Preskočiť na obsah

Slivkový koláč s mrveničkou, babičkin recept

Slivkový koláč s mrveničkou, babičkin recept

Tento jednoduchý slivkový koláč s posýpkou je dokonalá kombinácia sladkého, korenistého a ovocného. Je to nielen lahodný, ale aj esteticky príjemný dezert, ktorý sa hodí na rôzne príležitosti — od rodinných osláv až po návštevu priateľov.

Recept je dostatočne flexibilný, aby ste ho mohli prispôsobiť vašim potrebám. Napríklad, ak nechcete použiť klasickú múku, môžete ju nahradiť špaldovou múkou. Rovnako môžete variť s rôznymi druhmi sliviek, vrátane kyslých odrôd, aby ste získali rôzne chuťové nuansy.

Či už je to jesenný piknik, rodinná večera alebo oslava s priateľmi, tento nadýchaný slivkový koláč je vždy vhodným riešením. Jeho vôňa a chuť okamžite evokujú pohodu a teplo domova. Ako alternatívu si môžete pripraviť aj slivkový koláč s orechovou posýpkou alebo slivkový koláč s tvarohom a makom.

Napriek svojej sofistikovanosti je tento nekysnutý slivkový koláč veľmi jednoduchý na prípravu. Všetky ingrediencie sú ľahko dostupné a postup je navrhnutý tak, aby bol čo najmenej komplikovaný. Samotná príprava nezaberie veľa času, čo umožňuje aj menej skúseným kuchárom vytvoriť niečo skutočne špeciálne.

Takže ak hľadáte spôsob ako využiť sezónne slivky a pritom chcete niečo, čo je jednoduché ale vynikajúce, tento fantastický slivkový koláč s posýpkou je tou správnou voľbou.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na Slivkový koláč s posýpkou

Cesto

Posýpka

Ovocná náplň

  • Čerstvé slivky (prípadne mrazené)

Postup prípravy Slivkového koláča s posýpkou

Príprava rúry

Rúru si predhrejeme na 180 °C a pekáč prípadne plech si vymažeme maslom a vysypeme múkou.

Šľahanie

V mise si vyšľaháme maslo s cukrom do peny. Potom postupne po jednom zašľaháme vajcia a prilejeme mlieko.

Miešanie

V druhej mise si zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva. Suché ingrediencie postupne prisypávame k mokrým ingredienciám a šľaháme, kým sa zmes nespojí. Vzniknuté cesto vylejeme na plech a pomocou stierky ho rovnomerne rozotrieme a uhladíme.

Príprava posýpky

V miske si zmiešame polohrubú múku s kryštálovým cukrom a škoricou. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo a prstami miešame, kým nevznikne drobenka.

Pokladanie sliviek

Na vrch cesta poukladáme prekrojené a odkôstkované slivky a posypeme posýpkou.

Pečenie

Pečieme asi 35 – 40 minút alebo kým nebude posýpka zlatohnedá a špajdľa zapichnutá doprostred nebude čistá.

Vianoce prichádzajú!

Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.

REKLAMA

Najlepšie kuchynské pomôcky

Videorecept na slivkový koláč

Najčastejšie otázky o slivkovom koláči s posýpkou

Aké odrody sliviek sú najlepšie?

Na tento koláč sa často odporúčajú odrody, ktoré sú sladšie a šťavnatejšie, ako napríklad ‚Stanley‘, ‚President‘ alebo ‚Czar‘.

Dá sa použiť iné ovocie okrem sliviek?

Áno, môžete experimentovať s rôznym ovocím podľa vašich preferencií. Jablká, hrušky alebo marhule by mohli byť dobrými náhradami za slivky.

Môžem namiesto posýpky použiť niečo iné?

Samozrejme, posýpku môžete prispôsobiť podľa svojich preferencií. Namiesto škorice môžete použiť vanilkový cukor, mandle, orechy alebo iné ingrediencie, ktoré podľa vašej chuti.

Môžem do cesta pridať nejaké korenie?

Áno, môžete do cesta pridať korenie ako škoricu, vanilku alebo citrónovú kôru, aby sa zvýraznila chuť koláča.

Ako skladovať slivkový koláč s posýpkou?

Slivkový koláč by mal byť uložený v chladničke, ak sa hneď nezje. Môžete ho tiež zmraziť a neskôr znovu ohriať v rúre.

Ako dlho vydrží slivkový koláč čerstvý?

Zvyčajne je najlepšie skonzumovať slivkový koláč do 2-3 dní od pečenia, aby zostal čo najčerstvejší.

REKLAMA
20x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *