Preskočiť na obsah

Orechovník, tiež známy ako orechový závin, je tradičné a veľmi obľúbené sladké pečivo v strednej a východnej Európe, s osobitným miestom v srdciach mnohých Slovákov a Čechov. Tento koláč vyniká svojou bohatou a aromatickou orechovou náplňou obalenou v jemnom, nadýchanom kysnutom ceste, a je neodmysliteľnou súčasťou mnohých rodinných osláv, sviatkov a tradičných udalostí.

Historicky sa orechovník vyvinul ako variácia na iné tradičné plnené pečivá, kde hlavnou zložkou plnky sa stali mleté ​​orechy, najčastejšie vlašské. Orechy boli nielen pre svoju výživovú hodnotu, ale aj pre svoju charakteristickú chuť, ktorá poskytovala pečivu hlbokú, bohatú a zároveň jemne sladkú chuť.

Príprava orechovníka je často spojená s rodinnými tradíciami a mnohé recepty sa prenášajú z generácie na generáciu, pričom každá rodina má svoj “tajný” postup alebo ingredienciu, ktorá robí ich orechovník jedinečným. Na Slovensku a v Českej republike sa orechovník tradične pripravuje na veľké sviatky, ako sú Vianoce a Veľká noc, ale nájde svoje miesto aj pri iných významných rodinných udalostiach ako sú svadby, narodeniny a meninové oslavy.

[sc name=”reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na orechovník

Náplň

[sc name=”reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy orechovníka

Príprava cesta

Mlieko jemne zohrejte a pridajte droždie s lyžičkou cukru. Zľahka premiešajte a prikryte utierkou. Do misy dajte múku, soľ, zvyšok cukru, citrónovú kôru, žĺtky a rozpustené maslo. Pridajte droždie a vypracujte hladké cesto.

Kysnutie

Cesto nechajte na teplom mieste kysnúť asi hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Orechová náplň

Mleté orechy sparte horúcim mliekom. Pridajte maslo a cukor a poriadne zamiešajte.

Zostavenie orechovníka

Kysnuté cesto rozdeľte na dve časti. a každú rozvaľkajte na plát. Na každý plát rovnomerne rozotrite orechovú náplň. Cesto zrolujte a položte na plech vyložený papierom na pečenie.

Kysnutie a predhrev rúry

Nechajte ešte asi 15 minút podkysnúť a medzitým si rozohrejte rúru na 180 °C.

Pečenie

Orechovník pečte v rúre približne 35-40 minút, alebo kým nie je zlato-hnedý. Po upečení nechajte orechovník vychladnúť.

[sc name=”reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na orechovník

Čo je orechovník?

Orechovník je tradičný sladký kysnutý koláč, známy svojou bohatou orechovou plnkou. Je obľúbený najmä na Slovensku a v Českej republike, často pripravovaný pri rôznych príležitostiach.

Aké sú hlavné ingrediencie orechovníka?

Hlavné ingrediencie zahŕňajú hladkú múku, mlieko, cukor, maslo, vajcia, droždie na cesto a mleté ​​orechy (zvyčajne vlašské), cukor, mlieko a často aj hrozienka alebo citrónová kôra do náplne.

Ako dlho trvá príprava orechovníka?

Príprava vrátane cesta, kysnutia, prípravy plnky a pečenia môže trvať približne 2 až 3 hodiny.

Ako dlho vydrží orechovník čerstvý?

Orechovník zvyčajne vydrží čerstvý 3 až 4 dni, ak je uložený v uzavretej nádobe pri izbovej teplote.

Dá sa orechovník mraziť?

Áno, orechovník sa dá zamraziť. Pred zamrazením ho odporúčame nakrájať na porcie. Môže sa skladovať v mrazničke až 3 mesiace.

Existujú rôzne variácie orechovníka?

Áno, existujú rôzne regionálne variácie orechovníka. Niektoré recepty zahŕňajú pridanie medu, iných druhov orechov alebo dokonca kúskov čokolády do orechovej plnky.

[sc name=”reklama_end” ][/sc]
Ďalšie inšpirácie
Skip to content