Preskočiť na obsah

Marhuľový koláč s posýpkou, fantastický recept

Marhuľový koláč s posýpkou je vynikajúci letný dezert, ktorý sa teší obľube najmä v období, keď sú marhule v sezóne. Tento koláč je ideálnou voľbou pre ľudí, ktorí milujú sladké a kyslé chute kombinované dokopy.

Koláč sa skladá z troch častí: cesta, marhulovej plnky a posýpky. Cesto sa zvyčajne pripravuje z múky, masla, cukru a vajec. Plnka sa robí z čerstvých marhúľ, ktoré sa čistia, kôstky sa odstraňujú a potom sa marhule rozložia rovnomerne na cesto. Niektorí ľudia pridávajú k plnke aj cukor alebo med, aby sa zvýraznila sladkosť marhúľ, ale to nie je nevyhnutné, ak sú marhule samy o sebe dosť sladké.

Posýpka, ktorá sa pridáva na vrch, je obvykle kombináciou múky, cukru a masla, ktoré sa spolu strúhajú, aby vytvorili hrubú, drobivú textúru. Keď sa koláč pečie, posýpka sa stáva krásne zlatistou a poskytuje chrumkavý kontrast k mäkkému a šťavnatému ovociu. Posýpka tiež pomáha absorbovať marhuľovú šťavu, ktorá sa uvoľňuje počas pečenia, takže koláč zostáva pevný a nie je rozmáčaný.

Marhuľový koláč s posýpkou je najlepší, keď sa podáva teplý, možno aj so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou. Ale aj vychladený je výborný, takže sa hodí aj na pikniky alebo iné príležitosti, keď potrebujete dezert, ktorý môžete pripraviť vopred. Je to skvelý spôsob, ako využiť sezónne ovocie a pridať letnú chuť do vášho repertoáru pečenia.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na marhuľový koláč s posýpkou

Posýpka

[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy marhuľového koláča s posýpkou

Príprava rúry

Rúru si predhrejeme na 180 °C a plech si vymažeme maslom a vysypeme múkou.

Šľahanie

V mise si vyšľaháme maslo s práškovým cukrom do peny. Potom postupne po jednom zašľaháme vajcia a prilejeme mlieko.

Miešanie

V druhej mise si zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva, kakaom  a so škoricovým cukrom. Suché ingrediencie postupne prisypávame k mokrým ingredienciám a šľaháme, kým sa zmes nespojí. Vzniknuté cesto vylejeme na plech a pomocou stierky ho rovnomerne rozotrieme a uhladíme.

Príprava posýpky

V miske si zmiešame polohrubú múku s kryštálovým cukrom a pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Prstami miešame, kým nevznikne drobenka.

Pokladanie marhúľ

Na vrch cesta poukladáme prekrojené a odkôstkované marhule a posypeme posýpkou.

Pečenie

Pečieme asi 45 – 50 minút alebo kým nebude posýpka zlatohnedá a špajdľa zapichnutá doprostred nebude čistá.

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na marhuľový koláč s posýpkou

Najčastejšie otázky o marhuľovom koláči s posýpkou

Aké marhule sú najlepšie pre marhuľový koláč?

Najlepšie sú čerstvé, dozreté, ale stále pevné marhule. Marhule by mali byť dosť zrelé na to, aby mali plnú chuť, ale nie tak zrelé, že by sa počas pečenia rozpadli.

Môžem použiť konzervované alebo mrazené marhule?

Áno, ak nemáte k dispozícii čerstvé marhule, môžete použiť konzervované alebo mrazené. Len uistite sa, že ste ich pred použitím odtokovali, aby váš koláč nebol príliš mokrý.

Môžem použiť iné ovocie namiesto marhúľ?

Áno, marhuľový koláč s posýpkou môžete robiť aj s iným ovocím, ako sú broskyne, jahody alebo čerešne. Len uistite sa, že ovocie je dostatočne sladké, aby vyvážilo kyslosť posýpky.

Ako dlho by som mal tento koláč piecť?

Koláč by mal byť v rúre približne 30-40 minút pri teplote okolo 180 stupňov C. Ale vždy sledujte povrch koláča, ktorý by mal byť pekne zlatistý a posýpka by mala byť chrumkavá.

Ako dlho vydrží marhuľový koláč?

Tento koláč vydrží pri izbovej teplote v uzavretom obale 2-3 dni. Ak ho chcete uchovať dlhšie, môžete ho uložiť do chladničky, kde vydrží asi týždeň.

Môžem marhuľový koláč zamrazit?

Áno, môžete. Uistite sa, že je úplne vychladnutý, potom ho zabaľte do fólie a dajte do mrazničky. Keď ho budete chcieť konzumovať, nechajte ho prirodzene rozmraziť pri izbovej teplote.

Môžem do posýpky pridať oriešky alebo iné prísady?

Áno, do posýpky môžete pridať napríklad mleté orechy, škoricu alebo kardamón pre ďalšiu vrstvu chuti.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie