Preskočiť na obsah

Cuketový prívarok je skvelým spôsobom, ako využiť úrodu cukiet, ktoré často v lete dorastajú do veľkých rozmerov. Tento jednoduchý, ale výživný pokrm je obľúbený v mnohých európskych kuchyniach, najmä vo východnej Európe, kde sa často podáva ako príloha k mäsovým pokrmom, ale môže sa tiež konzumovať samostatne ako ľahké jedlo.

Prívarok je základnou súčasťou mnohých kuchýň a existuje veľa variácií, ako ho pripraviť. Cuketový prívarok sa zvyčajne začína opražením cibule na panvici, kým nezosklovatie, potom sa pridajú nastrúhané alebo nasekané cukety a dusia sa, kým nezmäknú a nevypustia svoju šťavu. Niektoré recepty zahŕňajú pridanie zemiakov alebo paradajok pre zvýšenie objemu a výživy, kým iné môžu zahŕňať smotanu alebo mlieko na vytvorenie bohatších a krémových textúr.

Cuketový prívarok sa môže dochutiť množstvom byliniek a korenín podľa chuti, ako je cesnak, petržlen, kôpor alebo bazalka. Niektoré verzie môžu tiež zahŕňať syr, ako je gouda alebo feta, ktorý sa pridáva na konci varenia pre extra chuť a textúru.

Tento pokrm je nielen chutný a všestranný, ale je tiež nízko kalorický a plný výživových hodnôt, vrátane vitamínu C, draslíka a vlákniny. Je to skvelý spôsob, ako začleniť viac zeleniny do svojej stravy a využiť nadbytok cukiet počas letnej sezóny.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na cuketový prívarok

[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy cuketového prívarku

Krájanie

Najprv si pripravte zeleninu. Cukety umyte, odkrojte končeky a pokrájajte na menšie kúsky. Cibule olúpte a nakrájajte na jemno. Cesnak olúpte a pretlačte.

Restovanie

Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Orestujte ju, až kým nebude sklovitá.

Dusenie

Potom pridajte do panvice pokrájanú cuketu a pretlačený cesnak. Všetko premiešajte a pokračujte v dusení na strednom ohni. Cuketa by mala byť dusená približne 10-15 minút, kým nebude mäkká.

Varenie

Keď je cuketa mäkká, pridajte smotanu na varenie. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa vlastnej chuti. Potom všetko premiešajte a nechajte prívarok ešte chvíľu povariť, aby sa všetky chute prepojili.

Podávanie

Hotový prívarok podávajte s čerstvým chlebom alebo ako prílohu k mäsu. Pred podávaním ho môžete posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na cuketový prívarok

Najčastejšie otázky o cuketovom prívarku

Čo je cuketový prívarok?

Cuketový prívarok je tradičný pokrm v mnohých európskych kuchyniach, ktorý sa vyrába z cukiet, často s pridaním cibule, korenín a iných prísad podľa chuti.

Ako sa pripravuje cuketový prívarok?

Cuketový prívarok sa zvyčajne začína opražením cibule na panvici, kým nezosklovatí. Potom sa pridajú nastrúhané alebo nasekané cukety a dusia sa, kým nezmäknú a nevypustia svoju šťavu. Niekedy sa pridávajú ďalšie prísady, ako sú zemiaky, paradajky, smotana, mlieko alebo syr.

S čím sa podáva cuketový prívarok?

Cuketový prívarok sa často podáva ako príloha k mäsovým pokrmom, ale môže sa tiež konzumovať samostatne ako ľahké jedlo. Je tiež skvelým doplnkom k opekanému chlebu.

Ako sa dochucuje cuketový prívarok?

Cuketový prívarok sa môže dochutiť množstvom byliniek a korenín podľa chuti, ako je cesnak, petržlen, kôpor alebo bazalka. Niektoré verzie môžu tiež zahŕňať syr, ako je gouda alebo feta, ktorý sa pridáva na konci varenia pre extra chuť a textúru.

Je cuketový prívarok zdravý?

Áno, cuketový prívarok je nízko kalorický a plný výživových hodnôt, vrátane vitamínu C, draslíka a vlákniny. Je to skvelý spôsob, ako začleniť viac zeleniny do svojej stravy.

Môžem pripraviť cuketový prívarok vopred?

Cuketový prívarok je najlepší, keď je čerstvo uvarený, ale môže sa pripraviť vopred a uschovať v chladničke až 2 dni. Pred podávaním ho jednoducho znova zohrejte.

Čo môžem urobiť s prebytočnými cuketami z mojej záhrady?

Cuketový prívarok je skvelým riešením pre využitie prebytočných cukiet z vašej záhrady. Okrem toho môžete cukety použiť na prípravu šalátov, pečiva, smoothies, alebo ich jednoducho opekať na grile.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie