Preskočiť na obsah

Recepty s paradajkami, ako využiť túto letnú pochúťku na maximum

Paradajky – tieto červené, mnohokrát označované za zázračné ovocie, hoci ich mnohí považujú za zeleninu, sú kulinárskym bohatstvom na každom stole. Počas ich sezóny si môžete vychutnať ich plnú a sladkastú chuť, ktorá sa stáva neoddeliteľnou súčasťou mnohých kulinárskych výtvorov. Paradajky nielenže poskytujú základ pre rôzne omáčky, šaláty alebo džúsy, ale sú aj výborným zdrojom vitamínov a antioxidantov, ktoré sú prospešné pre naše zdravie.

Ich flexibilita v kuchyni je skutočne obdivuhodná. Či už sú surové, pečené, dusené, mrazené alebo sušené, ich výrazná chuť a vôňa sú stále nezameniteľné. Sú ideálne na prípravu jednoduchých šalátov, kombinované s bazalkou a mozzarellou v tradičnom talianskom šaláte Caprese, alebo na prípravu bohatej rajčinovej omáčky na špagety. Niektorí kuchári ich dokonca používajú v dezertoch, kde ich unikátna chuť môže priniesť neočakávaný, ale vítaný obrat.

A čo tak vyskúšať plnené paradajky s mletým mäsom alebo rýžou? Možno pečené paradajky s čerstvým bylinkovým nádychom? Možnosti sú nekonečné. Ak hľadáte nové spôsoby, ako využiť túto sezónnu delikatesu, určite nebudete sklamaní množstvom receptov a inšpirácií, ktoré vám paradajky môžu ponúknuť. Nech už si ich zvolíte v akejkoľvek forme, paradajky sú vždy skvelým spoločníkom v kuchyni a dodajú vašim pokrmom živý a nezabudnuteľný charakter.

[sc name=”reklama_1″ ][/sc]

Výborné paradajkové recepty

  • Klasický Caprese šalát: Jednoducho nakrájajte čerstvé paradajky, mozzarellu a bazalku, polejte kvalitným olivovým olejom a balzamikovým octom.
  • Paradajková polievkaUpečte paradajky, cibuľu a cesnak, pridajte vývar, zmes rozmixujte a servírujte s čerstvým chlebom.
  • Bruschetta: Na opečený chlieb položte zmes nakrájaných paradajok, cesnaku, bazalky, olivového oleja a soli. Môžete použiť aj plátok mozzarelly.
  • Paradajkový džem: Uvarte paradajky s cukrom, citrónovou šťavou a korením podľa chuti do konzistencie džemu.
  • Grécky šalát: Zmiešajte paradajky, uhorky, olivy, feta syr a červenú cibuľu s olivovým olejom a octom.
  • Ratatouille:  Upečte paradajky, baklažán, cuketu a papriku do mäkka a potom všetko zalejte paradajkovou omáčkou.
  • Paradajkové risotto: Pridajte pasírované paradajky do klasického risotta, aby ste vytvorili krémové a chutné jedlo.
  • Paradajková salsa: Paradajky, cibuľu, chilli papričky, koriander, citrónovú šťavu a soľ zmiešajte do lahodnej salsy.
  • Pasta alla Puttanesca: Paradajky, čierne olivy, ančovičky, kapary a cesnak sa zmiešajú s cestovinami.
  • Špagety s paradajkovou omáčkou: Klasický recept, kde je hlavným hráčom paradajková omáčka s bylinkami.
  • Grilované paradajky: Prekrojte paradajky napoly, osoľte, pokvapkajte olivovým olejom a grilujte do mäkka.
  • Cherry paradajkový tart: Naplňte cesto na tart cherry paradajkami a syrom a potom upečte do zlatista.
  • Gazpacho: Táto studená španielska polievka je mix paradajok, uhorky, papriky, cibule a cesnaku, vychladená v chladničke.
  • Šalát s paradajkami a avokádom: Paradajky a avokádo nakrájajte, pridajte cibuľu a zalejte citrónovou šťavou.
  • Paradajkový quiche: Paradajky, syr a vajcia vytvárajú bohatú a lahodnú náplň na tento klasický pečený koláč.
  • Plnené paradajky: Paradajky naplňte mäsom, ryžou alebo obilninami a upečte do zlatista.
  • Paradajkovo mozzarellové sendviče: Jednoduchý, ale chutný sendvič s mozarrelou a paradajkami potretý bylinkovým alebo cesnakovým maslom pre rýchly obed.
  • Paradajkové chutney: Paradajky uvaríme s octom, cukrom a korením do hustej konzistencie.
  • Pico de gallo: Toto mexické jídlo je mixom paradajok, cibule, koriandru, jalapeno papričky a limetkovej šťavy.
  • Marinované cherry paradajky: Cherry paradajky zalejte olejom, octom, cesnakom, bylinkami a nechajte niekoľko hodín marinovať.
  • Paradajkové karbanátky: Paradajky, cibuľu a vajcia zamiešajte, vytvarujte karbanátky a osmažte.
  • Panzenella: Tento taliansky chlebový šalát obsahuje paradajky, cibuľu, uhorku, bazalku a nakrájaný starý chlieb.
  • Paradajkový džús: Čerstvo vylisovaný paradajkový džús je skvelým základom pre mnoho kokteilov.
  • Pomodoro sauce: Táto jednoduchá omáčka je varená len z paradajok, cesnaku a bazalky.
  • Paradajkový sorbet: Pre osviežujúci letný dezert zmiešajte paradajkový džús, citrónovú šťavu, cukor a zamrazte.
  • Focaccia s cherry paradajkami: Cherry paradajky a čerstvé bylinky dajte na povrch cesta focaccia pred pečením.
  • Paradajkový šalát s balsamicovou redukciou: Paradajky pokvapkajte balsamicovou redukciou a posypte feta syrom.
  • Salsa roja: Paradajky, chilli papričky, cibuľu a cesnak orestujte a rozmixujete do salsy.
[sc name=”reklama_2″ ][/sc]

