Preskočiť na obsah

Tarte tatin, recept na obrátený jablkový koláč

Tarte Tatin je tradičná francúzska ovocná torta, ktorá sa vyznačuje tým, že sa pečie „naopak“. To znamená, že ovocie (najčastejšie jablká) sa karamelizuje v cukre a masle pred tým, ako sa pokryje cestom a pečie sa v rúre. Keď sa torta dostatočne upečie, obráti sa tak, aby ovocie bolo navrchu.

francúzsky jablkový koláč tarte tatin má hlbokú, karamelovú chuť vďaka metóde varenia. Cesto je zvyčajne maslové, čo vytvára chutný kontrast k sladkým, mäkkým jablkám. Kým tradičná Tarte Tatin sa robí s jablkami, existujú aj iné varianty, ktoré používajú rôzne druhy ovocia, ako sú hrušky, broskyne alebo marhule.

Tarte Tatin je dokonalým dezertom a čerešničkou na torte každej oslavy alebo spoločného večera s rodinou. Svojou bohatou chuťou a efektným vzhľadom určite ohromí vašich hostí. A hoci môže vyzerať komplikovane, s trochou cviku je pomerne jednoduché ho pripraviť. Najlepšie chutí teplý, podávaný s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na Tarte tatin

Na cesto

Na plnku

[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy Tarte tatin

Príprava rúry

 Rúru si predhrejeme na 200 °C.

Miešanie cesta

V mise si zmiešame múku, soľ, cukor a maslo, kým nebude cesto drobivé. Potom pridáme vajce a len toľko vody, aby bolo cesto hladké. Preložíme ho na dosku a miesime 1 – 2 minúty. Potom z neho vytvarujeme guľôčku, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladu.  

Príprava karamelu

Medzitým si z cukru za stáleho miešania spravíme na panvici karamel. Vmiešame maslo, kým sa nezapracuje.

Príprava jabĺk

Jablká ošúpeme a nakrájame na štvrtiny. Na karamel poukladáme dookola a do stredu jablká tak, aby zakrývali celý povrch. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme zakryté asi 15 minút alebo kým jablká nezmäknú.

Príprava na pečenie

Zachladené cesto rozvaľkáme tak, aby bolo o trošičku menšie ako panvica. Keď sú jablká mäkké, odstránime pokrievku a vyvaľkané cesto položíme na panvicu, aby zakrylo všetky jablká. Lyžičkou zatlačíme do panvice kraje a cesto párkrát popicháme, aby malo kadiaľ unikať teplo pri pečení.

Pečenie

Pečieme 30 – 35 minút alebo do zlatohneda.

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na Tarte tatin

Najčastejšie otázky o Tarte tatin

Čo je Tarte Tatin?

Tarte Tatin je tradičná francúzska ovocná torta, ktorá je známa tým, že sa pečie „naopak“. Toto znamená, že ovocie sa najprv karamelizuje v cukre a masle pred tým, ako sa pokryje cestom a pečie sa.

Aké ovocie sa používa na Tarte Tatin?

Najčastejšie sa na Tarte Tatin používajú jablká, ale môžete experimentovať aj s inými druhmi ovocia, ako sú hrušky, broskyne alebo marhule.

Ako sa Tarte Tatin podáva?

Tarte Tatin sa najlepšie podáva teplá, často s prílohou vanilkovej zmrzliny alebo šľahačky. Ovocie by malo byť na vrchu pri podávaní.

Je Tarte Tatin komplikovaná na prípravu?

Hoci Tarte Tatin môže vyzerať komplikovane, s trochou cviku je pomerne jednoduché ju pripraviť. Je dôležité mať dobrý recept a postupovať podľa jeho pokynov.

Aký je pôvod Tarte Tatin?

Tarte Tatin sa pripisuje sestrám Tatin, ktoré žili vo Francúzsku v 19. storočí. Podľa legendy jedna z nich pri pečení jablkovej torty urobila chybu a aby to zachránila, obrátila tortu naopak. Tak vznikol tento ikonický recept.

Ako uchovávať Tarte Tatin?

Tarte Tatin môžete uchovávať v chladničke pokrytú potravinovou fóliou až niekoľko dní. Pred podávaním ju môžete znova ohriať v rúre.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie