Preskočiť na obsah

Nadýchaná parená knedľa, originálny recept

Parená knedľa je jedno z tých tradičných jedál, ktoré mnohí z nás spájajú s domácou kuchyňou a nostalgickými spomienkami na detské časy. Je to výrobok, ktorý sa stal synonymom pre jednoduchosť a súčasne lahodnú chutnosť, a stále si udržuje svoje miesto na stoloch mnohých rodín.

REKLAMA

Domáca parená kysnutá knedľa má pôvod v strednej Európe, kde sa tradične pripravuje z hladkej múky, vody, soli a iných prísad, ako je droždie alebo vajcia. Táto zmes sa potom nechá odpočívať, aby nabrala objem a následne sa formuje do valcov alebo guľatých tvarov z čoho vznikne úžasná parená knedľa. Tieto tvarované kúsky sa potom varia v pare, často nad hrncom s vriacou vodou.

To, čo robí domácu parenú knedľu takou výnimočnou, je jej mäkká, vláčna textúra, ktorá dokonale absorbuje omáčky alebo šťavy z hlavného chodu, s ktorým sa podáva. Či už je to tradičné gulášové mäso, pečený kurča alebo niektoré vegetariánske pokrmy, parená knedľa je dokonalým spoločníkom, ktorý dopĺňa a zjemňuje chutné kombinácie.

V mnohých kultúrach je domáca kysnutá parená knedľa tiež populárna ako dezert. Napríklad plnená parená knedľa ovocím, posypaná cukrom alebo podávaná s lekvárom či šľahačkou. Kombinácie sú skutočne nekonečné. Alternatívou môže tiež byť domáca varená knedľa.

Parená knedľa je výrazom kulinárskej tradície, kde jednoduchosť surovín a prípravy vytvára komplexné a hlboko uspokojivé chutné zážitky. Je to potešenie, ktoré sa prenáša z generácie na generáciu, a je neoddeliteľnou súčasťou spoločných rodinných obiedov a osláv.

[sc name=”reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na parenú knedľu

[sc name=”reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy parenej knedle

Čas prípravy: 60 minutes

Kysnutie

Druhé kysnutie

Zohrejeme mlieko, prelejeme do malej misky cca 50 ml, pridáme droždie a cukor. Zakryjeme a necháme vykysnúť.  

Miešanie

Kysnutie cesta

Do misy si preosejeme múku, pridáme soľ, zvyšok mlieka vymiešaný s vajíčkom, olej a kvások. Jemne premiešame a necháme 10 minúť odpočívať. Potom vymiesime cesto, prikryjeme a necháme kysnúť, pokým sa cesto nezdvojnásobí. 

Tvarovanie

Príprava cesta

Na pomúčenej doske si cesto rozdelíme na dve časti a z každej vytvarujeme bochník. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 10 minút. 

REKLAMA

Príprava hrnca

Príprava hrnca

Do väčšieho hrnca nalejeme cca 200 ml vody a dáme parák. Naň vložíme papier na pečenie, aby sa knedľa neprilepila. Ak nemáme papier na pečenie, potrieme poriadne parák olejom. 

Parenie

Parenie knedle

Keď nám zovrie voda, vložíme knedľu. Paríme zakrytú 20 minút, neodokrývame počas varenia. Po 20 minútach odkryjeme a knedľu popicháme špajdľou. Po vybratí môžeme natrieť olejom.  

[sc name=”reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na parenú knedľu

Čo je parená knedľa?

Parená knedľa je tradičný stredoeurópsky pokrm, ktorý sa vyrába z hladkej múky, vody, soli a ďalších prísad ako droždie alebo vajcia. Je to mäkký, vláčny pokrm, ktorý sa v pare varí nad vriacou vodou.

S akým hlavným jedlom sa parená knedľa najčastejšie podáva?

Najčastejšie sa parená knedľa podáva s omáčkovými jedlami, ako je guláš, pečené mäso alebo rôzne dusené pokrmy.

Je možné pripraviť parenú knedľu aj z celozrnnej múky?

Áno, môžete použiť celozrnnú múku na prípravu zdravšej verzie, ale textúra a chuť knedle sa môžu mierne líšiť od tradičnej verzie.

Ako dlho sa parená knedľa varí?

Typicky sa knedľa varí v pare 20-30 minút, v závislosti od veľkosti a konkrétneho receptu.

Môžem parenú knedľu mraziť?

Áno, parenú knedľu môžete zmraziť. Po úplnom vychladnutí ju zabaľte do potravinovej fólie a uložte do mrazničky. Pri použití je najlepšie rozmraziť a znovu ju napariť.

S čím môžem nahradiť droždie v recepte na parenú knedľu?

Ak nechcete použiť droždie, môžete použiť prášok do pečiva, ale výsledná textúra môže byť iná.

Môže byť parená knedľa sladká?

Áno, existujú aj sladké verzie parenej knedle, ktorá je plnená ovocím, posypaná cukrom alebo podávaná s lekvárom a šľahačkou.

Ako zabezpečím, aby bola moja knedľa vláčna a mäkká?

Kľúčom je správne spracovanie cesta – nemalo by sa príliš dlho miesiť. Tiež je dôležité nechať cesto dostatočne dlho kysnúť a počas varenia ho neotvárať, aby neunikla para.

Ako viem, že je parená knedľa upečená?

Knedľa by mala byť pevná na dotyk a keď ju poklepete, mala by znieť dutým zvukom. Môžete tiež skúsiť vložiť špajdľu alebo nôž do stredu knedle – ak vyjde čistý, knedľa je hotová.

Ako dlho môžem uschovávať parenú knedľu?

Uvarítenú knedľu môžete uschovávať v chladničke asi 2-3 dni. Ak ju chcete znovu zohriať, najlepšie je použiť parník alebo mikrovlnnú rúru.

[sc name=”reklama_end” ][/sc]
Ďalšie inšpirácie