Preskočiť na obsah

Halloweenska tartaletka, strašidelne sladký pôžitok

Halloweenska tartaletka je dokonalým spojením umenia a kulinárnej vášne. Temná ovocná náplň sa skvostne týči spod jemnej mriežky z cesta, medzi ktorou sa nachádzajú cukrové oči a kostičky, ktoré dodávajú dezertu roztomilý, no zároveň strašidelný vzhľad. Táto tartaletka predstavuje dokonalú poctu oslave jesenného sviatku plného zábavy, strachu a sladkostí a je vhodná aj pre deti.

Tartaletka nie je len vizuálnou lahôdkou, ale aj kulinárskym zážitkom. Ovocie, ktoré je skryté v jej vnútri, spolu harmonicky ladí a vytvára hlbokú a komplexnú chuť, ideálnu na chladné jesenné dni. Zlatisté cesto, ktoré obopína džem, je krásne krehké a výdatné, čím vyvažuje sladkosť náplne. Oči a kosti, hoci môžu byť na prvý pohľad len dekoračné, pridávajú tartaletke zábavný prvok a určite zaujmú najmä mladších členov rodiny.

Táto tartaletka je dokonalým zosobnením toho, čo všetko môže byť Halloween – hravý, strašidelný, no zároveň plný sladkých chvíľ a remeselného umenia. Je to pocta všetkým tradičným aspektom tohto sviatku a zároveň pripomienka, že kreativita nemá hranice.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na halloweensku tartaletku

Cesto

Náplň

Dekorácia

  • cukrové oči, kosti alebo iné tvary podľa vlastných preferencií
[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy halloweenskej tartaletky

Predhriatie rúry

Rúru si predhrejte na 180°C.

Príprava cesta

Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor a soľ. Pridajte studené maslo nakrájané na malé kúsky a spracujte zmes, kým nezískate konzistenciu mrveničky. Pridajte vajce a rýchlo vypracujte cesto. Nepracujte s ním pridlho. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke odpočívať aspoň 30 minút.

Príprava náplne

Vo veľkom hrnci zmiešajte lesné ovocie s cukrom a vodou. Varte, kým ovocie nezmäkne. V malej mise zmiešajte škrob s trochou vody a pridajte do hrnca. Varte ešte 5-10 minút, kým zmes nezhustne. Odstavte a nechajte vychladnúť.

Zostavenie koláča

Cesto rozvaľkáme a vložíme do formy na tart. Popicháme vidličkou. Na cesto vylejeme náplň. Zvyšok cesta rozvaľkáme a nakrájame na pásiky, ktoré poukladáme cez koláč, aby sa vytvoril mriežkový vzor.

Pečenie

Pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 15 minút, alebo kým nie je cesto zlatohnedé. Nechajte vychladnúť.

Zdobenie

Vrch tartaletky dozdobíme cukrovými očami a kostičkami prípadne podľa vlastnej fantázie.

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na halloweensku tartaletku

Najčastejšie otázky o halloweenskej tartaletke

Ako dlho by mala tartaletka odstáť pred konzumáciou?

Odporúča sa nechať tartaletku odstáť aspoň 30 minút po vybratí z rúry, aby sa cesto mohlo pevne usadiť a náplň vychladla.

Môže sa tartaletka pripraviť deň vopred?

Áno, tartaletku môžete pripraviť deň vopred a skladovať ju v chladničke. Pred podávaním ju nechajte aspoň 20 minút v miestnosti, aby mala optimálnu teplotu.

Aký je najlepší spôsob skladovania tartaletky?

Tartaletku skladujte v chladničke pokrytú potravinovou fóliou alebo v uzavretom kontajneri na pečivo, aby bola chránená pred vysušením.

Je možné pridať do tartaletky iné prísady alebo korenie?

Samozrejme! Môžete experimentovať a pridať rôzne korenie, ako napríklad muškátový orech, kardamóm alebo zázvor, alebo ovocie či orechy pre dodatočnú textúru a chuť.

Ako dlho môžem skladovať hotovú tartaletku?

Tartaletku môžete skladovať v chladničke maximálne 3-4 dni. Ak ju plánujete skladovať dlhšie, odporúčame zamraziť ju.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie