Preskočiť na obsah

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto špízy ponúkajú širokú škálu zeleniny, ktorá je grilovaná a obohatená o aromatické bylinky a koreniny. Sú jednoduché na prípravu a ideálne ako hlavné jedlo alebo príloha na grilovacie oslavy a letné večierky.

Grilované zeleninové špízy ponúkajú niekoľko výhod. Prvou je pestrosť a rozmanitosť zeleniny, ktorá sa dá použiť. Môžete zvoliť rôzne druhy papriky, cuketu, cibule, cherry paradajky, baklažán, huby, a ďalšiu obľúbenú zeleninu podľa vašej chuti.

Tieto vegetariánské špízy na gril sú aj výživné. Zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, čo je dôležité pre zdravie a správne fungovanie organizmu. Grilovanie zeleniny zachováva jej živiny a prispieva k zdravému stravovaniu.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na grilované zeleninové špízy

[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy grilovaných zeleninových špízov

Príprava grilu

Rozohrejeme si gril. 

Príprava špajdlí

Drevené špajdle namočíme na 10 minút do vody. Ak používame kovové netreba ich namáčať. 

Krájanie

Jednotlivé druhy zeleniny si nakrájame na polovice prípadne štvrtinky ( podľa chuti). Cuketu nakrájame na kolieska a huby necháme celé.  

Príprava špízov

Na pripravené špajdle napichujeme striedavo jednotlivé druhy, kým nebude špajdľa plná. 

Dochucovanie

Pripravené špízy pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme.  

Grilovanie

Grilujeme, kým nebude mäkká. Počas grilovania otáčame každých 3 – 5 minút.  

Podávanie

Podávame ako prílohu k mäsu alebo samostatne s dipom.  

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na grilované zeleninové špízy

Najčastejšie otázky o grilovaných zeleninových špízoch

Aké druhy zeleniny sú vhodné na grilovaný špíz?

Na grilovanie zeleninových špízov je možné použiť rôzne druhy zeleniny. Niektoré z najobľúbenejších možností zahŕňajú papriku, cuketu, cibuľu, cherry paradajky, baklažán, huby, kukuricu, broskyne, ananás a squash. Môžete experimentovať a pridávať ďalšie druhy zeleniny podľa vašej chuti a preferencií.

Aké sú možnosti servírovania grilovaných zeleninových špízov?

Odpoveď: Grilované zeleninové špízy môžete podávať rôznymi spôsobmi. Môžete ich servírovať ako samostatné jedlo, prípadne ako prílohu k mäsu alebo rybe. Môžete ich kombinovať s rôznymi omáčkami, napríklad cesnakovou, jogurtovou alebo bazalkovou omáčkou. Môžete ich tiež použiť na vytvorenie chutných sendvičov alebo ich pridať do šalátov pre pestrosť a chuťový zážitok.

Aké výhody má grilovanie zeleninových špízov?

Grilovanie zeleninových špízov prináša niekoľko výhod. Po prvé, grilovanie zeleniny zachováva jej živiny a prispieva k zdravému stravovaniu. Po druhé, grilovaná zelenina má výraznú chuťovú charakteristiku s príjemnou karamelizovanou chuťou. Po tretie, grilovanie zeleninových špízov je skvelým spôsobom, ako pridať viac zeleniny do jedálnička a pestrofarebných jedál. A nakoniec, grilovanie je spoločenskou aktivitou, ktorá vytvára príležitosť na rodinné a priateľské stretnutia a vytvára príjemnú atmosféru.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie