Tarte Tatin je tradičná francúzska ovocná torta, ktorá sa vyznačuje tým, že sa pečie „naopak“. To znamená, že ovocie (najčastejšie jablká) sa karamelizuje v cukre a masle pred tým, ako sa pokryje cestom a pečie sa v rúre. Keď sa torta dostatočne upečie, obráti sa tak, aby ovocie bolo navrchu.
Obsah
francúzsky jablkový koláč tarte tatin má hlbokú, karamelovú chuť vďaka metóde varenia. Cesto je zvyčajne maslové, čo vytvára chutný kontrast k sladkým, mäkkým jablkám. Kým tradičná Tarte Tatin sa robí s jablkami, existujú aj iné varianty, ktoré používajú rôzne druhy ovocia, ako sú hrušky, broskyne alebo marhule.
Tarte Tatin je dokonalým dezertom a čerešničkou na torte každej oslavy alebo spoločného večera s rodinou. Svojou bohatou chuťou a efektným vzhľadom určite ohromí vašich hostí. A hoci môže vyzerať komplikovane, s trochou cviku je pomerne jednoduché ho pripraviť. Najlepšie chutí teplý, podávaný s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na Tarte tatin
Na cesto
Na plnku
Postup prípravy Tarte tatin
Príprava rúry
Rúru si predhrejeme na 200 °C.
Miešanie cesta
V mise si zmiešame múku, soľ, cukor a maslo, kým nebude cesto drobivé. Potom pridáme vajce a len toľko vody, aby bolo cesto hladké. Preložíme ho na dosku a miesime 1 – 2 minúty. Potom z neho vytvarujeme guľôčku, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladu.
Príprava karamelu
Medzitým si z cukru za stáleho miešania spravíme na panvici karamel. Vmiešame maslo, kým sa nezapracuje.
Príprava jabĺk
Jablká ošúpeme a nakrájame na štvrtiny. Na karamel poukladáme dookola a do stredu jablká tak, aby zakrývali celý povrch. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme zakryté asi 15 minút alebo kým jablká nezmäknú.
Príprava na pečenie
Zachladené cesto rozvaľkáme tak, aby bolo o trošičku menšie ako panvica. Keď sú jablká mäkké, odstránime pokrievku a vyvaľkané cesto položíme na panvicu, aby zakrylo všetky jablká. Lyžičkou zatlačíme do panvice kraje a cesto párkrát popicháme, aby malo kadiaľ unikať teplo pri pečení.
Pečenie
Pečieme 30 – 35 minút alebo do zlatohneda.
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Videorecept na Tarte tatin
Najčastejšie otázky o Tarte tatin
Čo je Tarte Tatin?
Tarte Tatin je tradičná francúzska ovocná torta, ktorá je známa tým, že sa pečie „naopak“. Toto znamená, že ovocie sa najprv karamelizuje v cukre a masle pred tým, ako sa pokryje cestom a pečie sa.
Aké ovocie sa používa na Tarte Tatin?
Najčastejšie sa na Tarte Tatin používajú jablká, ale môžete experimentovať aj s inými druhmi ovocia, ako sú hrušky, broskyne alebo marhule.
Ako sa Tarte Tatin podáva?
Tarte Tatin sa najlepšie podáva teplá, často s prílohou vanilkovej zmrzliny alebo šľahačky. Ovocie by malo byť na vrchu pri podávaní.
Je Tarte Tatin komplikovaná na prípravu?
Hoci Tarte Tatin môže vyzerať komplikovane, s trochou cviku je pomerne jednoduché ju pripraviť. Je dôležité mať dobrý recept a postupovať podľa jeho pokynov.
Aký je pôvod Tarte Tatin?
Tarte Tatin sa pripisuje sestrám Tatin, ktoré žili vo Francúzsku v 19. storočí. Podľa legendy jedna z nich pri pečení jablkovej torty urobila chybu a aby to zachránila, obrátila tortu naopak. Tak vznikol tento ikonický recept.
Ako uchovávať Tarte Tatin?
Tarte Tatin môžete uchovávať v chladničke pokrytú potravinovou fóliou až niekoľko dní. Pred podávaním ju môžete znova ohriať v rúre.