FIT cuketové placky sú lahodným a zdravým pokrmom, ktorý využíva sezónne zeleninu – cukety. Tieto placky sú jednoduché na prípravu a ponúkajú vynikajúci spôsob, ako využiť hojnosť cukiet v lete.
Cuketa je bohatá na živiny, obsahuje vitamíny A, C a K, minerály ako horčík, draslík a vápnik, a tiež vlákninu. Je nízkokalorická a obsahuje veľa vody, čo ju robí ideálnou zložkou pre zdravé a vyvážené jedlo.
Výborné cuketové placky sa prípravajú z nastrúhanej cukety, ktorá sa zmieša s vajíčkom, múkou a prípadne ďalšími dochucovadlami a koreninami. Táto zmes sa potom formuje do plackového tvaru a opečie na panvici alebo v rúre, až kým nezíska zlatohnedú farbu.
Jednou z výhod cuketových placiek je ich všestrannosť. Môžu sa podávať ako hlavné jedlo s prílohou, ako sú zemiaky alebo ryža, alebo môžu byť súčasťou rôznych jedál, ako sú sendviče, tortily alebo burgerové placky. Cuketové placky sa tiež skvele hodí pridať do šalátov alebo podávať s omáčkou ako predjedlo. Zemiakovo cuketové placky môžete pripraviť aj v rúre.
Cuketové placky sú výborným spôsobom, ako zahrnúť viac zeleniny do svojho jedálnička. Sú ľahké, chrumkavé a plné chuti, čo ich robí obľúbeným jedlom pre deti aj dospelých. Skúste si pripraviť cuketové placky a objavte nový spôsob, ako si vychutnať zdravé a chutné jedlo.
Ingrediencie na cuketové placky
- 1 cuketa
- 1 zemiak
- 1 vajce
- 2 – 4 PL hladkej múky (podľa potreby)
- 1 strúčik cesnaku
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Majorán
- olej
Postup prípravy cuketových placiek
Príprava cesta
Do misy nastrúhame na jemno cuketu a prebytočnú vodu zlejeme. Pridáme postrúhaný zemiak, vajce, múku, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a majorán. Poriadne zamiešame a podľa potreby dosolíme / dokoreníme.
Vysmážanie
Na panvici si rozpálime olej a pomocou lyžice naberieme cesto. Jemne ho rozotrieme a opečieme postupne z oboch strán, kým nebudú zlatisté.
Podávanie
Osmažené placky vyberieme na papierovú utierku aby nasala prebytočný olej. Podávame s dipom, k mäsu alebo len samotné.
Videorecept na cuketové placky
Najčastejšie otázky o cuketových plackách
Ako prichystať cuketové placky?
Cuketové placky sa prichystajú jednoducho. Cuketu treba nastrúhať na jemné lupienky a potom ju dochutiť koreninami, soľou a ďalšími prísadami podľa chuti. Zmes sa potom formuje do plackového tvaru a opečie na panvici s trochou oleja alebo upečie v rúre.
Ako dlho treba opekať cuketové placky?
Cuketové placky sa opekať zvyčajne približne 2 až 3 minúty z oboch strán, kým nezískajú zlatohnedú farbu a nezmäknú. Čas pečenia sa môže líšiť v závislosti od hrúbky placiek a typu panvice.
Aké sú výhody cuketových placiek?
Cuketové placky sú výborným spôsobom, ako zahrnúť viac zeleniny do stravy. Cuketa je nízkokalorická, obsahuje množstvo vlákniny a je bohatá na vitamíny a minerály. Cuketové placky sú tiež jednoduché na prípravu a chutné, čo ich robí obľúbeným jedlom pre deti aj dospelých.
Môžu sa cuketové placky grilovať namiesto opekania na panvici?
Áno, cuketové placky sa dajú grilovať na grile namiesto opekania na panvici. Stačí ich položiť na rozpálený gril a grilovať z oboch strán, kým nezískajú zlatohnedú farbu a nezmäknú.
Je možné pridať do cuketových placiek iné zeleniny alebo syr?
Áno, do cuketových placiek sa dá pridať aj iná zelenina, ako napríklad mrkva, cukinia alebo špenát, pre obohatenie chuti a farby. Tiež sa môže pridať syr, ako napríklad strúhaný parmezán alebo kozí syr, pre dodanie extra chuti a konsistencie.
Sú cuketové placky vhodné pre vegetariánov a vegánov?
Áno, cuketové placky sú vhodné pre vegetariánov a vegánov, ak sa príprava neopiera o pridanie živočíšnych produktov. Vo vegánskej verzii sa môže použiť nahrádzanie vajec napríklad vodou s chia semienkami alebo jablčným pyré.