Jednoduchá hrášková polievka je lahodný a zdravý pokrm, ktorý je obzvlášť obľúbený počas jarných a letných mesiacov, keď je hrášok v sezóne. Táto polievka môže byť pripravená s rôznymi prísadami, ale základný recept zvyčajne obsahuje čerstvý hrášok, cibuľu, zeleninový vývar, soľ a korenie. Niektoré recepty môžu obsahovať aj smotanu alebo mlieko na zvýraznenie jemnej a krémové textúry polievky.
Obsah
Polievka z čerstvého hrachu má jemnú a sladkastú chuť, ktorú dopĺňa bohatá textúra. Je bohatá na vlákninu, bielkoviny a vitamíny, čo ju robí výživným a zdravým pokrmom. Je to tiež skvelá možnosť pre vegetariánov a vegánov, ak je pripravená s použitím zeleninového vývaru. Alternatívou je tiež hrášková polievka z mrazeného hrášku, pokiaľ nemáte doma čerstvý hrach.
Polievka z čerstvého hrachu môže byť podávaná teplá alebo chladná, v závislosti od vašich preferencií a počasia. Je ideálnym ľahkým hlavným jedlom, ktoré môže byť podávané s čerstvým chlebom alebo krutónmi.
Pre túto polievku je ideálne využiť čerstvý hrášok, keď je v sezóne, ale môže byť tiež pripravená s mrazeným hráškom počas celého roka. Bez ohľadu na to, ako ho pripravíte, polievka z čerstvého hrachu je chutným a výživným jedlom, ktoré si určite obľúbite.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na hráškovú polievku
- 1 PL olivového oleja
- 1 cibuľa
- 250 g zemiakov
- 600 ml zeleninového vývaru
- 500 g čerstvého hrášku
- 10 lístkov čerstvej mäty
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup prípravy hráškovej polievky
Príprava základu
Do hrnca dáme rozohriať olivový olej. Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita asi 5 minút.
Pridávanie ingrediencií
Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Keď je cibuľa mäkká pridáme zemiaky a minútku restujeme. Zalejeme vývarom a privedieme do varu. Znížime teplotu a zakryté varíme 10 minút alebo kým zemiaky nezmäknú.
Varenie a dochucovanie
Pridáme hrášok a varíme 4 minúty. Vypneme, osolíme, okoreníme a pridáme mätu. Necháme mierne vychladnúť.
Mixovanie a podávanie
Rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka. Ak je polievka príliš hustá, prilejeme vývar alebo vodu. Podľa chuti dosolíme a dokoreníme.
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Videorecept na hráškovú polievku
Najčastejšie otázky o hráškovej polievke
Čo je polievka z čerstvého hrachu?
Polievka z čerstvého hrachu je jemná, zelená polievka, ktorá sa tradične vyrába z čerstvého alebo mrazeného zeleného hrášku. Je to výživná polievka, ktorá je bohatá na vitamíny, vlákninu a bielkoviny.
Kedy je najlepší čas na prípravu polievky z čerstvého hrášku?
Najlepší čas na prípravu polievky z čerstvého hrášku je počas jari a začiatkom leta, keď je hrášok v sezóne. Avšak, mrazený hrášok je dostupný počas celého roka, takže túto polievku môžete pripraviť kedykoľvek.
Je polievka z čerstvého hrášku zdravá?
Áno, polievka z čerstvého hrášku je výživná a zdravá. Je bohatá na vlákninu a bielkoviny a obsahuje mnoho dôležitých vitamínov a minerálov.
Môžu vegetariáni a vegáni jesť polievku z čerstvého hrášku?
Áno, polievka z čerstvého hrášku môže byť vegetariánska alebo vegánska, pokiaľ je pripravená so zeleninovým vývarom a bez pridania mliečnych produktov.
Môže sa polievka z čerstvého hrášku jesť studená?
Áno, polievka z čerstvého hrášku môže byť podávaná studená, čo je obzvlášť príjemné počas teplých letných mesiacov.
Hrášková polievka podľa tohto receptu sa stala súčasťou nášho rodinného menu. Je ideálna pre akúkoľvek príležitosť, od bežného obeda až po hostinu pre hostí.
Mám rád jedlá, ktoré sú nielen chutné, ale aj zdravé. Táto hrášková polievka je pre mňa to pravé. Je plná vitamínov a bielkovín, a navyše chutí vynikajúco.
Tento recept som vyskúšala so zeleninovým vývarom a výsledok bol fantastický. Skvelá voľba pre vegetariánov a vegánov.
Pingback: Polievky na každý deň - 30 rýchlych receptov na polievky 2023 | Svetové recepty
Pingback: Polievky na každý deň, 30 rýchlych receptov na polievky 2023 | Svetové recepty