Preskočiť na obsah

Slivkový kompót so škoricou, recept na zavárané slivky

Slivkový kompót je jedným z tých skvostov jesennej sezóny, ktoré prinášajú radosť a sladkú pohodu do každého domova. Tento tradičný recept, či už sa podáva teplý alebo chladený, je osviežujúcou delikatesou, ktorá kombinuje jednoduchosť prípravy s bohatstvom chutí. S využitím sezónnych sliviek, ktoré sa v auguste a septembri nachádzajú na vrchole svojej chuti, tento kompót je ideálnym spôsobom ako zachytiť esenciu tohto lahodného ovocia.

Slivkový kompót je nielen lahodný, ale aj výnimočne univerzálny. Môže slúžiť ako dezert po náročnej večeri, ako príloha k raňajkám alebo ako sladký prídavok do vášho obľúbeného jogurtu. Je to tiež úžasný spôsob, ako uchovať slivky na dlhšiu dobu, takže môžete mať kúsok jesene v zásobe aj v chladnejších mesiacoch.

Existujú mnohé recepty na prípravu slivkového kompótu. Jeho príprava je však veľmi jednoduchá, spočívajúca v kombinácii sliviek, vody a cukru. Avšak, jeho jednoduchosť je ako nepopísaný list papiera, ktorý vás pozýva pridať vlastnú kreativitu. Či už pridáte škoricu, vanilku alebo klinčeky, každý malý detail prispieva k unikátnemu profilu tohto vynikajúceho kompótu. Ako bonus, slivky sú známe svojimi zdravotnými výhodami, vrátane obsahu vlákniny, vitamínov a antioxidantov.

Skladovanie tohto kompótu je ďalším jeho veľkým plusom. Pri správnom zaváraní a skladovaní v chladnom, tmavom mieste, môže vydržať až niekoľko mesiacov alebo dokonca rokov. To vám umožní mať po ruke rýchlu a chutnú možnosť dezertu, kedykoľvek si na nej budete chcieť pochutnať.

Takže, či už ste skúsený kuchár alebo len začínate s domácim zaváraním, slivkový kompót je vynikajúci projekt, ktorý vám prinesie nielen chvíle radosti pri príprave, ale aj dlhotrvajúce chvíle spokojnosti pri konzumácii. Vyskúšajte ho a nechajte sa prekvapiť, ako jednoduchá kombinácia ingrediencií môže vytvoriť niečo tak nádherné a úžasné.

[sc name=”reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na slivkový kompót

[sc name=”reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy slivkového kompótu

Sterilizácia pohárov

Poháre a viečka sterilizujte v horúcej vode alebo v rúre pred naplnením. Na sterilizáciu je vhodná aj umývačka riadu.

Príprava sirupu

Do hrnca dajte vodu, škoricu a cukor. Ak chcete dajte aj rum na chuť. Varte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom pridajte šťavu a kôru z citróna a nechajte povrieť ešte 2 – 3 minúty.

Plnenie pohárov

Slivky umyte, rozkrojte na polovice a vyberte kôstku. Sterilizované poháre naplňte pripravenými slivkami reznou stranou nadol. Potom ich zalejte pripraveným sirupom asi 1 cm od okraja.

Uzavretie a skladovanie

Uzavrite poháre a nechajte ich vychladnúť hore dnom. Po vychladnutí ich uskladnite na chladnom a tmavom mieste. V prípade, ak ste poháre nesterilizovali, hotový kompót sterilizujte asi 20 minút pri 95°C.

[sc name=”reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na slivkový kompót

Najčastejšie otázky o slivkovom kompóte

Aké typy sliviek sú najlepšie?

Rôzne odrody sliviek vám môžu poskytnúť rôzne výsledky. Slivky, ktoré sú mierne kyslé a pevné sú na slivkový kompót ideálne.

Ako dlho vydrží slivkový kompót?

Ak je kompót správne zavarený a uložený v chladnom, tmavom mieste, môže vydržať až rok alebo dokonca dlhšie. Po otvorení by mal byť kompót spotrebovaný do 1-2 týždňov a uložený v chladničke.

Môžem zameniť cukor za iné sladidlo?

Samozrejme. Môžete použiť med, javorový sirup alebo iné alternatívne sladidlá, ale mali by ste si byť vedomí, že to môže zmeniť konečnú chuť a textúru kompótu.

Je potrebné slivky ošúpať?

Nie je to nevyhnutné, ale ošúpané slivky budú mať jemnejšiu textúru. Ošúpanie závisí od vašej osobnej preferencie.

Môžem pridať iné korenie alebo bylinky?

Áno, k slivkovému kompótu sa často pridávajú klinčeky, škorica alebo vanilka pre rozšírenie chuti.

Môže sa kompót použiť v iných receptoch?

Slivkový kompót je vynikajúci ako príloha k dezertom, v jogurte, alebo ako náplň do koláčov a pudingov.

[sc name=”reklama_end” ][/sc]
Ďalšie inšpirácie
Skip to content