Hurmikaki džem je lahodná marmeládová nátierka, ktorá využíva sladké a mierne tóny tohto výnimočného ovocia. Pochádzajúce z východnej Ázie, hurmikaki je známe svojou jemnou chut’ou a zlato-oranžovou farbou. Keď je správne zrelé, jeho vnútro je sladké, jemné a trochu gélovité, čo je ideálne pre výrobu džemu.
Obsah
Hurmikaki džem sa vyznačuje hladkou textúrou, v ktorej sa občas nachádzajú malé kúsky ovocia, a jemným, sladkým a exotickým tónom, ktorý je ideálny na rozotrenie na toast, rohlíky alebo ako náplň do koláčov a iných dezertov. Mnohí ho tiež používajú ako prílohu k mäsu alebo syru, pretože jeho sladká chuť môže skvele kontrastovať so slanými alebo pikantnými jedlami.
Príprava hurmikaki džemu je pomerne jednoduchá. Základný recept zahŕňa hurmikaki, cukor a citrónovú šťavu, čím sa dosiahne správna konzistencia a zachová sa sviežosť ovocia. Po varení džemu v hrnci sa horúci džem naleje do sterilizovaných pohárov a uzavrie. Ako všetky domáce džemy, aj tento je najlepší, keď je konzumovaný v rámci roka od výroby.
Džem z hurmikaki je skvelým spôsobom, ako si vychutnať chuť tohto jedinečného ovocia po celý rok a je ideálny pre tých, ktorí hľadajú niečo iné než tradičné ovocné džemy.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na hurmikaki džem
- 1 kg zrelých hurmikaki
- 500 g cukru
- Šťava z 1 veľkého citróna
- 1 vanilkový struk (alebo 1 čajová lyžička vanilkového extraktu)
Postup prípravy hurmikaki džemu
Príprava hurmikaki
Hurmikaki ošúpte a odstráňte tvrdé časti. Ovocie nakrájajte na menšie kúsky a vložte do veľkej panvice alebo hrnca.
Pridanie cukru a citrónovej šťavy
K hurmikaki pridajte cukor a citrónovú šťavu. Ak používate vanilkový struk, rozpoľte ho a škrabkou vyberte semienka, ktoré pridajte do zmesi spolu so strukom. Ak používate vanilkový extrakt, pridajte 1 ČL.
Varenie
Zmes priveďte na strednej teplote do varu a varte, kým zmes nezhustne (asi 30-40 minút). Počas varenia občas premiešajte, aby sa neprichytával na dno.
Odstránenie vanilkového struku
Ak ste použili vanilkový struk, po dokončení varenia ho z džemu odstráňte.
Testovanie hustoty
Aby ste zistili, či má džem správnu hustotu, dajte malú lyžičku džemu na chladný tanierik a nechajte chvíľu stuhnúť. Keď prejdete prstom cez stred, mal by vytvoriť dráhu a džem by nemal byť príliš tekutý. Keď dosiahnete požadovanú hustotu, odstavte džem z tepla.
Plnenie pohárov
Ešte horúci džem naplňte do sterilizovaných pohárov, pevne zavrite a obráťte hore dnom. Nechajte úplne vychladnúť.
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Videorecept na hurmikaki džem
Najčastejšie otázky o hurmikaki džeme
Čo je hurmikaki džem?
Hurmikaki džem je sladký marmeládový prípravok vyrobený z ovocia hurmikaki. Je charakteristický svojou hlbokou oranžovou farbou a jemnou chut’ou.
S čím je najlepšie kombinovať hurmikaki džem?
Hurmikaki džem je vynikajúci na toast, rohlíky alebo ako prísada do dezertov. Taktiež môže byť použitý ako príloha k mäsu alebo syru.
Ako sa pripravuje hurmikaki džem?
Základný recept obvykle obsahuje kúsky hurmikaki ovocia, cukor a citrónovú šťavu. Tieto ingrediencie sa varia v hrnci, až kým nedosiahnu požadovanú konzistenciu džemu.