Škoricové slimáky z kysnutého cesta sú sladkou lahôdkou, ktorá nás láka svojou vôňou a chuťou už pri samotnom pohľade. Tieto malé škoricové hniezda, tiež známe ako cinnamon rolls, sú špeciálnym pokrmom, ktorý sa považuje za skutočnú delikatesu.
Obsah
Tento tradičný dezert na mäkučké škoricové hniezda sa vyznačuje svojou mäkkou a vláčnou textúrou, ktorá sa krásne rozplýva v ústach. Zvonku sú pokryté sladkou škoricovou polevou, ktorá dodáva slimákom neodolateľnú arómu a sladkú chuť. Ich tvar evokuje pri prvom pohľade slimáka, čo im dáva jedinečný a rozpoznateľný vzhľad.
Príprava škoricových slimákov je trochu náročnejšia, no výsledok určite stojí za to. Okrem príjemného času stráveného v kuchyni budete odmenení sladkým zákuskom, ktorý si budete chcieť dopriať znova a znova.
Škoricové slimáky s polevou sú obľúbené po celom svete a často sa podávajú ako sladké raňajky, dezert alebo pochúťka k šálke horúcej kávy. Ich chuť a vôňa vás budú sprevádzať do príjemného sveta sladkostí a potešenia.
Takže, ak máte radi škoricu a sladké dobroty, neváhajte si pripraviť tieto výborné škoricové hniezda. Ich vôňa a chuť vás okamžite potešia a spravia z vášho dňa niečo špeciálne.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na škoricové hniezda
Cesto
- 180 ml mlieka
- 7 g sušeného droždia
- 630 g hladkej múky
- 50 g kryštálového cukru
- Štipka soli
- 3 vajcia
- 90 g zmäknutého masla
Náplň
- 140 g zmäknutého masla
- 150 g hnedého cukru
- 2 PL škorice
- Štipka soli
Poleva
- 225 g smotanového syra
- 60 g zmäknutého masla
- 120 g práškového cukru
- 2 ČL vanilkového extraktu
Postup prípravy škoricových hniezd
Príprava rúry
Rúru si predhrejeme na 200 °C a pekáč poriadne vymažeme maslom.
Droždie
Mlieko mierne zohrejeme a dáme do misky. Prisypeme droždie a necháme 5 – 10 minút odstáť, kým sa droždie neaktivuje.
Miešanie ingrediencií
V mise od kuchynského robota zmiešame preosiatu múku, cukor a soľ. Pridáme mlieko, vajcia a zamiešame. Postupne pridávame po lyžiciach zmäknuté maslo a miešame, kým sa nezapracuje. Miesime ešte asi 5 minút, kým nebude cesto hladké.
Kysnutie
Misu si vymažeme olejom. Vložíme do nej cesto a prikryjeme čistou utierkou. Necháme kysnúť pri izbovej teplote, kým nezdvojnásobí svoj objem (1 – 2 hodiny).
Príprava náplne
Medzitým si pripravíme náplň. V mise zmiešame zmäknuté maslo, cukor, škoricu a soľ.
Pečenie
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a posypeme múkou. Rozvaľkáme ho do štvorca a navrch rovnomerne natrieme plnku ( až po okraje). Zrolujeme, konce odrežeme a nakrájame na 12 rovnakých kúskov. Takto nakrájané cesto umiestnime na pripravený pekáč reznou stranou nadol. Prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme pri izbovej teplote, kým nezdvojnásobia svoj objem (asi 1 hodinu). Dáme do rúry a pečieme 20 – 25 minút. Vyberieme z rúry a necháme asi 20 minút chladnúť.
Príprava polevy
Vo väčšej mise vyšľaháme smotanový syr s maslom. Pridáme cukor a vanilku a vyšľaháme do hladka. Vrch škoricových roliek potrieme rovnomerne polevou, kým sú ešte mierne teplé.
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Videorecept na škoricové hniezda
Najčastejšie otázky o škoricových slimákoch
Aké sú hlavné ingrediencie potrebné na prípravu škoricových hniezd?
Hlavné ingrediencie na prípravu škoricových slimákov zahŕňajú múku, droždie, mlieko, cukor, maslo, škoricu a soľ. Okrem toho budete potrebovať aj prísady na prípravu škoricovej náplne a polevy.
Aké je správne cesto na škoricové hniezda?
Správne cesto na škoricové slimáky by malo byť vláčne, mäkké a elastické. Jeho príprava zahŕňa miešanie a kysnutie, aby sa dosiahla tá správna konzistencia.
Ako správne zavinúť škoricové hniezda?
Po rozvaľkaní cesta na škoricové slimáky sa naň nanesie škoricová náplň a potom sa zavinú do tvaru zavináča. Potom sa slimáky uložia na plech a nechajú kysnúť až do ich zdvojnásobenia.
Ako pripraviť škoricovú polevu pre hniezda?
Škoricová poleva pre škoricové slimáky sa zvyčajne skladá z masla, práškového cukru, vanilkového extraktu a škoricovej hmoty. Tieto ingrediencie sa dôkladne premiešajú, aby vznikla hladká a krémová poleva.