Preskočiť na obsah

Zdravé tekvicové lievance

Vyskúšajte chutný recept na zdravé tekvicové lievance. Tekvica je vynikajúcim spoločníkom v kuchyni a tieto lievance sú skvelé ako sladká večera, alebo dezert na nedeľu poobede.

Ingrediencie

  • 250 g tekvice ošúpanej, zbavenej semienok a nakrájanej na veľké kúsky 
  • 2 vajcia 
  • 3 PL trstinového cukru 
  • 25 g masla plus trochu na varenie 
  • 125 ml cmaru  
  • 200 g hladkej múky 
  • 2 a ½ ČL prášku do pečiva 
  • 1 ČL mletej škorice 
  • olej 
  • zmrzlina na servírovanie alebo jogurt alebo crème fraîche 

Postup

  1. Tekvicu zalejeme trochou vody a varíme na miernom ohni, kým nebude tekvica úplne mäkká. Následne scedíme a necháme úplne vychladnúť. 
  2. Tekvicu roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme tyčovým mixérom, primiešame vajcia, cukor, rozpustené maslo, cmar, hladkú múku zmiešanú s práškom do pečiva  a so škoricou. Miešame, kým sa cesto nespojí.  
  3. Vo veľkej panvici rozohrejeme kúsok masla s olejom, pridáme pol naberačky cesta a pohybom panvice necháme rozliať cesto po celej panvici. Pečieme, kým nezačnú vznikať bublinky, potom otočíme a pečieme z druhej strany. Takýmto spôsobom spotrebujeme všetko cesto.  
  4. Podávame so zmrzlinou, jogurtom alebo s crème fraîche. 
Ďalšie inšpirácie