Keď jesenný vzduch naplní naše čuchové bunky osviežujúcim chladom a lesy začnú prechádzať do palety zlato-oranžových odtieňov, v našich mysliach sa objavuje túžba po teplej, lahodnej pochúťke. Tekvicová štrúdľa, klenot stredoeurópskej kuchyne, vstupuje do centra tejto túžby pripomínajúc nám všetky vône a chute jesene.
Obsah receptu
Táto štrúdľa nie je len dezert, ale skutočným kulinárskym zážitkom. Mäkká, vláčna tekvicová náplň, dochutená štipkou škorice, mletým klinčekom a muškátovým orieškom, je zabalená v tenkom, chrumkavom ceste. Každý kúsok je omamne aromatický, presne tak, ako si predstavujeme jesennú idylu.
Čo robí túto štrúdľu tak výnimočnou, je jej schopnosť premostiť minulosť s prítomnosťou. Spomienky na babičkine kuchynské dobrodružstvá, keď sa vôňa pečených tekvíc šírila celým domom, sa prelínajú s modernými variantami a inováciami, ktoré pridávajú súčasní gurmáni.
Nezáleží na tom, či si túto pochúťku doprajete na rodinnom stretnutí, na oslave s priateľmi alebo si jednoducho urobíte pokojný moment pre seba – tekvicová štrúdľa je viac ako len jedlo. Je to spôsob, ako si užiť a osláviť jeseň vo všetkej jej kráse a bohatstve chutí.
[sc name=”reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na tekvicovú štrúdľu
Cesto
- 250 g hladkej múky
- 125 ml teplej vody
- Štipka soli
- 2 PL oleja
Náplň
- 500 g tekvicového pyré (napríklad z hokkaido tekvice)
- 100 g cukru (alebo podľa chuti)
- 1 ČL mletej škorice
- 50 g mletých orechov (vľašské oriešky alebo lieskovce)
- 50 g hrozienok
- 1 vajce na potretie
Postup prípravy tekvicovej štrúdle
Príprava cesta
Do veľkej misy pridajte múku, soľ, olej a postupne prilievajte teplú vodu, kým nevznikne hladké cesto. Cesto vypracujte na pracovnej ploche približne 10 minút, kým nebude mäkké a pružné. Zakryte ho uterákom a nechajte odpočívať 30 minút.
Príprava náplne
V menšej mise zmiešajte tekvicové pyré, cukor, škoricu, mleté orechy a hrozienka. Všetko dobre premiešajte, kým sa suroviny nespoja.
Príprava rúry
Predhrejte rúru na 180°C.
Príprava štrúdle
Na čistý obrus alebo bavlnenú textíliu nasypte trochu múky a vyvaľkajte cesto na tenko. Následne s pomocou rúk cesto jemne ťahajte od stredu smerom von, kým nebude tenké takmer ako papier. Rovnomerne rozotrite tekvicovú náplň po celej ploche cesta. S pomocou obrusu začnite cesto rolovať do štrúdle.
Pečenie
Položte štrúdľu na plech vyložený papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajcom a pečte v predhriatej rúre približne 35-40 minút alebo kým štrúdľa nebude zlatohnedá.
Servírovanie
Po upečení nechajte štrúdľu mierne vychladnúť a potom podávajte.
Videorecept na tekvicovú štrúdľu
Najčastejšie otázky o tekvicovej štrúdle
Je možné nahradiť hokkaido tekvicu iným druhom tekvice?
Áno, môžete použiť aj iné tekvice, ale hokkaido tekvica má intenzívnejšiu chuť a nemusí sa šúpať.
Môžem štrúdľu zmraziť na neskoršie použitie?
Samozrejme. Upiecť, nechať vychladnúť a potom zmraziť. Pri opätovnom podávaní stačí rozmraziť a mierne ohriať.
Ako viem, že je cesto dostatočne tenké?
Cesto by malo byť tak tenké, že keď naň položíte novinový papier, môžete čítať text cez cesto.
Čím môžem nahradiť vlašské oriešky?
Môžete použiť lieskové oriešky, mandle alebo ich úplne vynechať, ak máte alergiu.
Ako mám skladovať hotovú štrúdľu?
Uchovávajte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe. Spotrebujte do 3-4 dní.
Môžem pridať iné korenie do náplne?
Samozrejme! Môžete pridať napríklad mletý klinček, muškátový oriešok alebo kardamóm pre dodatočnú hĺbku chuti.
Môžem použiť hotové lístkové cesto namiesto domáceho?
Ak hľadáte rýchlejšiu alternatívu, môžete použiť hotové lístkové cesto, ale výsledok nebude úplne rovnaký ako pri tradičnej ťahanej štrúdle.