Mangold, tiež známy ako švajčiarska kapusta, je farbistá a chutná listová zelenina, ktorá si získava srdcia záhradkárov aj gurmánov po celom svete. Jeho jemné, vláknité listy a výrazné farby ho robia obľúbeným prídavkom do rôznych jedál. Ak premýšľate o pestovaní mangoldu vo vašej záhrade, určite nebudete sklamaní.
Mangold je nenáročná rastlina, ktorá si dobre poradí aj s menej skúsenými záhradkármi. Pestuje sa z semien, ktoré môžete vysievať priamo do záhrady počas jarnej doby. Je odolný voči chladu, čo umožňuje začať s pestovaním skoro na jar, a pokračovať v ňom aj počas jesene.
Jeho výhodou je aj všestrannosť vo varení. Mladé listy sa môžu použiť v šalátoch alebo byť prídavkom do omáčok a polievok. Zrelé listy sú ideálne na plnenie, pričom môžete vyskúšať rôzne kombinácie ingrediencií, ako napríklad mangold s ryžou a syrom, alebo s mletým mäsom.
Okrem výborného chuťového zážitku je mangold bohatý na vitamíny a minerály, ktoré sú dôležité pre naše zdravie. Obsahuje vitamíny A, C, K a B6, ako aj vápnik, draslík a železo.
Výhodou pestovania mangoldu je aj jeho odolnosť voči škodcom a chorobám, čo znamená, že nepotrebujete používať chemické postrekovania. Stačí mu zabezpečiť dostatok slnečného svetla a pravidelné zavlažovanie.
Pre pestovanie mangoldu vyberte si slnečné miesto vo vašej záhrade a pripravte úrodnú pôdu. Semená môžete vysievať na jar a zber listov začnite už počas leta. S radosťou si vychutnáte čerstvú a zdravú listovú zeleninu priamo z vlastnej záhrady, ktorá bude lahôdkou pre celú rodinu.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Výber odrody a príprava pôdy
Výber odrody
Mangold prichádza v niekoľkých odrodách, vrátane tých s tmavozelenými listami a bielymi stonkami a tých s jasnými, farbistými stonkami. V závislosti od vašich preferencií si môžete vybrať odrodu, ktorá vám najviac vyhovuje.
Príprava pôdy
Mangold preferuje bohatú, dobre odvodnenú pôdu s pH hodnotou medzi 6.0 a 7.5. Asi 2 týždne pred výsadbou pridajte do pôdy kompost alebo iné organické hnojivo.
Sejba semien
Mangold sa môže siať priamo vonku. Vysejte semienka na jar, keď je pôda dostatočne teplá (min. 10°C). Semienka vysievajte do riadkov v hĺbke približne 1,25 cm a nechajte medzi nimi odstup asi 30 cm.
[sc name=“reklama_2″ ][/sc]Starostlivosť o rastliny
Zalievanie
Mangold potrebuje pravidelné zavlažovanie, aby sa zabránilo vysychaniu pôdy. Avšak, nepremokrujte korene, pretože to môže spôsobiť ich hnilobu.
Riedenie
Keď vaše rastliny dosiahnu výšku asi 7,5 cm, začnite ich riediť, aby mali dostatok priestoru na rast.
Kontrola škodcov a chorôb
Dávajte si pozor na škodcov, ako sú listové muchy a slimáky, a tiež na choroby, ako je fúzová hniloba. Pri výskyte týchto problémov použite prírodné metódy kontroly, ako sú insekticídy na prírodnej báze.
[sc name=“reklama_3″ ][/sc]Hnojenie
Počas rastu pridajte k rastlinám trochu hnojiva s vysokým obsahom dusíka, aby sa podporil rast listov.
Zber mangoldu
Mangold je obvykle pripravený na zber asi 50-60 dní po výsadbe. Odtrhnite vonkajšie listy, aby ste umožnili ďalší rast vnútorných listov. Počas sezóny môžete pravidelne zbierať listy podľa potreby.
Využitie v kuchyni
Mangold sa môže použiť v mnohých receptoch, a je skvelý ako príloha alebo súčasť šalátov, polievok a dusených jedál. Listy sú bohaté na vitamíny a minerály, čo z nich robí výživnú prísadu do vašej stravy.
[sc name=“reklama_4″ ][/sc]Najčastejšie otázky
Čo je mangold?
Mangold, známy tiež ako švajčiarska kapusta alebo beta vulgaris, je listová zelenina, ktorá je príbuzná repke a špenátu. Je obľúbený vďaka svojej všestrannosti v kuchyni a výživovým hodnotám.
Ako sa mangold líši od špenátu?
Hoci sú mangold a špenát podobné vo vzhľade a chuti, mangold má väčšie a menej jemné listy ako špenát. Mangoldové stonky sú tiež hrubšie a často majú jasné farby, ako je červená alebo žltá.
Aké sú výživové hodnoty mangoldu?
Mangold je bohatý na vitamíny A, C, K a niekoľko B vitamínov. Tiež obsahuje minerály ako horčík, železo, draslík a vlákninu. Je to nízko kalorická zelenina s množstvom antioxidantov.
Kedy je najlepší čas na pestovanie mangoldu?
Mangold sa najlepšie pestuje na jar alebo na jeseň, keď je počasie chladnejšie. Neznáša príliš vysoké teploty, takže vyhýbajte sa pestovaniu v horúcich letných mesiacoch.
Ako sa mangold pripravuje?
Mangold sa môže pripravovať mnohými spôsobmi, podobne ako špenát. Môže sa pridať do šalátov, dušených jedál, polievok, alebo sa môže pripraviť jednoducho na pare alebo restovať s cesnakom a olivovým olejom.
Môže sa mangold zamraziť na neskoršie použitie?
Áno, mangold sa dá zamraziť. Pred zamrazením je najlepšie listy krátko povariť, aby sa zachovala ich farba a textúra. Po vychladnutí ich môžete uložiť v mrazničkých vrecúškach a zamraziť.
Môže mangold spôsobiť nejaké zdravotné problémy?
Hoci je mangold všeobecne považovaný za zdravú zeleninu, obsahuje oxaláty, ktoré môžu byť problematické pre ľudí s určitými zdravotnými problémami, ako sú obličkové kamene. Ak máte obavy ohľadom oxalátov, odporúča sa konzultovať s lekárom pred pravidelným konzumovaním mangoldu.
Ako sa skladuje čerstvý mangold?
Čerstvý mangold by sa mal skladovať v chladničke zabalený v papierovom uteráku a umiestnený do plastového vrecka. Týmto spôsobom vydrží asi týždeň.
Je možné pestovať mangold v kvetináči?
Áno, mangold sa dá úspešne pestovať aj v kvetináčoch alebo iných nádobách. Uistite sa, že nádoba má dostatočnú drenáž a je dosť veľká na to, aby podporila rast koreňov.