Preskočiť na obsah

Kuracie prsia s hlivou a bambusovými výhonkami

Kuracie prsia s hlivou ustricovou a bambusovými výhonkami predstavujú jedinečnú a chutnú kombináciu, ktorá skvele vystihuje esenciu ázijskej kuchyne. Tento recept, ktorý vyniká svojou jednoduchosťou a bohatou paletou chutí, je ideálny pre tých, ktorí hľadajú niečo viac než len tradičné kuracie jedlo. Spojenie hlivy ustricovej a bambusových výhonkov nielenže dodáva jedlu zaujímavú textúru a chuť, ale tiež pridáva vzácne zdravé elementy do vášho jedálnička.

Hliva ustricová, známa pre svoju mäkkú, ale zároveň mäsitú textúru, je skvelým doplnkom k šťavnatým kuracím prsiam. Táto huba sa v ázijskej kuchyni často používa nielen kvôli svojej jedinečnej chuti, ale aj kvôli svojim zdravotným benefitom. Bambusové výhonky, ktoré sú ďalšou kľúčovou ingredienciou tohto receptu, pridávajú jemnú a mierne sladkú chuť, ktorá perfektne dopĺňa mäso a huby.

Sójová a oyster omáčka, dve hlavné zložky ázijskej kuchyne, sú použité v tomto recepte na vytvorenie bohatej a aromatickej omáčky, ktorá obalí kuracie prsia a pridá im hĺbku a komplexnosť. Sezamový olej, cesnak a zázvor pridávajú ďalšiu vrstvu chuti, ktorá tento pokrm mení na skutočný kulinársky zážitok.

Tento recept je nielen chutný, ale aj pomerne jednoduchý na prípravu, čo ho robí ideálnym pre rýchlu večeru počas pracovného týždňa, alebo ako špeciálne jedlo na víkendové hostiny. Jeho flexibilita znamená, že môže byť podávaný s rôznymi prílohami, od jednoduchej bielej ryže až po sofistikované ázijské rezance.

Celkovo je recept na kuracie prsia s hlivou ustricovou a bambusovými výhonkami perfektným príkladom toho, ako môže byť ázijská kuchyňa zároveň exotická, zdravá a prístupná. Ponúka vynikajúcu možnosť pre tých, ktorí sa chcú ponoriť do nových chutí a zároveň si užiť pohodlie domácej kuchyne.

Ingrediencie na kuracie prsia s hlivou a bambusovými výhonkami

Postup prípravy kuracích pŕs s hlivou a bambusovými výhonkami

Príprava kuracích pŕs

Kuracie prsia osoľte a okoreňte. Na panvici zohrejte rastlinný olej a prsia opečte z každej strany do zlatista. Vyberte a odložte bokom.

Príprava zeleniny

Na rovnakú panvicu pridajte trochu oleja, ak je to potrebné. Pridajte nasekaný cesnak a zázvor, restujte krátko, aby sa uvoľnili arómy. Pridajte hlivu a bambusové výhonky, restujte pár minút.

Pridanie omáčok

Do panvice pridajte sójovú omáčku a oyster omáčku. Vmiešajte a nechajte chvíľu prehriať.

Pridanie mäsa

Do panvice vráťte opečené kuracie prsia. Nechajte dusiť spolu so zeleninou a omáčkou asi 5-10 minút, aby sa chute spojili a mäso sa uvarilo.

Zahustenie omáčky

Nakoniec pridajte rozmiešaný kukuričný škrob vo vode, aby sa omáčka zahustila.

Dochutenie a podávanie

Na záver pridajte sezamový olej pre arómu, prípadne dochuťte soľou a korením. Podávajte ozdobené nasekanou zelenou cibuľkou, ideálne s ryžou alebo ázijskými rezancami.

Môžem použiť iné druhy húb namiesto hlivy ustricovej?

Áno, môžete použiť iné druhy húb, ako sú šampiňóny alebo shiitake, ale hliva má špecifickú textúru a chuť, ktorá je pre tento recept ideálna.

Ako dlho by som mal marinovať kuracie prsia?

Pre tento recept nie je potrebné dlhé marinovanie. Stačí, ak kuracie prsia krátko odležia v sójovej omáčke, zatiaľ čo pripravujete ostatné ingrediencie.

Môžem nahradiť sójovú omáčku nejakou inou?

Sójová omáčka je základnou súčasťou tohto receptu a jej náhrada môže výrazne zmeniť chuť. Ak hľadáte bezlepkovú alternatívu, môžete použiť bezlepkovú sójovú omáčku.

Je kukuričný škrob nevyhnutný?

Kukuričný škrob sa používa na zahustenie omáčky. Ak ho nemáte, môžete ho vynechať, ale omáčka bude redšia.

Môžem použiť čerstvé bambusové výhonky namiesto konzervovaných?

Áno, môžete použiť čerstvé bambusové výhonky, ale budete ich musieť najprv ošúpať a narezané varte v osolenej vode, aby sa odstránila horkosť.

Ako môžem zabezpečiť, aby bolo kuracie mäso šťavnaté a nie suché?

Kľúčom je neprepiecť mäso. Kuracie prsia by mali byť na panvici len dovtedy, kým nie sú úplne prepečené. Môžete použiť teplomer na mäso na kontrolu vnútornej teploty, ktorá by mala dosiahnuť 74°C.

Môžem tento recept pripraviť vopred?

Áno, môžete tento recept pripraviť vopred a potom ho znova zahriať, ale je lepšie ho podávať čerstvý pre zachovanie najlepšej chuti a textúry.

Môžem použiť zmrazené kuracie prsia?

Áno, môžete použiť zmrazené kuracie prsia, ale uistite sa, že sú úplne rozmrazené a dôkladne osušené pred varením.

Ďalšie inšpirácie