Citrónová bábovka s malinami je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spája intenzívnu citrónovú chuť s jemnosťou malín. Táto kombinácia prírodných aróm poskytuje jedinečný zážitok pre chuťové poháriky. Bábovka je krásne vláčna a vlhká, čo ju robí dokonale chutnou a lahodnou.
Pri príprave šťavnatej citrónovej bábovky s malinami je dôležité použiť zrelé sladké maliny, ktoré dodajú dezertu plnosť a sladkosť. Táto bábovka je ideálna ako dezert po večeri alebo ako sladká pochúťka počas dňa.
Čerstvá a voňavá citrónová bábovka s malinami je skvelou voľbou pre všetkých milovníkov ovocných dezertov. Je jednoduchá na prípravu a garantuje vám chvíle lahodného potešenia. Skúste túto sladkú pochúťku a nechajte sa unášať jej lahodnou kombináciou chutí.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na citrónovú bábovku s malinami
- 330 g hladkej múky
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL soli
- 230 g masla izbovej teploty
- 230 g smotanového syra izbovej teploty
- 300 g kryštálového cukru
- 60 ml citrónovej šťavy
- 1 PL citrónovej kôry
- 5 vajec izbovej teploty
- 2 hrnčeky čerstvých malín
- 3 PL hladkej múky
Postup prípravy citrónovej bábovky s malinami
Príprava rúry
Rúru si predhrejeme na 170 °C a formu na bábovku si poriadne vymažeme olejom a vysypeme múkou prípadne kokosom.
Miešanie
V mise si zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a so štipkou soli.
Šľahanie
Do druhej misy dáme zmäknuté maslo so smotanovým syrom a vyšľaháme do krémova (asi 1 minútu). Potom postupne pridáme cukor a šľaháme, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná (asi 3 minúty). Do zmesi primiešame citrónovú šťavu, citrónovú kôru a zašľaháme. Potom znížime rýchlosť a postupne po jednom zašľahávame vajcia. Nakoniec prisypeme múčnu zmes a na najnižšej rýchlosti zašľaháme, kým sa zmes nespojí.
Príprava cesta
V miske si zmiešame maliny s 3 PL múky tak, aby sa maliny obalili. Potom ich dáme do pripraveného cesta a jemne premiešame vareškou alebo gumenou stierkou.
Pečenie
Cesto opatrne vlejeme do pripravenej bábovkovej formy a pečieme do zlatova, kým špajdľa pichnutá doprostred nevyjde čistá (asi 45 – 60 minút).
Podávanie
Po dopečení necháme 10 minút chladnúť vo forme, potom ju vyklopíme a necháme úplne vychladnúť. Pred podávaním môžeme posypať cukrom a dozdobiť malinami.
Videorecept na citrónovú bábovku s malinami
Najčastejšie otázky o citrónovej bábovke s malinami
Ako dlho vydrží citrónová bábovka s malinami čerstvá?
Pri správnom skladovaní môže citrónová bábovka s malinami vydržať čerstvá a chutná niekoľko dní. Odporúčame ju skladovať v dobre uzavretej nádobe alebo zabaliť do potravinovej fólie.
Dá sa citrónová bábovka s malinami zmraziť?
Áno, citrónovú bábovku s malinami je možné zmraziť. Pred zmrazením ju je vhodné rozrezať na porcie a zabaliť do vhodných nádob alebo do mrazuvzdorných vreciek.
Ako môžem zvýrazniť citrónovú chuť v bábovke?
Pre zvýraznenie citrónovej chuti v bábovke môžete pridať viac citrónovej šťavy alebo nastrúhanej citrónovej kôry. Taktiež môžete pridať aj trochu citrónovej esencie alebo oleja.
Aké množstvo malín je najlepšie do citrónovej bábovky?
Množstvo malín môžete prispôsobiť svojim preferenciám. Ak máte radi hojnejšiu prítomnosť malín, môžete pridať viac. Maliny môžete pridať celé alebo ich rozpoliť na polovice, podľa vašej chuti.
Môžem použiť iné ovocie namiesto malín?
Áno, samozrejme! Môžete experimentovať s iným ovocím, ako sú jahody, čučoriedky, brusnice alebo broskyne. Výber ovocia môžete prispôsobiť svojim preferenciám a dostupnosti ovocia podľa sezóny.
ko zabezpečiť, aby bola bábovka vláčna a vlhká?
Dôležité je dodržať správne množstvo ingrediencií a nepiecť bábovku príliš dlho. Dôkladne premiešajte mokré a suché ingrediencie, aby bola hmota jednotná. Doba pečenia môže byť ovplyvnená aj konkrétnou rúrou, preto odporúčame pravidelne sledovať, či je bábovka upečená.