Domáci hustý paradajkový pretlak je koncentrovaný výrobok vyrábaný z dobre dozretých paradajok. Procesom varenia sa odstraňuje voda a zostávajú len esenciálne a chutné zložky paradajok. Je to vynikajúci spôsob, ako pridať chuť paradajok do mnohých receptov.
Použitie paradajkového pretlaku je veľmi rozmanité. Možno ho pridať do polievok, omáčok, gulášov a mnohých ďalších jedál. Vďaka svojej silnej chuti a farbe dokáže oživiť mnoho jedál a pridať im hĺbku.
Paradajkový pretlak sa dá kúpiť v obchodoch, zvyčajne balený v plechovkách alebo tubách, ale tiež si ho môžete pripraviť doma. Domáci paradajkový pretlak sa často vyznačuje čistejšou a sviežejšou chuťou v porovnaní s tým z obchodu, a má tu výhodu, že viete, aké ingrediencie sú v ňom obsiahnuté.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na paradajkový pretlak
[sc name=“reklama_2″ ][/sc]Postup prípravy paradajkového pretlaku
Čas prípravy: 4 hours and 25 minutes
Krájanie a varenie
Zrelé paradajky umyjeme a nakrájame. Dáme do väčšieho hrnca a varíme, do mäkka. Odstránime z ohňa a rozmixujeme do hladka.
Pasírovanie
Prepasírujeme cez jemné sitko späť do hrnca a varíme ešte asi 30 minút prípadne 1 hodinu do požadovanej konzistencie.
Plnenie pohárov
Hotový pretlak nalejeme do sterilizovaných pohárov. Uzavrieme a necháme zabalené v deke vychladnúť.
Videorecept na paradajkový pretlak
Najčastejšie otázky o paradajkovom pretlaku
Čo je paradajkový pretlak?
Paradajkový pretlak je koncentrovaný paradajkový produkt, ktorý sa získava odstránením väčšiny vody a semien z paradajok. Poskytuje silnú a bohatú paradajkovú chuť, ktorá sa často používa na obohatenie jedál.
Ako sa používa paradajkový pretlak?
Paradajkový pretlak sa používa na pridanie hĺbky a chuti do mnohých jedál, vrátane omáčok, polievok a gulášov. Je to výborný spôsob, ako pridať silnú paradajkovú chuť do jedla, bez pridania veľa tekutiny.
Aké sú výhody použitia paradajkového pretlaku?
Paradajkový pretlak pridáva silnú paradajkovú chuť do jedál bez toho, aby sa pridalo príliš veľa tekutiny. Je to tiež užitočné, keď chcete, aby jedlo malo bohatú paradajkovú chuť, ale nemáte čerstvé paradajky.
Ako môžem skladovať paradajkový pretlak?
Neotvorený paradajkový pretlak by sa mal skladovať na chladnom a tmavom mieste. Po otvorení by sa mal pretlak skladovať v chladničke a spotrebovať ho do niekoľkých dní. Ak chcete pretlak skladovať dlhšie, môžete ho zmraziť v malých porciách a použiť podľa potreby.