s cukrom na strednej rýchlosti asi 5 minút. Postupne po jednom zašľaháme vajcia a žĺtok a nakoniec zašľaháme vanilkový extrakt.  
    3. V druhej mise zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva a soľ. Postupne primiešavame do maslovej zmesi striedavo sypké ingrediencie s cmarom. Poriadne zašľaháme, kým sa zmes nespojí. Nakoniec primiešame potravinárske farbivo. 
    4. Pripravíme si smotanovú náplň. V miske si vyšľaháme smotanový syr s maslom pri strednej rýchlosti, kým sa zmes nespojí a nebude hladká (cca 2 minúty). Pridáme cukor, vaječný žĺtok a vanilku. Šľaháme do hladka, asi 1 minútu. 
    5. Do formy nalejeme asi 2/3 bábovkového cesta a niekoľkokrát ňou poklepeme po pracovnej doske. Malou lyžičkou urobíme uprostred priehlbinku, ktorú naplníme smotanovou zmesou a jemne poklepeme po pracovnej doske, aby sa uvoľnili vzduchové bubliny. Nožom jemne premiešame plnku s cestom, pričom dávame pozor, aby sa plnka nedotkla okraja formy. Na vrch nanesieme zvyšné cesto a znova poklepeme, aby sa uvoľnili vzduchové bublinky a cesto sa vyrovnalo.  
    6. Pečieme cca 1 hod, alebo pokiaľ špajdľa zapichnutá doprostred bábovky nebude čistá. 
    7. Po vytiahnutí z rúry niekoľkokrát poklepeme formou o pracovnú dosku a necháme vo forme chladnúť asi 30 minút. Potom formu otočíme na mriežku a necháme vo forme ďalších 5 minút. Nakoniec bábovku vyklopíme a necháme úplne vychladnúť. Pred podávaním posypeme cukrom alebo dozdobíme ovocím.  
    Ďalšie inšpirácie