Preskočiť na obsah

Bezé hmota, recept na chutné bezé koláče

Bezé hmota, známa aj ako bezé pena je používaná v cukrárstve a pekárstve na výrobu bezé toriet, zákuskov a ďalších sladkých dezertov. Je to zmes vareného cukru a vajec, ktorá sa šľahá do peny a potom pečie na pekáči. Bezé hmota má lahodnú, krémovú textúru s jemnou, sladkou chuťou.

Táto zmes sa šľahá, až kým nevznikne pevná a stabilná pena. Bezé hmota sa potom môže použiť na vytváranie rôznych vrstiev, plniek alebo základov na dezerty. Po upečení je povrch bezé dezertu krásne zlatohnedý a chrumkavý, zatiaľ čo vnútro ostáva mäkké a ľahké.

Bezé torty a dezerty sú často zdobené ovocím, šľahačkou alebo ďalšími kreatívnymi nápadmi a sú populárne na rôznych oslavách a špeciálnych príležitostiach.

Toto je základný recept na prípravu bezešovej hmoty. Môžete ju ďalej prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám pridaním orechov, kakaa alebo iných prísad. Dúfam, že vám tento recept pomôže vytvoriť chutné a krehké bezé dezerty!

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na bezé hmotu

[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy bezé hmoty

Príprava surovín

Oddelte bielky od žĺtkov a uistite sa, že všetky nádoby a nástroje, ktoré budete používať (miska, metlička na šľahanie), sú suché a čisté. To je dôležité, aby sa dosiahla správna konzistencia bezé hmoty.

Príprava rúry

Rozohrejte rúru na 100°C. Pri tejto nízkej teplote sa bezé hmota pečie pomaly, aby sa dosiahol dokonalý výsledok.

Šľahanie bielkov

V mise mixéru na stredne vysokú rýchlosť začnite šľahať bielky. Keď začnú peniť, pridajte štipku soli, aby sa zabezpečilo, že bielky dosiahnu formu pevného snehu.

Pridávanie cukru

Postupne začnite pridávať cukor, pričom budete neustále šľahať. Pokračujte v šľahaní, kým sa cukor úplne nerozpustí a hmota bude hladká. Môžete pridať aj vanilkový extrakt, ak chcete pridať extra chuť.

Príprava plechu

Pripravte si plech s pergamenovým papierom. Na plechu môžete vytvoriť menšie bezé koláče alebo vytvoriť väčšiu placku, ktorú neskôr rozrežete na menšie kúsky. Bezé hmotu môžete nanášať na plech pomocou vrecka na zdobenie alebo jednoducho lyžicou.

Pečenie

Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 100°C približne 60 – 90 minút. Doba pečenia závisí od hrúbky a veľkosti vašich bezé koláčov. Hotové budú, keď budú suché na dotyk a ľahko sa oddelia od papiera.

Chladnutie

Po upečení nechajte bezé koláče úplne vychladnúť na plechu. Bezé hmota stuhne a stane sa krásne krehkou.

Servírovanie

Bezé koláče môžete podávať samostatne alebo ich použiť na zdobenie rôznych dezertov, ako sú torty, zákusky alebo zmrzlina.

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na bezé hmotu

Čo je to bezé hmota?

Bezé hmota je cukrárska zmes pripravovaná z bielkov, cukru a niekedy aj ďalších prísad, ako napríklad vanilkový extrakt alebo citrónová šťava. Je to vynikajúci surový materiál pre rôzne cukrárske výrobky a dezerty.

Aké sú hlavné suroviny potrebné na prípravu bezé hmoty?

Hlavnými surovinami potrebnými na prípravu bezé hmoty sú vajcia (bielky) a cukor. Tiež sa môže pridať štipka soli na stabilizáciu bielkov.

Na čo sa používa bezé hmota?

Bezé hmota sa používa na vytváranie rôznych cukrárskych výrobkov a dezertov. Môže sa tvarovať do rôznych foriem, ako sú koláče, torty, zákusky, a slúži tiež na ozdobenie týchto dezertov.

Môže sa bezé hmota farbiť alebo aromatizovať?

Áno, bezé hmotu môžete farbiť potravinovými farbami a pridávať do nej rôzne arómy, ako napríklad vanilku, citrónovú šťavu, čokoládu alebo orechy, aby ste dosiahli požadovanú chuť a vzhľad.

Koľko času trvá pripraviť bezé hmotu?

Čas prípravy bezé hmoty závisí od receptu a množstva, ktoré sa pripravuje, ale zvyčajne trvá asi 15 – 30 minút na prípravu a ďalších 60 – 90 minút na vychladnutie a stvrdnutie.

Ako uchovávať bezé hmotu?

Bezé hmotu uchovávajte v dobre uzatvorenej nádobe alebo fólii pri izbovej teplote. Dôležité je, aby neprichádzala do styku s vlhkom, pretože by mohla stratiť svoju krehkosť.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie