Preskočiť na obsah

Marhuľový kompót, najlepší recept

Marhuľový kompót je vynikajúci spôsob, ako využiť sezónne zrelé marhule. Tento kompót je jednoduchý na prípravu a ponúka sladkú a ovocnú chuť s príjemnou kyslosťou marhúľ.

Marhule sú bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, ktoré sú prospešné pre náš organizmus. Marhuľový kompót sa často prípravuje s prídavkom vody, cukru, škorice a citrónovej šťavy, čo mu dodáva príjemnú arómu a chuť.

Jednou z výhod marhuľového kompótu je jeho všestranné využitie. Môže sa konzumovať samostatne ako dezert, alebo sa dá použiť ako náplň do koláčov, palaciniek, zákuskov alebo tvarohových dezertov. Marhuľový kompót sa tiež skvele hodí ako prísada do ovocných šalátov alebo môže byť použitý na dochutenie pudingov, jogurtov alebo zmrzliny.

Pri príprave marhuľového kompótu si môžete prispôsobiť sladkosť a chuť podľa svojich preferencií. Ak máte radi sladší kompót, pridajte viac cukru. Ak preferujete jemnejšiu sladkosť, môžete použiť menej cukru alebo ho úplne vynechať.

Marhuľový kompót je skvelou voľbou aj pre tých, ktorí si radi pripravujú zásoby na dlhšie obdobie. Môžete si ho pripraviť v dostatočnom množstve a uložiť do sterilizovaných pohárov na skladovanie. Tým si zabezpečíte prístup k tomuto lahodnému dezertu aj mimo sezóny.

Vyskúšajte prípravu marhuľového kompótu a užívajte si jeho sviežu a sladkú chuť. Bude to skvelý spôsob, ako využiť sezónne marhule a vytvoriť si lahodný kompót pre seba a svoju rodinu.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na marhuľový kompót

Na1 kg marhúľ cca 650 g cukru

[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy marhuľového kompótu

Príprava pohárov

Poháre na kompót dôkladne umyjeme, ideálne v umývačke riadu.

Varenie

Do hrnca dáme vodu, cukor, škoricu a klinčeky. Privedieme do varu a keď sa cukor rozpustí odstavíme z ohňa a necháme mierne vychladnúť.

Umývanie

Marhule umyjeme, odkôstkujeme a naplníme nimi pripravené poháre. Zalejeme pripraveným sirupom, zaviečkujeme.

Sterilizácia a chladnutie

Sterilizujeme asi 15 – 20 minút pri teplote 80 °C. Potom vyberieme otočíme viečkom nadol a necháme vychladnúť.

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na marhuľový kompót

Najčastejšie otázky o marhuľovom kompóte

Aké sú možnosti využitia marhuľového kompótu?

Marhuľový kompót sa dá konzumovať samostatne ako dezert, prípadne sa používa ako náplň do koláčov, palaciniek, zákuskov alebo tvarohových dezertov. Môže sa tiež pridať do ovocných šalátov alebo slúžiť na dochutenie pudingov, jogurtov, zmrzliny alebo cereálií.

Je marhuľový kompót vhodný pre všetkých?

Marhuľový kompót je vhodný pre väčšinu ľudí. Je to zdravý dezert bohatý na vitamíny, minerály a vlákninu. Avšak ľudia s intoleranciou na ovocný cukor by mali konzumáciu kompótu obmedziť alebo sa poradiť so svojím lekárom.

Ako dlho sa dá marhuľový kompót skladovať?

Marhuľový kompót sa dá skladovať v chladničke po dobu približne 3 až 4 dní. Ak chcete predĺžiť jeho trvanlivosť, môžete ho sterilizovať a uložiť do pohárov, kde môže vydržať aj niekoľko mesiacov.

Je marhuľový kompót vhodný pre deti?

Marhuľový kompót je všeobecne vhodný pre deti. Je to zdravá a chutná voľba pre ich dezerty alebo doplnok k raňajkám. Avšak treba zabezpečiť, aby deti nekonzumovali príliš veľa sladkých dezertov, vrátane kompótu.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie