Jahodový cheesecake je sladký dezert s jemným a krémovým telom, pokrytý chutnou jahodovou polevou vyrobenou z čerstvých jahôd a citrónovej šťavy. Tento recept je variáciou na klasický cheesecake z New Yorku a obsahuje krok za krokom návod na prípravu tohto dezertu. Jeho príprava zahŕňa mletie sušienok, miešanie krému z tvarohu, cukru a vajec, pečenie a nakoniec vytváranie jahodovej polevy. Recept je ideálny pre tých, ktorí milujú kombináciu krémovej sladkosti s ovocnou arómou a je skvelou voľbou pre rôzne príležitosti ako oslavy alebo rodinné stretnutia.
Ingrediencie
Korpus z Grahamových sušienok
- 130 g maslových sušienok
- 35 g zmäknutého masla
- štipka soli
Náplň cheesecakeu
- 2 balenia smotanového syra
- 2 vajcia
- 160 g cukru
- 160 ml kyslej smotany
- 1 ČL vanilkového extraktu
- štipka soli
Jahodová poleva
- 680 g jahôd
- 1 a ½ ČL kukuričného škrobu
- 3 až 6 PL cukru ( podľa chuti)
- 1 – 2 PL citrónovej šťavy
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C a tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a zvonka ju obalíme alobalom v aspoň dvoch vrstvách.
- Sušienky vložíme do mixéra spolu s maslom a štipkou soli. Rozmixujeme najemno, kým nebude zmes pripomínať mokrý piesok. Potom ju povtláčame rovnomerne na dno boky formy. Pečieme 8 – 10 minút a necháme na mriežke chladnúť. Rúru znížime na 160 °C.
- Pripravíme si cheesecakovú náplň. Mixérom vyšľaháme na strednej rýchlosti zmäknutý smotanový syr s cukrom do krémova. Potom pridáme kyslú smotanu, vanilkový extrakt, soľ a šľaháme, kým sa jednotlivé ingrediencie nespoja. Nakoniec zašľaháme po jednom vajcia. Znížime rýchlosť na najnižšiu a 1 – 2 minúty šľaháme.
- Cesto nalejeme do pripravenej formy a párkrát ňou pobúchame o pracovnú dosku, aby sme odstránili bublinky. Cheesecake vo forme vložíme do hlbokého plechu a prilejeme naň horúcu vodu do výšky 1 – 2 cm.
- Pečieme 75 minút, vypneme rúru a pomocou drevenej varešky pootvoríme dvierka rúry. Takto ho necháme vo vnútri jednu hodinu a následne vyberieme z rúry. Odstránime alobal a necháme chladnúť, kým nedosiahne izbovú teplotu. Potom ho dáme chladiť do chladničky na 4 hodiny, ideálne na noc.
- Asi polovicu jahôd prepolíme a odložíme bokom. Druhú polovicu jahôd rozmixujeme na pyré pomocou mixéra alebo kuchynského robota. Pyré nalejeme do hrnca a primiešame kukuričný škrob, cukor a citrónovú šťavu. Zahrievame na stredne vysokej teplote a privedieme do varu.
- Vypneme oheň a pridáme polovičky jahôd (podľa chuti, môžeme zo všetkých jahôd spraviť pyré). Podľa potreby dochutíme cukrom alebo citrónovou šťavou. Ak je to potrebné, môžeme pridať 1 ČL vody. Omáčka chladnutím zhustne.
- Na vychladnutý cheesecake nalejeme rovnomerne jahodovú polevu a podávame.