Tekvicový džem je lahodnou pochúťkou, ktorá oslavuje chuť a vôňu jesene. Tento výnimočný produkt vytvára spojenie medzi sezónnymi tekvicami a sladkými pochutinami, čo ho robí ideálnym spoločníkom na vaše jesenné raňajky, pečenie a dokonca aj na špeciálne príležitosti.
Obsah receptu
Tekvicový džem sa pripravuje zo sezónnych tekvíc, ktoré sú na vrchole svojej chuti a sladkosti. Pri výbere tekvíc je dôležité zvoliť druh, ktorý je bohatý na dužinu a má sladkú chuť. Hokkaido alebo Butternut, sú na tento džem vynikajúce.
Základným krokom pri príprave tekvicového džemu je nakrájanie tekvice na malé kocky. Následne sa tekvica pomaly varí na miernom ohni, pridá sa cukor a citrónová šťava, ktoré pridávajú sladkú a kyslú rovnováhu. Džem sa pomaly zahrieva, kým tekvica nezmäkne a zmes sa stane hustou a konzistentnou.
Okrem jeho úžasnej chuti je tekvicový džem aj zdravý. Tekvica je bohatá na vlákninu, vitamíny A a C, a minerály, ako je draslík a železo. Tieto živiny robia z tekvicového džemu výborný spoločník pre vaše zdravie a imunitu.
Tekvicový džem je skvelou jesennou pochúťkou, ktorá oslavuje chuťové bohatstvo a vôňu sezónnych tekvíc. Jeho príprava je jednoduchá a jeho využitie je viacstranné. Nechajte sa inšpirovať touto netradičnou pochúťkou a pridajte jesennú chuť do svojej kuchyne. Tekvicový džem je viac než len sladká pochúťka; je to malý pohár jesenného bohatstva.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na tekvicový džem
- 1 kg tekvice
- 600 g kryštálového cukru
- Šťava z 1 veľkého citróna
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL mletej škorice
- 1/2 ČL mletých klinčekov
Postup prípravy tekvicového džemu
Príprava tekvice
Začnite tým, že si ošúpete tekvicu a odstránite z nej jadierka s dužinou. Potom nakrájajte tekvicu na menšie kúsky.
Varenie tekvice
Nakrájanú tekvicu dajte do hrnca a podlejte ju trochou vody, tak aby voda pokrývala len dno hrnca. Na miernom ohni varte tekvicu, kým úplne nezmäkne.
Mixovanie
Použite tyčový mixér na to, aby ste tekvicu rozmixovali do hladka.
Varenie džemu
Pridajte cukor, citrónovú šťavu, vanilkový extrakt, škoricu a mleté klinčeky. Dôkladne premiešajte všetky ingrediencie. Tekvicovú zmes dajte na mierny oheň a za stáleho miešania varte, kým nezhustne. Tento krok môže trvať 45 – 60 minút. Pre skontrolovanie konzistencie môžete použiť malú lyžičku džemu na chladný tanierik a skontrolovať, či má požadovanú hustotu.
Plnenie pohárov
Ak chcete úplne hladký džem, môžete ho prepasírovať cez sitko. Horúci tekvicový džem nalejte do predtým sterilizovaných pohárov. Poháre zatvorte a obráťte ich hore dnom. Po úplnom vychladnutí džem skladujte na chladnom a tmavom mieste. Po otvorení uchovávajte džem v chladničke.
Videorecept na tekvicový džem
Najčastejšie otázky o tekvicovom džeme
Ako si vybrať správnu tekvicu na džem?
Na tekvicový džem sú vhodné odrody tekvice, ktoré majú sladkú a chutnú dužinu. Najčastejšie sa používajú hokkaido alebo butternut tekvice.
Môžem použiť iné dochucovadlá?
Samozrejme! Môžete experimentovať s dochucovaním svojho tekvicového džemu. Napríklad môžete pridať korenie, hrozienka alebo dokonca kúsok jablka.
Ako dlho vydrží tekvicový džem?
Správne skladovaný tekvicový džem môže vydržať až jeden rok. Je dôležité udržiavať ho na chladnom, tmavom mieste a zatvorený v sterilizovaných pohároch.
Môžem tekvicový džem použiť na viac ako len na nátierku na chlieb?
Áno, tekvicový džem je výborný na nátierku na chlieb, palacinky, wafle alebo na sladké pečivo. Môžete ho tiež použiť ako prísadu do koláčov, muffinov alebo na dochutenie pudingov a jogurtov.
Môžem tekvicový džem zmraziť namiesto konzervovania?
Áno, ak nechcete konzervovať tekvicový džem, môžete ho zmraziť. Jednoducho ho nalejte do vhodných nádob a uložte ho do mrazničky.