Spotted Dick
Spotted Dick je typický britský recept, ktorý predstavuje všetko to, čo je chutné na tradičnom anglickom varení. Jemný dusený puding posiaty šťavnatými ríbezľami je poliaty… Čítať viac »Spotted Dick
Anglická kuchyňa, často nesprávne vnímaná ako jednoduchá a nevýrazná, skutočne ponúka bohatú paletu tradičných pokrmov, ktoré sú zakorenené v dlhej a rozmanitej histórii Anglicka. Táto kuchyňa, hlboko ovplyvnená historickými udalosťami a kultúrnymi výmenami, je svedectvom anglickej schopnosti adaptovať a transformovať rôzne vplyvy do unikátnych a tradičných jedál. Od bohatých a vydatných pokrmov po jemné a rafinované dezerty, anglická kuchyňa je pestrou zmesou chutí a štýlov, ktorá zrkadlí rozmanitosť krajiny.
Jedným z charakteristických prvkov anglickej kuchyne je dôraz na kvalitné a často lokálne suroviny. Anglicko, s jeho bohatou poľnohospodárskou tradíciou, ponúka širokú škálu čerstvých a výživných produktov, ktoré sú základom mnohých tradičných receptov. Tieto suroviny, ako sú mäso, mliečne výrobky a čerstvá zelenina, sú používané na prípravu jednoduchých, ale chutných pokrmov.
Tradičné anglické raňajky, známe svojou hojnosťou a výživnosťou, sú perfektným príkladom anglickej lásky k výdatným jedlám. Tieto raňajky, zahŕňajúce vajcia, slaninu, klobásy, fazuľu v paradajkovej omáčke, a často aj pečené huby a paradajky, sú srdcom anglickej kulinárskej tradície.
Roast dinner, tradičný nedeľný obed, je ďalším pilierom anglickej kuchyne. Tento pokrm, obvykle pozostávajúci z pečeného mäsa, varených alebo pečených zemiakov, sezónnej zeleniny a bohatej omáčky, je ukážkou anglickej schopnosti vytvoriť z jednoduchých surovín výnimočné jedlo.
Anglické pečivo a dezerty, ako sú scones, apple crumble, trifle a Christmas pudding, sú tiež dôležitou súčasťou kuchyne. Tieto sladké pokrmy, často podávané s krémom alebo omáčkou, dokazujú, že anglická kuchyňa má svoj vlastný jedinečný prístup k dezertom.
Nemožno zabudnúť ani na typické anglické občerstvenia ako sú fish and chips alebo pies (koláče s rôznymi plnkami), ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou anglickej kultúry a gastronómie. Tieto jednoduché, ale výrazné pokrmy sú ukážkou anglickej kulinárskej tradície a jej schopnosti poskytnúť pohodlie a uspokojenie.
Anglická kuchyňa tiež odráža históriu a kultúrnu diverzitu krajiny. Od tradičných pokrmov, ktoré majú svoje korene v histórii, až po moderné interpretácie a fúzie, ktoré zahŕňajú globálne vplyvy, anglická kuchyňa je dynamickým a neustále sa vyvíjajúcim odvetvím anglickej kultúry.
V konečnom dôsledku anglická kuchyňa ponúka viac než len jedlo; je to kulinárska cesta, ktorá odhaľuje bohatú históriu, kultúrne vplyvy a predovšetkým anglickú kreativitu a lásku k dobrému jedlu.
Spotted Dick je typický britský recept, ktorý predstavuje všetko to, čo je chutné na tradičnom anglickom varení. Jemný dusený puding posiaty šťavnatými ríbezľami je poliaty… Čítať viac »Spotted Dick
Škótske vajce je varené vajce zabalené v klobáse, obalené v strúhanke, ktoré sa môže upiecť alebo vypražiť. Škótske vajcia sú bežným piknikovým jedlom. V Spojenom… Čítať viac »Škótske vajcia
Cornish Pasty je britský pečený slaný koláč. Vyrába sa tak, že sa na jednu polovicu plochého kruhu z krehkého cesta položí tepelne neupravená plnka, zvyčajne… Čítať viac »Cornwallská taštička
Shepherd’s pie, cottage pie, alebo vo francúzskej verzii hachis Parmentier je pikantné jedlo z vareného mletého mäsa preplneného zemiakovou kašou a zapečené. Ingrediencie Mäsová plnka … Čítať viac »Írsky pastiersky koláč
Yorkshirský puding je nepochybne jedným z najviac ikonických prvkov britskej kuchyne. Pôvodne pochádzajúci z anglickej oblasti Yorkshire, tento jednoduchý, ale zároveň vynaliezavý recept sa stal… Čítať viac »Yorkshirský puding
Toad in the hole je tradičné anglické jedlo pozostávajúce z párkov v yorkshirskom pudingovom cestíčku, zvyčajne podávané s cibuľovou omáčkou a zeleninou. Historicky sa jedlo… Čítať viac »Toad In The Hole
Roast beef je spôsob úpravy hovädzieho mäsa , ktorý je charakteristický pre anglickú kuchyňu. Hotový sa krája na tenké priečne plátky, spravidla sa vyžaduje príprava… Čítať viac »Roast beef s chrumkavými pečenými zemiakmi a yorkshirským pudingom
Bangers and mash, tiež známy ako klobása a kaša, je tradičné britské jedlo pozostávajúce z klobások podávaných so zemiakovou kašou. Toto jedlo, aj keď je… Čítať viac »Bangers And Mash
Steak And Kidney Pie je obľúbené britské jedlo. Je to slaný koláč plnený hlavne zmesou na kocky nakrájaného hovädzieho mäsa a volských obličiek. Ingrediencie Na… Čítať viac »Steak And Kidney Pie
Crumpets sú malé okrúhle chlebíky alebo pagáčiky, ktoré sú približne rovnako veľké ako anglický muffin. Sú veľmi obľúbeným raňajkovým pečivom v Anglicku. Ingrediencie Postup Ďalšie… Čítať viac »Crumpets
Kedgeree je jedlo pozostávajúce z varenej ryby, varenej ryže, petržlenu, vajca na tvrdo, kari, masla alebo smotany. Vzniklo medzi britskými koloniálnymi obyvateľmi v Indii, a… Čítať viac »Kedgeree
Devilled kidneys sú viktoriánsky britský raňajkový pokrm pozostávajúci z jahňacích obličiek uvarených v korenistej omáčke, označovanej ako „devilling“. Ingrediencie Postup Ďalšie inšpirácie Makovo-broskyňový koláč s… Čítať viac »Diabolské ľadvinky