Preskočiť na obsah

Zavárané marhule, jednoduchý recept na marhuľový kompót

Recept na zavárané marhule je vytvorený s ohľadom na osvedčené postupy a tradičné metódy, ktoré zaručujú dlhodobú čerstvosť a zachovanie chuti. Recept je ideálny pre všetkých, ktorí si chcú vychutnať letnú chuť marhúľ počas celého roka alebo hľadajú kreatívny a osobný darček pre svojich blízkych.

Kvalitný kompót začína výberom kvalitných marhúľ. Je dôležité, aby boli marhule zrelé, nie však prezreté, bez škvŕn a plesní. Tento recept vám tiež umožní experimentovať s prírodnými prísadami ako citrónová šťava, vanilka alebo mnoho ďalších, ktoré zvyšujú komplexnosť chuti kompótu.

Sterilizácia pohárov je kľúčová, aby sa zabránilo rastu baktérií a predĺžila sa trvanlivosť kompótu. Metóda sterilizácie v horúcej vode je jednoduchá a efektívna.

Jeden z najväčších prínosov tohto receptu je jeho flexibilita. Môžete ho jednoducho prispôsobiť podľa vlastných preferencií. Chcete pikantnejšiu verziu? Pripravte si zavárané marhule s klinčekmi škoricou. Hľadáte zdravšiu alternatívu? Nahraďte cukor medom alebo iným prírodným sladidlom.

Keď sú zavárané marhule pripravené a poháre sú pevne uzavreté, je najlepšie ich uskladniť na chladnom, tmavom a suchom mieste. Po otvorení je ideálne zavárané marhule konzumovať do niekoľkých týždňov a uchovávať v chladničke.

Či už ste začiatočník v oblasti domáceho zavárania alebo skúsený majster, tento recept na zavárané marhule vám ponúka spoľahlivý a chutný spôsob, ako uchovať letné ovocie na nasledujúce mesiace. Je to nielen spôsob, ako predĺžiť životnosť sezónneho ovocia, ale aj príležitosť ako vytvoriť niečo, čo je vytvorené vami s láskou.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na zavárané marhule

[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy zaváraných marhúľ

Sterilizácia pohárov

Poháre a viečka sterilizujte v horúcej vode alebo v rúre pred naplnením. Na sterilizáciu je vhodná aj umývačka riadu.

Príprava sirupu

Do hrnca dajte vodu a cukor. Varte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom pridajte šťavu z citróna a nechajte povrieť ešte 2 – 3 minúty.

Plnenie pohárov

Marhule umyte, rozkrojte na polovice a vyberte kôstku. Pripravené sterilizované poháre naplňte polovicami marhúľ reznou stranou nadol. Potom marhule zalejte pripraveným sirupom asi 1 cm od okraja.

Uzavretie a skladovanie

Uzavrite poháre a nechajte ich vychladnúť hore dnom. Po vychladnutí ich uskladnite na chladnom a tmavom mieste. V prípade, ak ste poháre nesterilizovali, hotový kompót sterilizujte asi 25 minút pri 80°C.

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na zavárané marhule

Najčastejšie otázky o zaváraných marhuliach

Aké druhy marhúľ sú najlepšie?

Je dôležité vyberať zrelé, ale nie prezreté marhule. Rôzne odrody marhúľ môžu mať rôzne vlastnosti, ale vo všeobecnosti by mali byť plody pevné na dotyk a sladké na chuť.

Môžem použiť iný cukor alebo sladidlo?

Áno, môžete nahradit biely cukor napríklad trstinovým cukrom, medom alebo javorovým sirupom. Každé sladidlo pridá kompótu špecifickú chuť.

Môžem pridať iné korenie alebo prísady?

Určite, môžete experimentovať s pridaním korenia ako škorica, klinčeky alebo vanilka podľa vlastného vkusu. Veľmi zaujímavý a veľmi chutný je aj marhuľový kompót so strúhaným zázvorom.

Ako dlho vydrží zaváraný marhuľový kompót?

Ak sú poháre a veko správne sterilizované a hermeticky uzavreté, môže kompót vydržať aj niekoľko mesiacov alebo rokov. Po otvorení je najlepšie ho spotrebovať do 2–3 týždňov a uchovávať v chladničke.

Ako zistím, či je kompót zavarený správne?

Veko pohára by malo byť po zavretí a vychladnutí pevné a nepohyblivé. Ak je veko povolené alebo sa na ňom tvoria bubliny, kompót je potrebné znovu zavariť.

Môžem použiť mrazené marhule?

Áno, mrazené marhule sú vhodné na zaváranie, ale mali by ste ich predtým rozmraziť a vodu z nich dobre odkvapkať.

Môžem použiť tento kompót v iných receptoch?

Určite, marhuľový kompót sa skvele hodí ako náplň do koláčov, na pečivo alebo ako príloha k dezertom a sladkým či slaným jedlám.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie