Broskyňový džem zosobňuje všetko, čo si predstavujeme pod slovom „leto“. Táto zlatistooranžová marmeláda, lesklá a hustá, je skutočnou delikatesou, ktorá dokonale zachytáva chuť a vôňu čerstvých broskýň. Pripomína teplo slnečných lúčov, ktoré zohrievali plod do dokonalej zrelosti na strome.
Obsah
Broskyňový džem má krémovú textúru, ktorá je jemná a pritom plná kúskov ovocia. Má bohatý a hlboký ovocný profil s príjemným balancom medzi sladkosťou a kyselosťou broskýň. Keď ho otvoríte, omamná vôňa broskýň vás zahalí a upúta vašu pozornosť. S každým sústom cítite tú sladkú a zároveň mierne kyslastú chuť, ktorá je jedinečná pre broskyne.
Výroba broskyňového džemu je často tradičným rodinným rituálom, pri ktorom sa rodinní členovia zhromaždia a spoločne spracujú čerstvo zozbierané plody. Táto tradícia, spojená s prípravou džemu, nie je len o výrobe delikatesy, ale aj o spoločne strávenom čase, zdieľaní príbehov a vytváraní spomienok. Okrem broskyňového džemu je obľúbený aj černicový džem, čučoriedkový džem a malinový džem.
Broskyňový džem je skvelý na toast, ako náplň do koláčov alebo dokonca ako doplnok k rôznym mäsovým pokrmom. Je to skvost, ktorý dokáže premeniť obyčajný chlieb na niečo výnimočné. Okrem toho je ideálny aj ako darček. Malý pohárik tohto džemu, ozdobený látkou a mašľou, je dokonalým spôsobom, ako niekomu vyjadriť vďaku alebo potešiť blízkych.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na broskyňový džem
- 1 kg broskýň, olúpaných, vykôstkovaných a nakrájaných na kúsky
- 600 g kryštálového cukru (alebo viac podľa chuti)
- Šťava z 1 citróna
- 1 želírovací prášok (podľa návodu na balení)
Postup prípravy broskyňového džemu
Príprava hrnca
Broskyne, cukor a citrónovú šťavu dajte do veľkého hrnca a nechajte odstáť aspoň 2 hodiny.
Varenie
Po odstátí dajte hrniec na stredný oheň a varte, kým broskyne nezmäknú a pustia si šťavu.
Miešanie
Pridajte želírovací prášok a miešajte, kým zmes nezačne hustnúť.
Plnenie pohárov
Varte ešte 10-15 minút a potom horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov a zatvorte. Umiestnite ich viečkom nadol a nechajte vychladnúť.
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Videorecept na broskyňový džem
Najčastejšie otázky o broskyňovom džeme
Čo je broskyňový džem?
Broskyňový džem je konzervovaná zmes, ktorá hlavne obsahuje dozreté broskyne a cukor. Toto ovocie je uvarené a zredukované na hustú, sladkú zmes.
Ako dlho vydrží broskyňový džem?
Keď je džem správne uložený v sterilnom pohári a chladený po otvorení, môže vydržať až rok alebo viac. Po otvorení je najlepšie spotrebovať ho do 1-2 mesiacov.
Môže broskyňový džem obsahovať kôstky?
Správne vyrobený džem by nemal obsahovať kôstky. Vždy je dôležité skontrolovať ovocie pred varením a odstrániť všetky kôstky.
Ako viem, že je džem dostatočne hustý?
Jedným zo spôsobov, ako overiť konzistenciu džemu, je „tanierový test“. Kúsok džemu sa položí na chladný tanier, nechá sa vychladnúť a potom sa prekontroluje jeho konzistencia.
Môžem použiť menej cukru pri príprave džemu?
Áno, môžete použiť menej cukru, ale je dôležité si uvedomiť, že cukor nielen sladí džem, ale tiež pomáha pri konzervácii. Pri použití menej cukru môže byť džem menej sladký a jeho trvanlivosť môže byť skrátená.
Môžem kombinovať broskyne s iným ovocím pri výrobe džemu?
Samozrejme! Broskyne sú vynikajúce v kombinácii s mnohými druhmi ovocia, ako sú maliny, jahody alebo marhule.
Prečo môj džem kvasí alebo sa v ňom tvorí pleseň?
Toto môže byť spôsobené nedostatočnou sterilizáciou pohárov, príliš nízkym obsahom cukru alebo nedostatočným varením džemu.
Je broskyňový džem zdravý?
Aj keď broskyne obsahujú vitamíny a vlákninu, treba mať na pamäti, že džem obsahuje aj veľké množstvo cukru. Vždy je dobré konzumovať ho s mierou.