Recept na parenú knedľu sa môže zdať komplikovaný, ale po určitom čase ho budete vedieť pripraviť bez najmenších problémov a vaše knedle budú fantastické. Vyskúšajte a uvidíte.

Ingrediencie

  • 500 g polohrubá múka 
  • 250 g mlieka 
  • 1 vajce 
  • 2 ČL cukor 
  • 1 ČL soľ 
  • ½  kocky droždie 
  • 2 PL olej 

Postup prípravy

  1. Zohrejeme mlieko, prelejeme do malej misky cca 50 ml, pridáme droždie a cukor. Zakryjeme a necháme vykysnúť.  
  2. Do misy si preosejeme múku, pridáme soľ, zvyšok mlieka vymiešaný s vajíčkom, olej a kvások. Jemne premiešame  a necháme 10 minúť odpočívať. Potom vymiesime cesto, prikryjeme a necháme kysnúť, pokým sa cesto nezdvojnásobí. 
  3. Na pomúčenej doske si cesto rozdelíme na dve časti a z každej vytvarujeme bochník. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 10 minút. 
  4. Do väčšieho hrnca nalejeme cca 200 ml vody a dáme parák. Naň vložíme papier na pečenie, aby sa knedľa neprilepila. Ak nemáme papier na pečenie, potrieme poriadne parák olejom. 
  5. Keď nám zovrie vody, vložíme knedľu. Paríme zakrytú 20 minút, neodokrývame počas varenia. Po 20 minútach odkryjeme a knedľu popicháme špajdľou. Po vybratí môžeme natrieť olejom.