Preskočiť na obsah

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina

    Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina

    Nadýchaná jahodová bublanina je rýchly, jednoduchý a lahodný dezert, ktorý sa pečie priamo v hrnčekoch. Tento dezert kombinuje svieže jahody s lahodným cesto, ktoré sa napučí a vytvorí bublinky počas pečenia. Hrnčeková jahodová bublanina je dokonalým spôsobom, ako využiť sezónne jahody a vytvoriť sladký zážitok.

    Jednoduchá jahodová bublanina sa pripravuje veľmi jednoducho. Najskôr sa jahody umyjú, očistia a nakrájajú na kúsky. Bublanina sa vrství s jahodami a cestom, pričom cesto obsahuje ingrediencie ako múka, cukor, maslo a kypriaci prášok. Bublanina sa jemne pečie v rúre, čo spôsobuje, že cesto vytvorí bublinky a jahody sa zjemňujú a získavajú intenzívnu chuť.

    Počas pečenia sa cesto rozpúšťa a vytvára bublinky, ktoré dodávajú bublanine jej charakteristický vzhľad. Jahodová bublanina sa podáva najlepšie teplá, s prípadným posypaním cukrom a podávaním s odľahčenou šľahačkou alebo vanilkovým ľadovým krémom. Je to dokonalý dezert na pikniky, letné oslavy alebo jednoducho na pochutnávanie sa s rodinou a priateľmi.

    Hrnčeková jahodová bublanina je skvelým dezertom na posedenie s rodinou a priateľmi. Môže sa podávať samostatne alebo s ľahkou zmrzlinou alebo šľahačkou na vrchu. Je to vynikajúci spôsob, ako vychutnať sladkú chuť jahôd v jednoduchom a atraktívnom formáte.

    Recept Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina

    Ingrediencie

    • Jahody podľa chuti 
    • 2 hrnčeky polohrubej múky 
    • 1 hrnček kryštálového cukru 
    • 1 hrnček mlieka 
    • ½ hrnčeka oleja 
    • 1 prášok do pečiva 
    • 1 vanilkový cukor  
    • 1 ČL vanilkovej pasty  
    • 2 vajcia 

    Postup

    1. Rúru si predhrejeme na 180 °C a plech si vymažeme maslom a vysypeme múkou.
    2. V mise vyšľaháme vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme vanilkovú pastu a zašľaháme. Potom postupne prilievame mlieko a olej a šľaháme. Nakoniec prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a vyšľaháme cesto.
    3. Redšie cesto vlejeme do pripraveného plechu a navrch poukladáme celé alebo prekrojené jahody podľa chuti.
    4. Pečieme asi 30 minút alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Po dopečení necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme preosiatym cukrom.

    Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina otázky a odpovede

    Čo je jahodová bublanina?

    Jahodová bublanina je dezert, ktorý sa skladá z vrstvy čerstvých jahôd pokrytých cestom, ktoré sa počas pečenia vytvára bublinky a získa krehkú textúru.

    Aká je chuť jahodovej bublaniny?

    Jahodová bublanina má sladkú chuť z čerstvých jahôd a cukru. Cesto je mäkké a krehké, a vytvára bublinky, ktoré dodávajú dezertu textúru.

    Môžem použiť iné ovocie namiesto jahôd?

    Áno, jahodovú bublaninu môžete prispôsobiť svojim preferenciám a použiť iné ovocie podľa chuti. Napríklad čučoriedky, maliny alebo broskyne sú skvelými alternatívami.

    Ako dlho vydrží jahodová bublanina čerstvá?

    Jahodová bublanina je najlepšia ihneď po upečení, keď je cesto krehké a jahody sú šťavnaté. Avšak, môže sa uchovávať v chladničke v dobre uzavretom kontajneri po dobu 2-3 dní. Pred konzumáciou môžete bublaninu ohriať v rúre alebo mikrovlnke, aby ste obnovili jej teplú a čerstvú chuť.

    Dá sa jahodovú bublaninu upiecť aj v bezlepkovej verzii?

    Áno, jahodovú bublaninu je možné upiecť aj v bezlepkovej verzii použitím náhrady za pšeničnú múku, ako napríklad mandľová múka, ryžová múka alebo zmes bezlepkových múk. Takto ju môžu konzumovať aj ľudia s intoleranciou na lepok alebo celiakiou.

    Ďalšie inšpirácie