Bez ohľadu na to, či sú vaše paradajky z vlastnej záhrady, miestnej farmy alebo obchodu, s týmito receptami môžete využiť túto letnú ingredienciu na maximum a vychutnať si jej sviežu a sladkú chuť.

[sc name=”reklama_3″ ][/sc]

Najčastejšie otázky o paradajkách

Čo sú paradajky – ovocie či zelenina?

Aj keď botanicky sú paradajky ovocím, väčšina ľudí ich v kuchyni používa ako zeleninu, a preto sa často označujú ako zeleninová plodina.

Kedy je sezóna paradajok?

Hlavná sezóna paradajok je v lete, obvykle od júla do septembra, avšak presné obdobie môže závisieť od konkrétneho regiónu.

Ako si vybrať zrelé a chutné paradajky?

Zrelé paradajky sú pevné na dotyk, ale nie tvrdé. Mali by mať hladkú a lesklú pokožku bez škvŕn alebo vrások a mali by voňať sladko.

Ako skladovať paradajky?

Najlepšie je skladovať paradajky pri izbovej teplote mimo priameho slnečného svetla. Keď sú už plne zrelé, môžete ich na krátky čas uložiť do chladničky, ale vyberte ich aspoň hodinu pred konzumáciou, aby si zachovali chuť.

Aké výhody pre zdravie prináša konzumácia paradajok?

Paradajky sú bohaté na vitamín C, draslík, folát a vitamín K. Taktiež obsahujú antioxidant lykopén, ktorý sa spája s mnohými zdravotnými prínosmi.

Môžem pestovať paradajky doma?

Určite! Paradajky môžete pestovať na balkóne, terase alebo v záhrade. Stačí im slnečné miesto a pravidelná zálievka.

Aký je rozdiel medzi cherry paradajkami a bežnými paradajkami?

Cherry paradajky sú menšie, často sladšie a majú intenzívnejšiu chuť. Bežné paradajky sú väčšie a môžu mať menej koncentrovanú chuť.

Ako môžem použiť paradajky v kuchyni?

Možnosti sú takmer nekonečné: šaláty, omáčky, pečené pokrmy, džúsy, konzervy a mnoho ďalšieho!

Čo robiť s prezretými paradajkami?

Prezreté paradajky sú ideálne na prípravu omáčok, polievok alebo džemov.

S čím sa najlepšie kombinujú paradajky v kuchyni?

Paradajky skvele ladia s bylinkami ako bazalka, oregano či tymián, ale aj s mozzarellou, cestovinami, olivovým olejom a mnohými ďalšími surovinami.

[sc name=”reklama_end” ][/sc]
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Skip to content