Nakladané reďkovky predstavujú vynikajúci spôsob, ako si vychutnať túto šťavnatú a ostrú zeleninu, a zároveň pridať pikantný dotyk k rôznym jedlám. Je to populárna príloha v mnohých kuchyniach po celom svete, a jej príprava je jednoduchá a rýchla.
Chuť a textúra
Nakladané reďkovky získavajú svoju jedinečnú chuť kombináciou ostrej reďkovky a kyslých prísad, ako je ocot alebo citrónová šťava. Môžete ich tiež ochutiť bylinkami, cesnakom alebo chilli. Po nakladaní si reďkovky zachovávajú svoju chrumkavosť, ale zároveň nadobúdajú mierne kyslú a často pikantnú chuť.
Využitie v kuchyni
Nakladané reďkovky sú výbornou prílohou k mnohým jedlám. Môžete ich podávať s grilovaným mäsom, v sendvičoch, ako súčasť šalátov alebo ako prílohu k ázijským jedlám, ako je sushi. Sú vynikajúce ako rýchla pochúťka alebo ako súčasť tapas.
Zdravotné výhody
Reďkovky sú známe svojimi zdravotnými výhodami, vrátane obsahu vitamínov a minerálov. Nakladanie môže zvýšiť niektoré z týchto výhod, napríklad obsah probiotík, čo môže byť prospešné pre tráviaci systém.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na nakladané reďkovky
- 300 g reďkoviek
- 180 ml bieleho octu
- 80 ml vody
- 80 g cukru
- 1 ČL hrubej morskej soli
- ½ ČL chilli (ak nechceme pikantné nedávame)
- ½ ČL celých horčičných semienok
- ½ ČL celého čierneho korenia
Postup prípravy nakladaných reďkoviek
Krájanie
Reďkovky nakrájame na tenké plátky a umiestnime ich do pripravenej sterilizovanej nádoby.
Varenie
Do hrnčeka dáme vodu, ocot, cukor, soľ a korenie. Na strednom ohni varíme za stáleho miešania, kým sa cukor nerozpustí. Potom zvýšime teplotu a varíme asi 2 minúty.
Plnenie pohárov
Pripraveným nálevom zalejeme reďkovky a hneď uzavrieme.
Vychladnutie
Necháme vychladnúť pri izbovej teplote a potom dáme do chladničky.
Konzumácia
Ideálne je konzumovať po 24 – 48 hodinách.
Videorecept na nakladané reďkovky
Najčastejšie otázky o nakladaných reďkovkách
Čo sú nakladané reďkovky?
Nakladané reďkovky sú reďkovky, ktoré boli zmiešané s kyslými ingredienciami ako ocot alebo citrónová šťava a často s bylinkami a korením. Proces nakladania im dodá kyslú a často pikantnú chuť.
Ako dlho môžu nakladané reďkovky vydržať v chladničke?
Správne uložené v chladničke, nakladané reďkovky môžu vydržať až niekoľko týždňov. Je dôležité ich skladovať v dobre uzavretom obale.
Aké sú zdravotné výhody nakladaných reďkoviek?
Nakladané reďkovky ponúkajú zdravotné výhody vrátane obsahu vitamínov, minerálov a možno aj probiotík. Mohou byť tiež dobrým zdrojom vlákniny
S čím sa najlepšie hodia nakladané reďkovky?
Môžete ich podávať s grilovaným mäsom, v sendvičoch, ako súčasť šalátov alebo ako prílohu k ázijským jedlám, ako je sushi. Sú vynikajúce ako rýchla pochúťka alebo ako súčasť tapas.
Môžem nakladať aj inú zeleninu spolu s reďkovkami?
Áno, môžete tiež pridať inú zeleninu, ako sú uhorky alebo mrkva, pre rôznorodú chuť a textúru.
Je ťažké pripraviť nakladané reďkovky doma?
Nie, príprava nakladaných reďkoviek je pomerne jednoduchá a rýchla. Potrebujete len čerstvé reďkovky, ocot alebo inú kyslú prísadu a korenie podľa chuti.