Preskočiť na obsah

Jednoduchý cuketový prívarok, FIT recept

Jednoduchý cuketový prívarok, FIT recept

Cuketový prívarok je skvelým spôsobom, ako využiť úrodu cukiet, ktoré často v lete dorastajú do veľkých rozmerov. Tento jednoduchý, ale výživný pokrm je obľúbený v mnohých európskych kuchyniach, najmä vo východnej Európe, kde sa často podáva ako príloha k mäsovým pokrmom, ale môže sa tiež konzumovať samostatne ako ľahké jedlo.

Prívarok je základnou súčasťou mnohých kuchýň a existuje veľa variácií, ako ho pripraviť. Cuketový prívarok sa zvyčajne začína opražením cibule na panvici, kým nezosklovatie, potom sa pridajú nastrúhané alebo nasekané cukety a dusia sa, kým nezmäknú a nevypustia svoju šťavu. Niektoré recepty zahŕňajú pridanie zemiakov alebo paradajok pre zvýšenie objemu a výživy, kým iné môžu zahŕňať smotanu alebo mlieko na vytvorenie bohatších a krémových textúr.

Cuketový prívarok sa môže dochutiť množstvom byliniek a korenín podľa chuti, ako je cesnak, petržlen, kôpor alebo bazalka. Niektoré verzie môžu tiež zahŕňať syr, ako je gouda alebo feta, ktorý sa pridáva na konci varenia pre extra chuť a textúru.

Tento pokrm je nielen chutný a všestranný, ale je tiež nízko kalorický a plný výživových hodnôt, vrátane vitamínu C, draslíka a vlákniny. Je to skvelý spôsob, ako začleniť viac zeleniny do svojej stravy a využiť nadbytok cukiet počas letnej sezóny.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na cuketový prívarok

Postup prípravy cuketového prívarku

Krájanie

Najprv si pripravte zeleninu. Cukety umyte, odkrojte končeky a pokrájajte na menšie kúsky. Cibule olúpte a nakrájajte na jemno. Cesnak olúpte a pretlačte.

Restovanie

Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Orestujte ju, až kým nebude sklovitá.

Dusenie

Potom pridajte do panvice pokrájanú cuketu a pretlačený cesnak. Všetko premiešajte a pokračujte v dusení na strednom ohni. Cuketa by mala byť dusená približne 10-15 minút, kým nebude mäkká.

Varenie

Keď je cuketa mäkká, pridajte smotanu na varenie. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa vlastnej chuti. Potom všetko premiešajte a nechajte prívarok ešte chvíľu povariť, aby sa všetky chute prepojili.

Podávanie

Hotový prívarok podávajte s čerstvým chlebom alebo ako prílohu k mäsu. Pred podávaním ho môžete posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.

Vianoce prichádzajú!

Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.

REKLAMA

Najlepšie kuchynské pomôcky

Videorecept na cuketový prívarok

Najčastejšie otázky o cuketovom prívarku

Čo je cuketový prívarok?

Cuketový prívarok je tradičný pokrm v mnohých európskych kuchyniach, ktorý sa vyrába z cukiet, často s pridaním cibule, korenín a iných prísad podľa chuti.

Ako sa pripravuje cuketový prívarok?

Cuketový prívarok sa zvyčajne začína opražením cibule na panvici, kým nezosklovatí. Potom sa pridajú nastrúhané alebo nasekané cukety a dusia sa, kým nezmäknú a nevypustia svoju šťavu. Niekedy sa pridávajú ďalšie prísady, ako sú zemiaky, paradajky, smotana, mlieko alebo syr.

S čím sa podáva cuketový prívarok?

Cuketový prívarok sa často podáva ako príloha k mäsovým pokrmom, ale môže sa tiež konzumovať samostatne ako ľahké jedlo. Je tiež skvelým doplnkom k opekanému chlebu.

Ako sa dochucuje cuketový prívarok?

Cuketový prívarok sa môže dochutiť množstvom byliniek a korenín podľa chuti, ako je cesnak, petržlen, kôpor alebo bazalka. Niektoré verzie môžu tiež zahŕňať syr, ako je gouda alebo feta, ktorý sa pridáva na konci varenia pre extra chuť a textúru.

Je cuketový prívarok zdravý?

Áno, cuketový prívarok je nízko kalorický a plný výživových hodnôt, vrátane vitamínu C, draslíka a vlákniny. Je to skvelý spôsob, ako začleniť viac zeleniny do svojej stravy.

Môžem pripraviť cuketový prívarok vopred?

Cuketový prívarok je najlepší, keď je čerstvo uvarený, ale môže sa pripraviť vopred a uschovať v chladničke až 2 dni. Pred podávaním ho jednoducho znova zohrejte.

Čo môžem urobiť s prebytočnými cuketami z mojej záhrady?

Cuketový prívarok je skvelým riešením pre využitie prebytočných cukiet z vašej záhrady. Okrem toho môžete cukety použiť na prípravu šalátov, pečiva, smoothies, alebo ich jednoducho opekať na grile.

REKLAMA
35x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

1 názor na “Jednoduchý cuketový prívarok, FIT recept”

  1. Pingback: Lacné recepty pred výplatou, rýchly obed z ničoho 2023 | Svetové recepty

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *