Palacinky sú jednou z najuniverzálnejších potravín na svete, ktoré sa objavujú v mnohých kuchyniach pod rôznymi menami a v rôznych formách. Aj keď ich pôvod nie je úplne jasný, zdá sa, že sú staré takmer ako samotné pečenie. O tom svedčia napríklad zmienky o pokrmoch podobných palacinkám v antických gréckych a rímskych textoch.
Podstata palacinky spočíva v jej jednoduchosti. Základný recept vyžaduje len niekoľko základných surovín – múku, mlieko a vajcia. Výsledkom je tenký, mäkký a flexibilný plát, ktorý môže byť plnený takmer čímkoľvek, od sladkých po slané ingrediencie.
Aj keď je základný recept jednoduchý, existuje mnoho variantov a lokálnych verzií palacínok. Francúzske crêpes sú napríklad mimoriadne tenké a často sa podávajú s rôznymi náplňami, od jednoduchého cukru a citrónovej šťavy až po komplexné kombinácie ovocia, čokolády a likérov. V Rusku sú populárne bliny, ktoré sú o niečo hrubšie a často sa podávajú s kaviárom alebo smotanou. Na Slovensku a v Česku sú známe tradičné palacinky plnené džemom, tvarohom, makom alebo opekanými orechmi.
Palacinky sú tiež obľúbenou voľbou pre rýchle a ľahké raňajky alebo večere. Sú rýchle na prípravu, a preto sú ideálne pre pracovné dni. Pri príprave palaciniek je dôležité pamätať na to, že panvica musí byť dostatočne horúca, aby palacinka rýchlo zhrubla, ale nie tak horúca, aby sa spálila.
Palacinky sa tiež dajú ľahko prispôsobiť diétam a potrebám. Existujú bezlepkové palacinky, bezlaktózové palacinky a dokonca aj vegánske palacinky, ktoré sa robia bez vajec a mlieka.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na babičkine palacinky
- 2 veľké vajcia
- 250 ml mlieka
- 150 g hladkej múky
- štipka soli
- 2 lyžice oleja
Postup prípravy babičkiných palaciniek
Šľahanie
Začnite tým, že si v mise rozšľaháte dve vajcia.
Pridávanie ingrediencií
Do rozšľahaných vajec pridajte mlieko a olej, a všetko dobre premiešajte.
Miešanie cesta
Pomaly pridávajte múku zmiešanú so štipkou soli. Miešajte do momentu, kedy bude cesto hladké a bez hrudiek. Cesto by malo mať konzistenciu hustého jogurtu.
Príprava panvice
Keď máte cesto pripravené, zohrejte panvicu na strednú teplotu. Ak máte nelepivú panvicu, nemusíte použiť žiadny tuk, ak nie, pridajte malé množstvo oleja alebo masla.
Nalievanie cesta
Na zohriatu panvicu nalejte cca polievkovú lyžicu cesta a rozotrite ho po celej panvici tak, aby ste vytvorili tenkú placku.
Pečenie
Keď sa okraje palacinky začnú oddeľovať od panvice, palacinku opatrne otočte a opečte ju aj z druhej strany.
Plnenie a podávanie
Hotové palacinky môžete plniť podľa chuti – či už sladkými náplňami ako džem, čokoládová pasta, ovocie alebo slanými náplňami, napríklad šunkou a syrom alebo špenátom a ricottou.
Videorecept na babičkine palacinky
Najčastejšie otázky o babičkiných palacinkách
Ako dosiahnem, aby boli moje palacinky dokonale tenké?
Kľúčom k tenkým palacinkám je použitie dostatočného množstva tekutiny v ceste a správna technika rozotierania cesta v panvici. Nalejte malé množstvo cesta do stredu dobre zohriatej panvice a rýchlo ho rozotrite po celom povrchu panvice.
Čo môžem použiť ako náplň do palaciniek?
Náplne do palaciniek môžu byť prakticky čokoľvek, čo máte radi. Môžete použiť sladké náplne ako džem, ovocie, čokoládu, alebo slané náplne ako syr, šunku, zeleninu a omáčky.
Ako dlho by som mal palacinku piecť?
Doba pečenia palacinky závisí na teplote panvice a hrúbke palacinky. Zvyčajne sa palacinka pečie asi 1-2 minúty na jednej strane, kým nezíska zlatohnedú farbu, potom sa otočí a pečie sa ešte 1-2 minúty.
Môžem palacinky pripraviť vopred?
Áno, palacinky môžete pripraviť vopred a uložiť ich do chladničky alebo mrazničky. Uistite sa, že sú úplne vychladnuté, než ich uložíte. Medzi jednotlivé palacinky je dobré vložiť kúsok papiera na pečenie, aby sa neprilepili k sebe.
Aký druh panvice je najlepší na pečenie palaciniek?
Najlepšie je použiť panvicu s nízkym okrajom a nelepivým povrchom. Panvica by mala byť dostatočne veľká na to, aby ste mohli ľahko rozotrieť cesto a otočiť palacinku.
Môžem robiť palacinky bez vajec?
Áno, existujú recepty na vegánske palacinky, ktoré neobsahujú vajcia. Namiesto vajec sa často používajú ingrediencie ako banány alebo jablkové pyré, ktoré dodávajú palacinkám potrebnú konzistenciu.
Ako môžem urobiť bezlepkové palacinky?
Na výrobu bezlepkových palacínok môžete použiť bezlepkovú múku, ako je napríklad ryžová, kukuričná alebo pohánková múka. Nájdete tiež mnoho receptov s kombináciou týchto múk pre rôzne chute a textúry.