Dokonalá kombinácia korenia, mrkvy a orieškov robí z tejto bábovky výborný koláč, ktorý je ideálnou súčasťou každého veľkonočného stola.
Ingrediencie
- 500 g cukru
- 250 ml repkového oleja
- 4 vajcia
- 5 PL horúcej vody
- 300 g hladkej múky
- 1 ČL škorice
- 1 a ½ ČL prášku do pečiva
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL muškátového orieška
- 1 ČL mletých klinčekov
- 230 – 250 g strúhanej mrkvy
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 °Ca formu na bábovku vymažeme olejom a vysypeme múkou.
- V mise vyšľaháme cukor s olejom. Postupne zašľaháme vaječné žĺtky a vodu. V druhej miske zmiešame suché ingrediencie a pridáme k vaječnej zmesi. Poriadne premiešame a pridáme najemno nastrúhanú mrkvu. Kto má rád môže pridať nasekané pekanové orechy. V samostatnej miske vyšľaháme z bielkov tuhý sneh a jemne vmiešame do vaječnej zmesi.
- Pečieme cca 1 hodinu, pokiaľ špajdľa zapichnutá doprostred nebude suchá. Po dopečení necháme 10 minút chladnúť vo forme, potom ju vyklopíme a necháme vychladnúť.
- Mrkvová bábovka je skvelá aj s krémovou polevou. (Mascarpone alebo krémový syr vymiešame s cukrom, vanilkovým extraktom a 2-3 ČL mlieka. Nalejeme na vychladnutú bábovku a podávame)