Syrovo-pórová polievka patrí medzi tie jedlá, ktoré sú nenáročné na prípravu, zároveň však poskytujú vysoký obsah výživových hodnôt a potešia svojou bohatou chutí. Je ideálnym riešením pre chladné jesenné či zimné dni, keď túžime po niečom teplom, sýtom a pritom zdravom.
Obsah
Hlavnou zložkou tejto polievky je pór, ktorý je vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a železo. Tieto vitamíny a minerály sú dôležité pre udržiavanie zdravého imunitného systému, podporujú srdcovú činnosť a prispievajú k celkovému zdraviu nášho tela.
Syrovo-pórová polievka je obzvlášť obľúbená pre svoju krémovú, syrovú chuť. Práve syr dáva tejto polievke jej charakteristický a nezameniteľný nádych. Strúhaný syr, ako je gouda alebo ementál, sa v polievke rozpustí, čo jej dodáva ten správny syrový nádych.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na syrovo-pórovú polievku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 črievka syru
- 1 pór
- Soľ
- Vegeta
- Petržlenová vňať
- 2 krajce chleba
- Bravčová masť
Postup prípravy syrovo-pórovej polievky
Varenie
Do hrnca dáme vývar a privedieme do varu. Potom pridáme syr v črievku a miešame, kým sa nerozpustí.
Krájanie
Pór nakrájame na tenké plátky alebo kolieska a pridáme do syrovej polievky. Osolíme, ochutíme vegetou a krátko povaríme, kým nezmäkne.
Opekanie
Medzitým si na panvici rozohrejeme masť a opečieme na kocky nakrájaný chlieb.
Servírovanie
Polievku servírujeme s opečeným chlebíkom.
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Videorecept na syrovo-pórovú polievku
Najčastejšie otázky o syrovo-pórovej polievke
Aký syr je najlepší na syrovo-pórovú polievku?
Najlepšie sa hodí tučné, stredne tvrdé syry, ktoré sa dobre rozpúšťajú, ako napríklad gouda, ementál, alebo gruyère. Záleží však na individuálnych preferenciách, môžete experimentovať aj s inými druhmi.
Je syrovo-pórová polievka vhodná pre vegetariánov?
Áno, syrovo-pórová polievka je vhodná pre vegetariánov. Je však potrebné zabezpečiť, aby vývar, ktorý používate, bol zeleninový, a nie mäsový.
Môžem syrovo-pórovú polievku zamraziť?
Táto polievka sa môže mraziť, avšak pri rozmrazení môže zmeniť svoju konzistenciu kvôli syru a smotane. Ak plánujete polievku mraziť, odporúčame ju rozmraziť pomaly v chladničke a následne ju jemne zohriať.
Ako dlho vydrží syrovo-pórová polievka v chladničke?
Syrovo-pórová polievka by mala vydržať v chladničke 3-4 dni. Uistite sa, že je dobre uzavretá a skladujte ju v chladnej časti chladničky.
Môžem použiť inú zeleninu ako pór?
Syrovo-pórová polievka je charakteristická svojou kombináciou syra a póru. Môžete však experimentovať a pridať iné druhy zeleniny, ako je brokolica alebo karfiol, pre rozmanitosť chuti a textúry.
Môže syrovo-pórová polievka obsahovať lepok?
Recept na syrovo-pórovú polievku, ako je popísaný, neobsahuje žiadne ingrediencie s lepkom. Vždy však dôkladne skontrolujte etikety všetkých zakúpených výrobkov, ako je aj vývar, aby ste sa uistili, že neobsahujú skrytý lepok.