Preskočiť na obsah

Šťavnaté bravčové obrátené rezne, klasický recept

Šťavnaté bravčové obrátené rezne, klasický recept

Bravčové obrátené rezne sú kulinárskou lahôdkou, ktorá neodmysliteľne patrí k tradičnému slovenskému stolu. Táto jednoduchá, no zároveň chutná a výživná pochúťka je známa tým, že mäso sa obaľuje naopak, teda najprv do strúhanky, potom do vajíčka, oproti bežným rezňom. Tento neobvyklý postup dáva rezňom jedinečnú textúru a chuť, ktorá zanecháva trvalý dojem na každého, kto si ju vyskúša.

Obrátené rezne sa spravidla pripravujú z bravčového mäsa, ktoré sa nareže na plátky, poklope a následne obalí v inverznom poradí, teda najprv vo strúhanke, potom vo vajíčku. Tento postup zabezpečí, že strúhanka sa pekne spojí s mäsom a vytvorí chrupkavú vonkajšiu vrstvu, ktorá je ideálnym kontrastom k jemnému a šťavnatému vnútru.

Súčasťou prípravy obráteného rezná je aj správne korenenie a ochutenie. Podľa tradičného receptu sa mäso ochutí soľou, korením a cesnakom, čo dodá jedlu typickú slovenskú chuť. Niektorí kuchári pridávajú aj ďalšie bylinky alebo korenia, aby dosiahli osobitý charakter jedla.

Obrátené rezne sa potom smažia na rozohriatej panvici s dostatkom oleja, aby sa dosiahla ideálna zlatistá farba a chrumkavá textúra. Smaženie vyžaduje určitú dávku pozornosti a trpezlivosti, aby sa rezne nespravili príliš rýchlo, ale ani nepremokrili olejom.

Podávanie obrátených rezňov je takisto časťou tradície. Spravidla sa servírujú so zemiakovou kašou, zemiakovým pyré alebo jednoducho s čerstvým chlebom. Na zvýraznenie chutí sa často pridáva aj nejaká zeleninová príloha, napríklad šalát alebo uhorkový šalát.

V tomto článku sa podelíme o overený recept na bravčové obrátené rezne, ktorý obohatí váš jedálny lístok o túto tradičnú pochúťku. Naučíme vás, ako si vybrať správne kúsky mäsa, ako ich správne pripraviť, obaliť a usmažiť. Navyše, predstavíme vám aj niektoré z moderných variácií tohto jedla, ktoré môžu priniesť novú inšpiráciu do vašej kuchyne.

Bravčový obrátený rezeň je viac než len jedlo, je to súčasť kultúry a tradície. Jeho jedinečná chuť a textúra pripomínajú pokojné a príjemné chvíle strávené v kruhu rodiny alebo priateľov. Preto si tento pokrm zamilovalo mnoho generácií a zostáva obľúbenou voľbou na rôznych rodinných stretnutiach a oslavách.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na obrátené rezne

Na podliatie

Postup prípravy obrátených rezňov

Krájanie

Karé opláchneme a nakrájame na rezne. Rezne potom naklepeme na tenko, osolíme a okoreníme z oboch strán. V miske rozšľaháme vajcia.

Obaľovanie

Každý rezeň najprv obaľujeme v strúhanke tak, aby bol dobre pokrytý, a potom ho namočíme do vajíčka. Uistite sa, že je celý pokrytý vajcom.

Opekanie

Na panvici si rozpálime dostatok oleja. Rezne opečieme z oboch strán do zlatista. Hotové rezne uložíme do pekáča.

Varenie

Do výpeku dáme maslo, horčicu, kečup a vývar. Privedieme do varu a polejeme mäso na pekáči.

Pečenie

Zakryjeme alobalom a pečieme v rúre predhriatej na 180ºC asi 35 – 40 minút. Odokryjeme a dopečieme ešte asi 10 minút.

Vianoce prichádzajú!

Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.

REKLAMA

Najlepšie kuchynské pomôcky

Videorecept na obrátené rezne

Najčastejšie otázky o obrátených rezňoch

Čo sú obrátené rezne?

Obrátené rezne sú tradičný slovenský pokrm, pri ktorom sa mäso obaľuje naopak, teda najprv do strúhanky, potom do vajíčka. Táto metóda dáva jedlu osobitnú textúru a chuť.

Ako sa pripravujú obrátené rezne?

Obrátené rezne sa pripravujú z plátkov mäsa (väčšinou bravčového), ktoré sa najprv poklepe, obalí v strúhanke, potom vo vajíčku, a následne sa smaží na panvici.

Ako dlho sa obrátené rezne smažia?

Obrátené rezne by sa mali smažiť približne 4 až 5 minút z každej strany, ale čas môže závisieť od hrúbky mäsa a teploty panvice.

S čím sa podávajú obrátené rezne?

Obrátené rezne sa často servírujú so zemiakovou kašou, zemiakovým pyré, čerstvým chlebom alebo zeleninovou prílohou ako uhorkový šalát.

Môžem použiť iné mäso než bravčové?

Áno, niektorí kuchári experimentujú aj s inými druhmi mäsa, ako je kuracie alebo hovädzie. Výber mäsa môže ovplyvniť chuť a textúru rezňov.

Môžem pripraviť obrátené rezne bez vajíčka?

Vajíčko pomáha pri lepšom spojení strúhanky s mäsom. Ak chcete obiť bez vajíčka, môžete použiť náhrady, ako sú mlieko alebo voda zmiešaná s múkou.

Sú obrátené rezne vhodné pre vegetariánov?

Obrátené rezne sú mäsový pokrm, ale niektorí kuchári experimentujú s vegetariánskymi alternatívami, ako sú plátky syra alebo tofu.

REKLAMA
35x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *