Preskočiť na obsah

Rustikálny jahodový galette, jednoduchý recept na elegantný dezert

Jahodový galette je jednoduchý a pritom elegantný dezert, ktorý vyniká svojou rustikálnou krásou a chutným ovocným plnením. Galette je francúzske slovo pre voľne formovaný koláč, ktorý sa pečie bez formy. Kôrka galette je obvykle hrubšia a menej sladká než tradičná koláčová kôrka, čo dodáva tomuto dezertu jeho jedinečnú textúru a chuť.

Jahodový galette sa začína prípravou jednoduchého cesta, ktoré zahŕňa múku, maslo, cukor a trochu soli. Cesto sa vypracuje, pridá sa studená voda a potom sa vytvaruje do gule. Po chladení sa cesto rozvaľká a naplní sa mixom čerstvých jahôd, cukru a škrobu, ktorý pomáha zahustiť jahodovú šťavu počas pečenia.

Jahodový galette je jednoduchý na prípravu a jeho rustikálny vzhľad ho robí ideálnym pre neformálne stretnutia, pikniky alebo len ako rýchly a chutný dezert po večeri. Navyše, jeho príprava je dostatočne jednoduchá na to, aby si ho mohli vychutnať aj tí, ktorí sú v kuchyni nováčikovia.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na jahodový galette

[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy jahodového galettu

Miešanie ingrediencií

V mise si zmiešame múku, soľ a 1 PL kryštálového cukru. Potom pridáme smotanový syr a maslo a miešame, kým nevznikne drobivé cesto. Nakoniec pridáme 3 – 4 PL vody a miesime, kým sa cesto nezačne spájať. Takto vypracované cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a miesime, kým nevznikne kompaktné cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme do chladničky na minimálne 2 hodiny, ideálne cez na celú noc. 

Príprava cesta

Cesto vyvaľkáme medzi dvoma listami papiera na pečenie do kruhu s priemerom cca 25 – 30 cm. Vyvaľkané cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme na 30 minút do chladničky. 

Predhriatie rúry

Rúru si predhrejeme na 180 °C. Medzitým si vo veľkej mise zmiešame prekrojené jahody s kukuričným škrobom, semienkami vanilky, citrónovou kôrou a zvyšným kryštálovým cukrom. 

Pečenie

Cesto vyberieme z chladničky a 1 cm od okraja naň poukladáme pripravené jahody.  Okraj prehneme nahor a smerom k jahodám. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme, kým nie je kôrka zlatistá, 40 až 45 minút.  

Chladnutie a podávanie

Po dopečení necháme vychladnúť na mriežke a posypeme cukrom.  

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na jahodový galette

Najčastejšie otázky o jahodovom galette

Aký je hlavný rozdiel medzi galette a tradičným koláčom?

Hlavným rozdielom medzi galette a tradičným koláčom je ich forma a prezentácia. Galette je otvorená štrúdla bez formy, kde sa cesto a náplň rozložia na plech a okraje sa prehýbajú, zatiaľ čo tradičný koláč má väčšinou uzavretú formu v koláčovom plechu.

Môžem použiť iné ovocie namiesto jahôd?

Áno, rustikálny galette je veľmi všestranný a môžete použiť rôzne druhy ovocia podľa svojho výberu. Môžete si vyskúšať galette s čerešňami, marhuľami, broskyňami, hruškami, jablkami alebo dokonca zmesou rôznych ovocných plodov.

Môžem použiť predpripravené cesto na galette?

Áno, môžete použiť predpripravené cesto na galette, ale výsledná chuť a konzistencia môžu byť odlišné od domáceho cesta. Predpripravené cesto nájdete v mrazených oddeleniach supermarketov alebo v obchodoch s pečivom.

Ako dlho vydrží rustikálny jahodový galette?

Rustikálny jahodový galette je najlepší čerstvý a konzumuje sa najlepšie v deň prípravy. Avšak, môžete ho uložiť v chladničke v dobre uzatvorenej nádobe až na 2-3 dni. Pred konzumáciou ho môžete zohriať v rúre alebo podávať pri izbovej teplote.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie