Grilovanie je jednou z najobľúbenejších letných aktivít a to nielen vďaka chutnému mäsu, zelenine či syrom ale aj vďaka skvelému pečivu, ktoré doplní chuť grilovaného jedla. Domáce pečivo prenesie vaše grilovanie na úplne novú úroveň. Okrem vynikajúcej chuti a kvality, ktoré prináša je aj neuveriteľne univerzálne.
Môžete ho použiť pri príprave všetkých druhov jedál a jednoducho prispôsobiť svojim potrebám. Či už ide o bagetu ako obložený sandwich alebo domácu žemľu na výborný hamburger, možnosti sú nekonečné. Inšpirujte sa nasledovnými receptami a obohaťte vašu grilovačku domácim pečivom.
[sc name=”reklama_1″ ][/sc]Domáce bagety
Pokiaľ ide o bagetu, je ideálna na prípravu šťavnatých sendvičov. Môžete ju napríklad použiť ako základ na grilované kurča so sušenými paradajkami, pestom a mozzarellou. Prípadne môžete bagetu naplniť grilovanou zeleninou a syrom feta pre vegetariánsku variantu. Tiež je skvelá ako príloha k rôznemu grilovanému mäsu, rybám alebo zelenine.
Ingrediencie na domáce bagety
- 500 g hladkej múky
- 2 ČL soli
- 1 ČL cukru
- 1 balenie sušeného droždia (7g)
- 375 ml vlažnej vody
Postup prípravy domácich bagiet
- Najskôr zmiešame suché ingrediencie – múku, soľ, cukor a droždie. Postupne pridáme vlažnú vodu a premiešame.
- Cesto prenesieme na múkou posypaný povrch a miesime 10-15 minút, kým nie je hladké a pružné. Potom ho necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu, kým sa objem nezdvojnásobí. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a vytvarujeme bagety.
- Na vrchu bagiet urobíme niekoľko šikmých rezov a necháme ešte 15 minút kysnúť. Pečieme v predhriatej rúre na 220 °C asi 20 minút, kým nebudú zlatohnedé.
Hamburgerové žemle
Hamburgerové žemle zasa vytvárajú dokonalý základ pre všetky druhy hamburgerov. Skúste napríklad pripraviť hamburger s grilovaným hovädzím mäsom, cheddarom, slaninou a barbecue omáčkou. Ak hľadáte vegetariánsku alebo zdravšiu alternatívu, skúste hamburger s grilovaným portobello, avokádom a cícerovým humusom. Tieto žemle sú tiež skvelé na grilované kuracie sendviče alebo na vytvorenie úžasného sendviča s grilovanou zeleninou a humusom.
Ingrediencie na hamburgerové žemle
- 500 g hladkej múky
- 1 balenie sušeného droždia (7g)
- 1 PL cukru
- 1 čl soli
- 1 vajce
- 300 ml mlieka
- 50 g masla
- sezamové semienka (voliteľné)
Postup prípravy hamburgerových žemlí
- Múku, droždie, cukor a soľ premiešame v miske. Pridáme vlažné mlieko, roztopené maslo a vajce. Dôkladne premiešame a vypracujeme hladké cesto.
- Preložíme ho na pomúčenú dosku a znovu premiesime. Necháme ho kysnúť na teplom mieste asi hodinu. Cesto potom rozdelíme na 8-10 rovnakých častí, z ktorých vytvarujeme guľky.
- Guľky položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme opäť kysnúť asi 30 minút.
- Pred pečením potrieme žemle rozšľahaným vajcom a posypeme sezamovými semienkami.
- Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C asi 15-20 minút, kým nebudú zlatohnedé.
Samozrejme, bagety a žemle nie sú jediným pečivom, ktoré môžete pripraviť doma. Existuje množstvo receptov na domáce pečivo, ktoré je možné použiť pri grilovaní. Medzi ďalšie obľúbené patria domáce rožky, pita chlieb, tortilly a dokonca aj pizza cesto. Takže prečo neskúsiť niečo nové a využiť letnú sezónu grilovania na to, aby ste zdokonalili svoje zručnosti v pečení? Nielenže si vychutnáte skvelý jedlo, ale tiež strávite čas tvorivým spôsobom.
[sc name=”reklama_end” ][/sc]