Preskočiť na obsah

Najlepší kysnutý makovník, jednoduchý babičkin recept

Makovník je jedným z najtradičnejších a najobľúbenejších koláčov v strednej a východnej Európe, najmä na Slovensku a v Českej republike. Tento závin, známy svojou bohatou a aromatickou makovou náplňou obklopenou mäkkým a nadýchaným kysnutým cestom, má hlboké korene v miestnej kuchyni a kultúre. Jeho história siaha do obdobia, keď ako ingrediencia prichádza do európskych kuchýň z Blízkeho východu a Ázie, a odvtedy si makovník získal svoje prvenstvo na slávnostných stoloch, najmä počas sviatkov a rodinných osláv.

REKLAMA

Makovník nie je len o lahodnosti, ale aj o symbolike. Mak sa tradične spája s bohatstvom a plodnosťou, čo robí makovník populárnym výberom pre rôzne oslavy, vrátane Vianoc a Veľkej noci. Navyše, jeho príprava a pečenie je často rodinnou tradíciou, pričom recepty sa odovzdávajú z generácie na generáciu, každá pridáva svoj osobitý dotyk k tomuto klasickému koláču.

Základom makovníka je jeho kysnuté cesto, ktoré poskytuje dokonalý základ pre bohatú a aromatickú makovú náplň. Tá sa tradične vyrába z mletého maku, ktorý sa zmieša s cukrom, mliekom a ďalšími prísadami, ako sú hrozienka, orechy, sušené slivky alebo citrónová kôra, čím sa dosiahne jedinečná a nezameniteľná chuť. Napriek regionálnym variáciám v receptúre, spoločným znakom všetkých verzií makovníka je jeho bohatá, hlboká a uspokojujúca chuť, ktorá robí tento koláč tak obľúbeným.

Najlepšie kuchynské pomôcky

REKLAMA

Ingrediencie na makovník

Ingrediencie na cesto

Maková náplň

Inšpirácia na Mikuláša

Adventné kalendáre s únikovou hrou - kúpite na Martinus.sk

Adventné kalendáre s únikovou hrou kombinujú tradičný koncept adventného kalendára so vzrušujúcim zážitkom únikovej hry. Tento nový trend prináša zábavný a interaktívny spôsob, ako spočítať dni do Vianoc.... Zobraziť viac

REKLAMA

Postup prípravy makovníka

Príprava cesta

Mlieko jemne zohrejte a pridajte droždie s lyžičkou cukru. Zľahka premiešajte a prikryte utierkou. Do misy dajte múku soľ, zvyšok cukru, citrónovú kôru, žĺtky a rozpustené maslo. Pridajte droždie a vypracujte hladké cesto.

Kysnutie

Cesto nechajte na teplom mieste kysnúť asi hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Maková náplň

Mletý mak sparte vriacim mliekom a pridajte cukor, rozpustené maslo, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Všetko dobre premiešajte.

Zostavenie makovníka

Kysnuté cesto rozdeľte na dve časti. a každú rozvaľkajte na plát. Na každý plát rovnomerne rozotrite makovú náplň. Cesto zrolujte a položte na plech vyložený papierom na pečenie.

Kysnutie a predhrev rúry

Nechajte ešte asi 15 minút podkysnúť a medzitým si rozohrejte rúru na 180 °C.

Pečenie

Potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 35-40 minút, kým nie je povrch zlatistý. Pred podávaním môžete vrch posypať cukrom.

REKLAMA

Vianoce prichádzajú!

Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.

Videorecept na makovník

Čo je makovník?

Makovník je tradičný sladký kysnutý koláč, ktorý je veľmi populárny v strednej a východnej Európe. Je známy svojou bohatou makovou plnkou a nadýchaným kysnutým cestom.

Aké sú hlavné ingrediencie makovníka?

Hlavné ingrediencie zahŕňajú hladkú múku, mlieko, cukor, maslo, vajcia, droždie pre cesto a mletý mak, cukor, mlieko a často hrozienka, citrónová kôra alebo orechy pre zvýraznenie chute náplni.

Ako dlho trvá príprava makovníka?

Celkový čas prípravy vrátane prípravy cesty, kysnutia, prípravy plnky a pečenia môže trvať približne 2 až 3 hodiny.

Ako dlho vydrží makovník čerstvý?

Makovník zvyčajne vydrží čerstvý 3 až 4 dni, ak je uložený v uzavretej nádobe pri pri izbovej teplote.

Dá sa makovník zamraziť?

Áno, makovník sa dá zamraziť. Pred zamrazením ho odporúčame nakrájať na porcie. Môžete ho skladovať v mrazničke až 3 mesiace.

Existujú rôzne variácie makovníka?

Áno, existujú rôzne regionálne variácie makovníka. Niektoré recepty zahŕňajú pridanie orieškov, medu, alebo iných ovocných prísad do makovej plnky.

Je možné odstrániť niektoré ingrediencie pre alergikov alebo diétne obmedzenia?

Áno, niektoré ingrediencie možno prispôsobiť, napríklad použitím bezlepkovej múky alebo náhrady mliečnych výrobkov. Vždy však treba zohľadniť tieto zmeny kvôli textúre a chuti koláča.

REKLAMA
Ďalšie inšpirácie

5 názorov na “Najlepší kysnutý makovník, jednoduchý babičkin recept”

  1. Pingback: Kedy začať piecť na Vianoce, vianočné pečenie a tradície 2023 | Svetové recepty

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *