Jahodové cookies sú obľúbené pečivo, ktoré prináša letnú atmosféru do každej kuchyne. Tieto ľahké a chrumkavé sušienky sú plné čerstvých alebo sušených jahôd, ktoré prinášajú jedinečnú sladkosť a ovocnú nótu do klasického receptu na cookies.
Základ týchto sušienok je často zmesou masla, cukru, vajec a múky, ku ktorej sa pridávajú čerstvé alebo sušené jahody. Niektoré recepty môžu zahŕňať aj iné prísady ako napríklad vanilku pre hlbšiu chuť, alebo kyslú smotanu alebo jogurt pre jemnejšiu, vláčnejšiu textúru.
Čo robí jahodové cookies špeciálnymi, je ich vynikajúca chuť. Jahody pridávajú sladkú a mierne kyslú chuť, ktorá skvele kontrastuje s bohatou a maslovou chuťou základu sušienok. Zároveň pridávajú jemnú ovocnú vôňu, ktorá vytvára skutočne lahodné zážitky z pečenia.
Jahodové cookies môžu byť skvelé pre letné pikniky, rodinné oslavy alebo jednoducho ako rýchle a chutné pečivo k popoludňajšej káve alebo čaju. Bez ohľadu na príležitosť, jahodové cookies sú vždy hitom a zaručene potešia všetky vaše chuťové poháriky. Tieto cookies môžete pripraviť rôznymi spôsobmi, napríklad aj ako jahodové cookies s bielou čokoládou.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na jahodové cookies
- 180 g jahôd
- 1 PL citrónovej šťavy
- 100 g kryštálového cukru plus 1 PL
- 220 g hladkej múky
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- Štipka soli
- 120 g masla
- 50 g hnedého cukru
- 1 vajce
- 1 ČL vanilkového extraktu
Náplň
- 4 PL smotanového syra
- 3 PL práškového cukru
- Kôra z 1 citróna
Postup prípravy jahodových cookies
Predhriatie rúry
Rúru si predhrejeme na 180 °C. Dva plechy vystelieme papierom na pečenie a vymažeme olejom.
Zmes jahôd
V malej miske zmiešame nakrájané jahody s citrónovou šťavou a 1 PL kryštálového cukru. Necháme 10 minút postáť a potom scedíme.
Príprava cesta
Do misy dáme preosiatu múku, prášok do pečiva a soľ. V druhej mise si vyšľaháme zmäknuté maslo, 100 g kryštálového cukru s hnedým cukrom do peny. Potom zašľaháme vajce a vanilkový extrakt. Nakoniec primiešame suché ingrediencie a zmiešame, kým sa zmes nespojí. Keď je cesto hotové jemne primiešame vareškou nakrájané jahody.
Pridanie ingrediencií
V mise zmiešame smotanový syr, práškový cukor a citrónovú kôru.
Tvarovanie cookies
Cesto rozdelíme na 24 častí. Z každej vytvarujeme tenké koliesko. Na plech dáme 12 koliesok cesta, na vrch dáme asi 1 – 1,5 ČL náplne a prikyjeme ďalším kolieskom. Vytvarujeme do guličky a necháme na plechu vo vzdialenosti asi 6 cm od seba.
Pečenie
Pečieme do zlatista asi 15- 20 minút.
Videorecept na jahodové cookies
Najčastejšie otázky o jahodových cookies
Čo sú jahodové cookies?
Jahodové cookies sú druh sušienok, ktoré obsahujú čerstvé alebo sušené jahody ako jednu z hlavných prísad. Sú známe svojou jedinečnou sladkou a ovocnou chut’ou, ktorá ich odlišuje od iných druhov sušienok.
Akú múku by som mal použiť na výrobu jahodových cookies?
Jahodové cookies sa najčastejšie robia s použitím bežnej pšeničnej múky. Ak hľadáte bezlepkovú alternatívu, môžete skúsiť použiť mandľovú múku alebo inú bezlepkovú múku, ale výsledná textúra a chuť môžu byť mierne odlišné.
Môžem použiť mrazené jahody namiesto čerstvých?
Áno, môžete použiť mrazené jahody, ale je dôležité, aby ste ich pred pridaním do cesta rozmrazili, aby nedodali koláčiku príliš veľa vlhkosti.
Ako dlho vydržia jahodové cookies?
Ak sú správne uskladnené v uzavretom obale pri izbovej teplote, jahodové cookies by mali vydržať asi týždeň. Ak chcete sušienky uchovať dlhšie, môžete ich uložiť do chladničky alebo mrazničky.
Môžem pridať iné ovocie do jahodových cookies?
Áno, môžete experimentovať s pridávaním rôznych druhov ovocia, ako sú maliny, čučoriedky alebo čerešne, ale mali by ste zohľadniť, že každý druh ovocia môže trochu zmeniť výslednú textúru a chuť sušienok.
Môžem jahodové cookies urobiť vegánske?
Áno, jahodové cookies sa dajú upraviť na vegánske, nahradením masla vegánskym maslom alebo kokosovým olejom a vajec môžete nahradiť napríklad jablkovou šťavou, banánom alebo inými vegánskymi náhradami vajec.