Malinový tart je osviežujúci dezert, ktorý využíva chuť a krásu čerstvých malín. Vychutnajte si bohatú, maslovú krustu, jemný krém alebo krémovú vrstvu a výborné maliny, ktoré dodávajú správnu chuť a textúru.
Cesto je obvykle vyrobené z múky, masla, cukru a vajec a je známe svojou chrumkavou textúrou. Krém môže byť rôzny – od jednoduchého vanilkového krému po sofistikovanejšie varianty ako napríklad mascarpone alebo citrónový krém.
Na vrch krému sa uložia čerstvé maliny. Kvalita malín je kľúčová, pretože sú hlavnou zložkou tohto dezertu a pridávajú mu sviežosť a jemnú kyslosť, ktorá kontrastuje s bohatosťou krému a cesta. Na ozdobu sa môže použiť aj práškový cukor alebo lístky mäty.
Malinový tart je obľúbený počas letných mesiacov, keď sú maliny v sezóne a sú najchutnejšie. Tento dezert je ideálny na podávanie na oslavách, piknikoch alebo ako záver priateľského stretnutia. Vďaka svojej estetickej prezentácii a osviežujúcej chuti je malinový tart vždy veľmi obľúbený medzi hostiteľmi a hosťami.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na malinový tart
Crème pâtissière
- 250 ml smotany na šľahanie
- 250 ml mlieka
- 110 g práškového cukru
- 1 vanilkový struk
- 2 vajcia
- 35 g kukuričnej múky
- 80 g masla
Krusta
- 150g hladkej múky
- 60 g práškového cukru
- 90 g masla
- 1 žĺtok
- 1 PL studenej vody
- 250 g čerstvých malín
Glazúra
- 60 ml vody
- 2 ČL práškovej želatíny
- 80 g malinového alebo jahodového džemu
Postup prípravy malinového tartu
Príprava crème pâtissière
Pripravíme si crème pâtissière. Do hrnca dáme smotanu, mlieko, cukor, pozdĺžne prekrojený vanilkový lusk a privedieme do varu. Medzitým si v druhej mise metličkou rozšľaháme vajcia a primiešame kukuričnú múku. Keď mliečna zmes zovrie, postupne ju za stáleho šľahania metličkou prilievame do vaječnej zmesi. Hrniec vrátime na mierny oheň a miešame, kým zmes nezovrie a nezhustne. Potom odstavíme z ohňa a zašľaháme maslo. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Príprava cesta
V mise si zmiešame múku s cukrom a maslom, kým sa nespoja. Potom pridáme žĺtok a toľko vody, aby sa ingrediencie spojili. Na pomúčenej doske vymiesime hladké cesto. Zakryjeme ho potravinovou fóliou a dáme na 30 minút do chladu.
Príprava rúry
Rúru si rozohrejeme na 180 °C a formu na tart si vymažeme maslom.
Pečenie
Vychladené cesto rozvaľkáme medzi dvoma listami papiera a vystelieme ním pripravenú formu. Okraje orežeme, zakryjeme ho papierom na pečenie a nasypeme fazuľu alebo ryžu, aby sa cesto zaťažilo a pri pečení sa nenafúklo. Dáme do vyhriatej rúry a pečieme 15 minút. Potom odstránime papier a fazuľu a pečieme ďalších 15 minút alebo kým cesto nezhnedne. Vyberieme a necháme chladiť.
Zdobenie korpusu
Na vychladnutý korpus vlejeme pripravený krém a vrch vyhladíme. V malom hrnčeku zmiešame vodu a želatínu a necháme 5 minút odstáť. Potom pridáme džem, privedieme do varu a miešame na miernom ohni do hladka. Odstavíme a precedíme do misy cez jemné sitko.
Želatína a maliny
Na vrch krému poukladáme bohato maliny a pokvapkáme vychladnutou želatínovou polevou, aby sa maliny obalili a držali na mieste.
Videorecept na malinový tart
Najčastejšie otázky o malinovom tarte
Čo je malinový tart?
Malinový tart je dezert skladajúci sa z pieskového cesta, krémovej náplne a čerstvých malín na vrchu.
Ako dlho môže malinový tart vydržať?
Malinový tart je najlepší čerstvý, ale môže vydržať v chladničke 2-3 dni. Pokiaľ chcete dezert pripraviť vopred, odporúča sa uložiť maliny na tart až tesne pred podávaním.
Aký krém môžem použiť pre malinový tart?
Najbežnejšie sa používa vanilkový krém, mascarpone alebo citrónový krém. V závislosti od vašej chuti môžete experimentovať aj s inými druhmi krémov.
Môžem použiť aj iné ovocie namiesto malín?
Áno, môžete. Malinový tart môže byť tiež vynikajúci s jahodami, čučoriedkami alebo kombináciou rôznych druhov ovocia.