Preskočiť na obsah

Bábovka s tvarohom a marhuľami, najlepší recept

Bábovka s tvarohom a marhuľami, najlepší recept

Bábovka s tvarohom a marhuľami je obľúbeným dezertom mnohých generácií. Jej mäkká, vláčna štruktúra a výrazná chuť sú častým spoločníkom rodinných osláv a popoludňajších čajov. Práve táto verzia, ktorá kombinuje tvaroh a marhuľe, je osviežujúcim letným twistom klasického receptu. Pridaním tvarohu dostáva klasická bábovka krémový, jemne kyslastý nádych, ktorý skvele kontrastuje s mierne sladkým cestom.

Marhuľe, s ich sladko-kyselou chuťou a šťavnatou textúrou, sú dokonalým doplnkom. Keď sa bábovka pečie, marhuľové kúsky mierne skaramelizujú a vytvárajú vo vnútri mäkké, šťavnaté záhyby, ktoré sú v kontraste s vláčnym cestom. Tieto plody nielenže pridávajú chutné akcenty, ale tiež robia každý kúsok bohatejším a šťavnejším.

Estetický vzhľad tejto bábovky je tiež nezabudnuteľný. Zlatavohnedá farba cesta, striedaná oranžovými škvrnami marhúľ a bledou kremovou farbou tvarohu, robí z tohto dezertu skutočné vizuálne dielo. Na povrchu je mierne chrupavá a vo vnútri mäkká.

Pri podávaní môžete bábovku posypať práškovým cukrom alebo ju podávať so šľahačkou. Je ideálna s rannou kávou, popoludňajším čajom alebo ako sladký záver večere. Jej výnimočná kombinácia tvarohu a marhúľ pritiahne pozornosť všetkých milovníkov dezertov a stane sa rýchlym obľúbencom na rodinných oslavách alebo len tak, keď máte chuť na niečo sladké.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na bábovku s tvarohom a marhuľami

Postup prípravy bábovky s tvarohom a marhuľami

Príprava rúry

Rúru si predhrejeme na 180 °C a formu na bábovku si vymažeme olejom a vysypeme múkou alebo strúhaným kokosom.

Šľahanie

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

Miešanie ingrediencií

V mise si vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom do peny. Potom pridáme po jednom žĺtky a každé zašľaháme. Prilejeme mlieko, vanilkový extrakt  a vmiešame tvaroh.

Príprava cesta

V druhej mise si zmiešame múku s práškom do pečiva. K mokrým ingredienciám postupne prisypávame suché ingrediencie a šľaháme, kým sa zmes nespojí. Do cesta pridáme vyšľahaný sneh a jemne premiešame. Nakoniec pridáme prekrojené marhule (prípadne nakrájané na kocky – podľa chuti) a cesto vlejeme do pripravenej formy.

Pečenie

Pečieme asi 40 – 45 minút alebo kým špajdľa zapichnutá doprostred nevyjde čistá.

Podávanie

Po dopečení necháme 10 minút chladnúť vo forme, potom vyklopíme a necháme úplne vychladnúť na mriežke.

Vianoce prichádzajú!

Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.

REKLAMA

Najlepšie kuchynské pomôcky

Videorecept na bábovku s tvarohom a marhuľami

Najčastejšie otázky o bábovke s tvarohom a marhuľami

Môžem nahradiť marhuľe iným ovocím?

Áno, môžete experimentovať s inými druhmi ovocia, napr. s čerešňami, slivkami alebo jahodami, v závislosti od sezóny a vašich preferencií.

Ako dlho môžem skladovať bábovku?

Bábovku s tvarohom a marhuľami je najlepšie konzumovať do 3-4 dní, keď je uložená v chlade a v uzavretom obale.

Ako viem, že je bábovka dostatočne upečená?

Keď nožík alebo špáradlo vložené do stredu bábovky vyjde čisté, je bábovka hotová.

Môžem použiť mrazené marhuľe namiesto čerstvých?

Áno, mrazené marhuľe môžete použiť, ale je dobré ich pred použitím rozmraziť a nechať odkvapkať, aby neboli príliš mokré.

Ako môžem upravit recept, ak chcem menej sladkú bábovku?

Množstvo cukru v recepte môžete znížiť podľa vlastnej chuti, ale odporúča sa upraviť množstvo o 10-20% namiesto radikálnejších zmien.

Je možné nahradiť tvaroh iným mliečnym produktom?

Tvaroh môžete nahradiť napr. ricottou alebo mäkkým syrom, ale výsledok bude mierne odlišný v chuti a konzistencii.

Môžem pridať do bábovky oriešky alebo hrozienka?

Áno, pridanie orechov alebo hrozienok je vynikajúcim spôsobom, ako pridať ešte viac textúry a chuti do vašej bábovky.

Ako môžem upravit recept pre ľudí s intoleranciou na laktózu?

Tvaroh a prípadne mlieko v recepte môžete nahradiť ich variantami bez laktózy dostupnými na trhu.

Ak nemám formu na bábovku, v akej inej forme môžem tento koláč upiecť?

Bábovku môžete upiecť aj v guľatej alebo obdĺžnikovej forme, len upravte čas pečenia podľa hrúbky cesta v forme.

REKLAMA
20x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *